Adakah benar bahawa penampilan ketuat adalah tanda awal barah zakar?

, Jakarta - Walaupun ketuat biasanya muncul sebagai tanda, mereka tidak selalu merupakan tanda awal bahawa seseorang menghidap barah zakar. Harap maklum bahawa salah satu gejala awal barah zakar adalah penebalan atau perubahan warna pada kulit, sakit pada zakar, dan pendarahan.

Sebenarnya, ini bukan gejala mutlak barah zakar. Kerana gejala yang disebutkan di atas boleh disebabkan oleh penyakit lain. Untuk mengetahui dengan pasti, anda perlu berjumpa doktor. Umumnya, barah zakar jarang dialami oleh orang muda berusia 20-an dan 30-an, selalunya lelaki berusia 65 tahun. Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit ini, cari di sini!

Bagaimana Mengetahui Itu Barah Zakar atau Tidak?

Pakar akan memeriksa zakar dan pangkal paha. Kemungkinan sampel tisu (biopsi) akan diambil untuk diuji. Sebenarnya, anda mungkin memerlukan ujian CT atau MRI.

Kanser yang didiagnosis sedini mungkin akan dirawat dengan krim kemoterapi. Atau anda mungkin akan menjalani pembedahan atau rawatan kecil menggunakan tetapan panas dan sejuk untuk memusnahkan sel barah.

Baca juga: Bolehkah Anak Muda Menghidap Kanser Zakar?

Sekiranya perlu, penyingkiran akan dilakukan dengan mengambil kira penampilan zakar. Tetapi ia tidak dapat diselamatkan lagi, kadang-kadang sebahagian atau seluruh zakar akan dikeluarkan.

Rawatan seterusnya adalah menjalani radioterapi atau kemoterapi sebelum atau selepas pembedahan untuk mengelakkan sel barah merebak. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai barah zakar dan risikonya, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Bagaimana Barah Zakar Boleh Berlaku?

Kanser zakar jarang berlaku. Hampir semua barah zakar adalah barah sel skuamosa. Sel skuamosa terdapat di kulit dan menutup permukaan banyak bahagian badan.

Jarang sekali, jenis barah lain boleh mempengaruhi zakar. Ini termasuk karsinoma sel basal dan melanoma malignan. Sebilangan besar lelaki yang didiagnosis menghidap barah zakar berusia lebih dari 65 tahun, tetapi ia juga boleh mempengaruhi lelaki muda.

Baca juga: Apa yang Berlaku Apabila Zakar Dibuang Kerana Kanser Zakar?

Punca sebenar kanser zakar tidak diketahui. Kemungkinan terkena barah zakar boleh meningkat oleh faktor risiko tertentu, seperti:

  1. Virus papilloma manusia (HPV) adalah virus biasa yang terdedah kepada kebanyakan orang yang aktif secara seksual. Beberapa jenis HPV meningkatkan risiko barah tertentu. Tetapi kebanyakan orang dengan HPV tidak menghidap barah. Jangkitan HPV sering dijumpai pada barah zakar. Beberapa jenis HPV menyebabkan ketuat kelamin yang meningkatkan risiko barah zakar.

  2. Mempunyai kulup yang ketat yang tidak mudah menarik kembali (phimosis) lebih biasa pada lelaki yang menghidap barah zakar. Kanser zakar jarang berlaku pada lelaki yang disunat (membuang seluruh atau sebahagian dari kulupnya). Penjelasan perubatan untuk ini tidak begitu jelas dan memerlukan kajian lebih lanjut.

  3. Merokok meningkatkan risiko barah zakar. Sebilangan keadaan kulit yang mempengaruhi zakar boleh berkembang menjadi barah jika tidak dirawat. Oleh itu, selalu berjumpa doktor jika anda mempunyai tompok bersisik putih atau merah di kepala zakar atau tompok-tompok kulit lembap merah pada zakar. Harap maklum, barah zakar tidak dapat menular kepada orang lain.

Dalam penjelasan sebelumnya, apakah gejala awal barah zakar. Tanda-tanda pertama barah zakar adalah penebalan atau perubahan warna kulit. Gejala kemudiannya mungkin termasuk pertumbuhan atau luka (bisul) di kepala zakar, kulup atau batang zakar.

Kanser ini mungkin kelihatan seperti pertumbuhan rata dengan warna coklat kebiruan, ruam merah, atau benjolan kecil yang berkerak. Kadang kala barah hanya dapat dilihat apabila kulup ditarik ke belakang.

Rujukan:
Sokongan Kanser Macmillan. Diakses 2019. Kanser Zakar.
WebMD, Diakses 2019. Kanser Zakar.