Peluk Belakang, Pertolongan Cemas Ketika Tercekik

, Jakarta - Ketika tersedak, umumnya orang akan menepuk belakang. Tetapi adakah anda tahu jika pelukan belakang adakah cara yang betul untuk memberikan pertolongan cemas ketika seseorang tersedak?

Selalunya, semasa mengunyah makanan seseorang boleh terdedah kepada risiko tersedak. Ini disebabkan oleh makanan yang salah memasuki saluran pernafasan dan bukannya pencernaan. Sekiranya dibiarkan, ia boleh menyebabkan masalah pernafasan dan kekurangan oksigen sehingga sukar untuk bercakap. Jangan menganggapnya ringan, kerana tercekik boleh membawa maut jika tidak ditangani dengan betul, anda tahu.

Atas sebab ini, memberi pertolongan cemas ketika tersedak sangat penting. Anda boleh belajar dan mengamalkan prosedur Heimlich Maneuver. Caranya, dengan memberi pelukan belakang pada orang yang tersedak.

Mulakan dengan mengepalkan tangan kanan dan memegangnya dengan kiri. Kemudian letakkan tangan anda di perut anda di bawah tulang rusuk anda. Kemudian tekan kedua tangan ke dalam dan ke atas (seolah-olah menekan perut ke atas). Lakukan ini sehingga objek yang menyebabkan tercekik keluar.

Sekiranya anda dapat memberikan pertolongan cemas yang tepat, maka akibat dari tersedak dapat dielakkan.

Ingatlah untuk selalu membincangkan masalah kesihatan anda dengan doktor yang tepat. Anda tidak selalu meninggalkan rumah untuk mendapatkan nasihat doktor, anda boleh menggunakan ciri-cirinya Panggilan, Sembang, atau Panggilan video dari dan berbincang dengan doktor secara langsung. Muat turun permohonan sekarang di App Store dan Play Store.