Kepentingan Kekebalan dan Protokol Kesihatan Kanak-kanak semasa Pandemik

Jakarta - Tempoh PSBB (Sekatan Sosial Skala Besar) beralih ke baru normal sudah beberapa minggu. Pelbagai aktiviti telah mula dijalankan lagi, sementara masih mematuhi protokol kesihatan. Kementerian Pendidikan dan Kebudayaan (Kemendikbud) juga merancang untuk membuka semula aktiviti pembelajaran tatap muka di sekolah, mulai bulan Julai atau awal tahun persekolahan 2020/2021 yang baru.

Kelak, sekolah akan dibuka sedikit demi sedikit. Bermula dari sekolah menengah pertama dan setaraf, kemudian sekolah rendah setaraf dua bulan kemudian. Namun, dilaporkan bahawa hanya sekolah yang berada di zona hijau yang dibenarkan untuk dibuka, dengan menerapkan protokol kesihatan yang ketat, dan dengan izin dari ibu bapa. Oleh itu, apa yang boleh dilakukan oleh ibu bapa apabila anak-anak mereka memasuki sekolah pada masa akan datang? baru normal ?

Baca juga: 5 Penyakit Yang Selalunya Mempengaruhi Kanak-kanak

Cara Merawat Kekebalan Kanak-kanak dan Bersedia untuk Sekolah di Normal Baru

Mendengar wacana bahawa anak-anak akan kembali ke sekolah pasti membuat setiap ibu bapa gugup. Lebih-lebih lagi, jumlah kes COVID-19 di Indonesia masih meningkat. Namun, ibu bapa tidak perlu terlalu panik. Tetap tenang dan sediakan semua yang diperlukan untuk menjaga sistem imun anak adalah kunci untuk mempersiapkan anak-anak memasuki sekolah ketika baru normal .

Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk memastikan sistem imun anak anda kuat, supaya aktiviti mereka berjalan dengan lancar dan mengelakkan risiko dijangkiti COVID-19:

1. Terangkan Konsep "Normal Baru" dan Kepentingan Memakai Topeng

Sementara menunggu pelaksanaan baru normal dan keputusan untuk kembali ke sekolah, memberi pemahaman kepada kanak-kanak tentang apa itu COVID-19 dan konsepnya baru normal . Sudah tentu, penjelasan mesti dilakukan dalam bahasa yang jelas dan senang difahami oleh kanak-kanak. Jelaskan bahawa COVID-19 adalah penyakit berbahaya yang disebabkan oleh virus korona.

Virus ini dapat menular dengan mudah jika dekat dengan orang lain, tanpa memakai topeng atau jarang mencuci tangan. Dengan cara itu, kanak-kanak akan memahami pentingnya selalu memakai topeng dan rajin mencuci tangan. Walau bagaimanapun, ibu bapa tidak boleh hanya "ceramah". Berikan contoh langsung dalam kehidupan seharian, sehingga anak-anak kemudian meniru apa yang ibu bapa lakukan.

2. Sentiasa Bawa Makan Siang untuk Kanak-kanak

Untuk mengekalkan sistem imun kanak-kanak, memperhatikan keseimbangan pengambilan nutrien dari makanan harian adalah sangat penting. Sekiranya anak itu harus kembali ke sekolah kemudian, anda harus selalu membawa makan tengah hari dan makanan ringan yang mencukupi untuk anak itu. Ini supaya dia tidak perlu lagi makan di kantin, yang kebersihannya tidak terjamin dan mudah dijangkiti.

Makanan yang dibawa juga harus dipertimbangkan untuk khasiatnya. Sentiasa tambahkan sayur-sayuran dan buah ke menu makan tengah hari anak anda, supaya keperluan vitamin dan mineral mereka dipenuhi. Sekiranya pengambilan vitamin dan mineral mencukupi, sistem imun anak akan lebih terjaga. Untuk menjadikannya lebih mudah dimakan, pastikan membawa buah yang senang dimakan, misalnya dengan memotongnya menjadi satu gigitan.

Baca juga: 5 Nutrien Penting untuk Pertumbuhan Kanak-kanak

3. Ingatlah untuk Sentiasa Menjaga Jarak Fizikal Semasa Bermain

Sekiranya anak itu kembali ke sekolah, ibu bapa pastinya tidak dapat mengawasinya setiap detik. Ketika waktu rehat tiba, misalnya, kanak-kanak pasti senang berkumpul dan bermain dengan rakan sekelas mereka. Oleh itu, agar anak-anak masih dapat bermain tanpa rasa takut untuk dijangkiti COVID-19, ingatkan mereka untuk selalu menjaga jarak fizikal 1-2 meter dari rakan mereka ketika bermain di sekolah atau ketika mereka pulang. Dengan cara itu, kanak-kanak dan rakan mereka dapat terus bermain sambil menjaga jarak fizikal yang selamat antara satu sama lain.

