Mahu Cantik? Inilah keperluan untuk mencuci muka dengan sabun khas

Jakarta - Setelah seharian melakukan aktiviti, mencuci muka adalah aktiviti yang selalu ingin anda lewatkan. Sebabnya, bagi sesetengah orang akan lebih praktikal dan lebih mudah jika mencuci muka dilakukan pada masa yang sama ketika anda mandi.

Tetapi tahukah anda bahawa kebiasaan ini sama sekali tidak digalakkan? Semasa mencuci muka semasa mandi, anda mungkin membersihkannya dengan sabun. Inilah yang ternyata memberi kesan negatif pada kulit wajah. Kerana, keperluan antara kulit wajah dan kulit badan secara keseluruhan cenderung berbeza.

Mencuci muka tidak boleh dilakukan dengan sabun secara sembarangan. Sejauh ini, terdapat banyak kesalahpahaman bahawa biasa mencuci muka menggunakan sabun mandi atau sabun bayi. Ia sama sekali tidak seperti itu.

Ini kerana keperluan kulit yang berbeza menyebabkan sabun mempunyai bahan yang berbeza. Komposisi antara sabun mandi dan mencuci muka tentu berbeza, bergantung pada keperluan kulit.

Lebih-lebih lagi, kulit wajah cenderung lebih sensitif dan mempunyai sel yang lebih kecil daripada kulit lain di badan. Ini menyebabkan kulit wajah menjadi lebih rentan dan kering dengan lebih mudah. Salah satu tabiat yang menjadikan kulit lebih mudah kering dan rosak adalah kebiasaan mencuci muka menggunakan sabun mandi.

Pilih pencuci muka yang betul

Keadaan kulit dari satu orang ke orang lain sangat berbeza. Sudah tentu ini menjadikan keperluan penjagaan kulit berbeza. Jadi cara terbaik untuk menjaga kulit sihat dan cerah adalah dengan menggunakan pencuci muka yang sesuai.

Sebilangan pakar mengesyorkan menggunakan produk pencuci muka yang mempunyai bahan ringan jika anda mempunyai kulit sensitif. Yang dapat dipilih adalah mencuci muka dengan kandungan surfaktan ringan, sehingga dapat menjaga fungsi kulit.

Kandungan ini pada dasarnya terdapat di setiap produk sabun muka. Surfaktan mempunyai fungsi untuk melarutkan minyak. Tetapi untuk memastikan kulit anda tidak mengalami masalah, pilih produk yang mempunyai kandungan surfaktan rendah sehingga kelembapan kulit terjaga.

Sebaliknya, jika anda menggunakan pencuci muka dengan kandungan surfaktan yang lebih tinggi, ia juga boleh memberi kesan berbahaya. Menggunakan pencuci muka dengan surfaktan tinggi boleh menjadikan kulit lebih kasar. Ini berlaku kerana pencucian muka boleh mencetuskan kulit semula jadi wajah agar terhapus.

Lapisan minyak pada kulit berfungsi melindungi kulit wajah dari masalah kulit, seperti pengelupasan dan kekeringan. Kulit kering dan banyak masalah boleh menyebabkan gatal, kulit kusam lebih cepat, dan tanda-tanda penuaan pramatang yang berlaku lebih cepat.

Oleh itu, penting untuk memberi perhatian dan berhati-hati dalam memilih produk kecantikan yang akan disapukan pada wajah. Kerana lebih sensitif, pastikan anda tidak memilih yang salah dan hanya menggunakan pencuci muka yang sesuai dan sesuai untuk jenis kulit anda.

Selain itu, satu lagi cara untuk mengekalkan kecantikan kulit wajah adalah dengan kerap memakan buah-buahan dan sayur-sayuran. Kerana kandungan vitamin dan mineral dalam makanan ini diketahui baik untuk kulit.

Sekiranya anda menghadapi masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor, gunakan aplikasinya hanya. Dalam anda boleh berbincang dengan doktor melalui Panggilan Video dan Suara dan Sembang. juga boleh digunakan untuk membeli ubat-ubatan dan merancang ujian makmal. Ayuh, muat turun sekarang!