Ketahui Anggaran Harga Vaksin Corona di Indonesia

, Jakarta - Jumlah kes virus korona di Indonesia masih meningkat setiap hari. Semua orang berharap vaksin COVID-19 dapat dijumpai tidak lama lagi sehingga kehidupan dapat kembali normal seperti biasa. Percubaan vaksin Sinovac sedang berlangsung di Indonesia. Oleh itu, jika vaksin ini telah terbukti berkesan dan telah diedarkan secara rasmi, berapa harganya?

Dilaporkan dari CNBC Indonesia , PT Bio Farma Tbk, menganggarkan bahawa harga vaksin akan berkisar antara US $ 5 hingga US $ 10 setiap dos atau setara dengan Rp 72.500 hingga 145.000 setiap dos. Bagaimanapun, Setiausaha Korporat Bio Farma, Bambang Heriyanto, memberitahu CNN Indonesia pada hari Selasa (22/7) bahawa julat harga masih boleh berubah.

Baca juga: WHO sedang menguji 3 daripada 70 Vaksin Virus Corona pada Manusia

Harga Vaksin mungkin berbeza bergantung pada penjual

Ada kemungkinan bahawa dalam masa vaksin COVID-19 akan dijual, harganya mungkin berbeza bergantung pada penjual. Ini disampaikan oleh Menteri Perusahaan Milik Negara (BUMN) serta Ketua Eksekutif Jawatankuasa Penanganan Covid-19 dan Pemulihan Ekonomi Nasional (PEN), Erick Thohir, seperti yang dilaporkan oleh halaman Kompas.com.

Menurut Erick Thohir, harga vaksin mempunyai dinamik tinggi bergantung pada setiap penjual. Jadi, harga vaksin COVID-19 tidak ditetapkan oleh BUMN tetapi oleh penjual.

Walaupun harga vaksin COVID-19 akan berbeza, kualiti vaksin akan tetap sama kerana telah melalui percubaan klinikal ketiga. Perbezaan harga mungkin disebabkan oleh kos penyelidikan yang tinggi atau kapasiti pengeluaran yang rendah.

Anda juga perlu menjangkakan bahawa dalam pelaksanaannya nanti, vaksin COVID-19 akan diberikan dalam dua skema, yaitu subsidi pemerintah dan yang bebas. Walau bagaimanapun, skema ini bukanlah faktor yang mempengaruhi ketersediaan vaksin yang murah dan mahal.

Vaksin percuma yang diberikan oleh pemerintah akan ditujukan untuk mereka yang memerlukan, termasuk doktor dan jururawat yang telah direkodkan. Sementara vaksin bebas boleh diperoleh oleh orang ramai dengan bayaran. Namun, anda tidak perlu bimbang, orang yang mendapat vaksin bebas tidak bermaksud mereka mendahului yang diberikan secara percuma.

Dilaporkan dari Kompas.com, Erick Thohir mengatakan bahawa harga vaksin COVID-19 untuk satu orang berkisar antara 25-30 Dolar AS, setara dengan Rp 366,500 - Rp 439,800 (nilai tukar Rp 14,660). Harga ini dianggarkan untuk satu orang dua suntikan. Walau bagaimanapun, harga ini masih dikira semula oleh Bio Farma, sebagai syarikat yang bekerjasama dengan Sinovac mengenai bahan mentah untuk vaksin COVID-19.

Baca juga: Perlu 18 bulan untuk membuat vaksin COVID-19, apa alasannya?

Hasil Percubaan Vaksin Sinovac di Peringkat Awal Lemah untuk Warga Emas

Pada masa ini, hasil percubaan awal hingga pertengahan tahap vaksin Sinovac menunjukkan bahawa calon vaksin kelihatan selamat untuk orang tua (tua). Walau bagaimanapun, tindak balas imun yang disebabkan oleh vaksin nampaknya sedikit lebih lemah pada orang tua daripada pada orang dewasa muda.

Pakar kesihatan masih meragui kemampuan vaksin percubaan ini dapat melindungi orang tua dengan selamat. Ini kerana sistem imun pada orang tua biasanya kurang bertindak balas terhadap virus korona.

Jurucakap Sinovac, Liu Peicheng memberitahu Reuters bahawa calon vaksin Sinovac, atau CoronaVac, tidak menyebabkan kesan sampingan yang teruk dalam ujian klinikal fasa I dan II yang dilancarkan pada Mei 2020. Percubaan ini melibatkan 421 peserta berusia sekitar 60 tahun.

Baca juga: Inilah Cara Vaksin Virus Corona Berfungsi pada Badan

Terdapat tiga kumpulan peserta yang terlibat melalui percubaan vaksin Sinovac, masing-masing menerima dua suntikan CoronaVac dos rendah, sederhana dan tinggi. Ini mengakibatkan lebih daripada 90 peratus dari mereka mengalami peningkatan tahap antibodi yang ketara. Walau bagaimanapun, tahap antibodi terhadap virus korona yang dihasilkan pada orang tua nampaknya sedikit lebih rendah daripada pada orang yang lebih muda, tetapi masih sesuai dengan harapan.

Sekiranya anda mengalami gejala yang serupa dengan gejala penyakit virus korona, anda tidak boleh membiarkannya hilang. Segera periksa COVID-19 melalui aplikasi . Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Reuters. Diakses pada tahun 2020. Calon vaksin Sinovac coronavirus China kelihatan selamat, sedikit lemah pada orang tua
Kompas. Diakses pada tahun 2020. Kebocoran Lengkap Harga Vaksin Covid-19 dari Erick Thohir
CNN Indonesia. Diakses pada tahun 2020. Harga Vaksin Corona Bermula pada IDR 72,500 setiap dos
CNBC Indonesia. Diakses pada tahun 2020. Pada kadar ini anggaran harga vaksin Covid-19, adakah ia mahal?