4. Minta Anak-anak Bersihkan Segera dan Ceritakan Kisah Selepas Sekolah

Semasa anak pulang dari sekolah, ingatkan Si Kecil agar segera membersihkan diri setelah tiba di rumah. Contohnya, dengan menanggalkan semua pakaian yang dipakainya, kemudian mandi dan mencuci tangan, maka dia boleh makan atau berehat. Selepas itu, minta anak itu menerangkan secara terperinci apa yang berlaku di sekolah. Termasuk dengan siapa dia bermain, ada hubungan fizikal dengan rakan-rakannya, atau adakah dia menanggalkan topengnya di sekolah.

Dari apa yang diberitahu oleh anak anda, anda boleh segera mengambil langkah berjaga-jaga atau membawa anak anda ke doktor apabila anda tiba-tiba mengalami demam atau batuk setelah melakukan hubungan fizikal dengan orang lain. Dengan cara itu, penularan virus korona pada kanak-kanak di sekolah dapat dikesan seawal mungkin.

Untuk menjadikannya lebih mudah dan cepat, ibu boleh muat turun permohonan untuk berbincang dengan doktor mengenai si Kecil. Doktor boleh mencadangkan pemeriksaan lebih lanjut jika terdapat petunjuk bahawa anak itu dijangkiti virus korona atau memberi cadangan mengenai rawatan di rumah yang dapat dilakukan.

Baca juga: Berikut adalah 8 Pilihan Makanan Ringan yang Sihat untuk Kanak-kanak

5. Beri Vitamin untuk Menjaga Kekebalan Kanak-kanak

Ada kalanya pengambilan vitamin dari makanan harian yang dimakan oleh kanak-kanak tidak mencukupi untuk mengekalkan sistem imun mereka. Lebih-lebih lagi, kanak-kanak mempunyai sistem imun yang tidak sekuat orang dewasa. Itulah sebabnya, pemberian vitamin tambahan sangat diperlukan, agar sistem kekebalan tubuh anak terjaga dan risiko dijangkiti penyakit akan diminimumkan.

Dua daripada banyak nutrien penting untuk menyokong sistem imun anak adalah vitamin C dan zink. Lama terkenal dengan manfaat imunnya, vitamin C berfungsi dengan merangsang pengeluaran sel darah putih dan penghasilan antibodi, membersihkan radikal bebas, dan memperbaiki kerosakan sel tubuh.

Sementara itu, zink bertindak sebagai “ penjaga pintu "Untuk fungsi kekebalan tubuh, kerana ia menjaga pengaturan sinyal antara sel-sel imun tubuh. Zink juga memainkan peranan penting dalam proses penyembuhan keradangan, menginduksi sel-sel imun, dan membantu fungsi neutrofil dalam sistem imun. Malangnya, jika dibandingkan dengan orang dewasa, kanak-kanak lebih rentan terhadap kekurangan zat atau kekurangan zink, yang kemudian menyebabkan penurunan kepekatan limfosit.

Jadi, memberi anak-anak produk tambahan yang mengandungi vitamin C dan zink, boleh menjadi usaha terbaik untuk menjaga sistem kekebalan tubuh mereka, ketika mereka harus kembali ke sekolah nanti. Anda boleh mendapatkan dua nutrien ini IMUN . Dengan kombinasi vitamin C dan zink yang betul, IMUN Ia dapat meningkatkan sistem imun anak anda. IMUN Terdapat dalam sirap dan jatuhIMUN dengan teknologi tasterite tutup rasa zink chelate dengan rasa epal merah yang pasti disukai oleh kanak-kanak.

Rujukan:
UNICEF. Diakses pada tahun 2020. 6 cara ibu bapa dapat menyokong anak mereka melalui coronavirus.
Persatuan Pediatrik Indonesia (IDAI). Diakses pada tahun 2020. Saranan dari Persatuan Doktor Indonesia Menjelang Akhir Tempoh Tindak Balas Kecemasan COVID-19.
Perpustakaan Perubatan Nasional AS, Institut Kesihatan Nasional. Diakses pada tahun 2020. Zink: Mikronutrien Penting.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Kelebihan Vitamin C.
Jurnal Antarabangsa Perubatan Molekul. Diakses tahun 2020. Jangkitan zink dan saluran pernafasan; Mac 2020.
Potensi Kesan Tambahan Zink pada Patogenesis COVID-19; Diakses pada tahun 2020. Sempadan dalam Imunologi Jun 2020.
Maggini, et al, Peranan Penting Vitamin C dan Zink dalam Imuniti dan Kesihatan Kanak-kanak, The Journal of International Medical Research, 2010; 38: 386-414.