4 Ubat Semula jadi untuk Menurunkan Hipertensi

, Jakarta - Adakah anda pasti masih mahu memandang rendah masalah tekanan darah tinggi atau darah tinggi? Hati-hati, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), hipertensi adalah salah satu penyebab utama kematian pramatang di seluruh dunia. Itu cukup membimbangkan, bukan?

Bilangan orang dengan tekanan darah tinggi di dunia sangat besar. Berdasarkan data WHO, kira-kira 1.13 bilion orang harus menangani penyakit ini. Persoalannya, bagaimana menurunkan tekanan darah tinggi?

Ingat, cara mengatasi tekanan darah tinggi tidak semestinya melalui pengambilan ubat. Kerana ada beberapa bahan semula jadi yang dapat membantu menurunkan tekanan darah. Nah, berikut adalah beberapa cara untuk menurunkan tekanan darah tinggi secara semula jadi.

Baca juga: Tekanan Darah Tinggi Warga Emas, Apa Bahaya?

1.Basil

Cara mengurangkan tekanan darah tinggi secara semula jadi adalah melalui pengambilan daun selasih ( Basilicum Ocimum ). Daun ini cukup popular dalam perubatan alternatif kerana kaya dengan pelbagai sebatian yang kuat. Daun ini mengandungi eugenol yang cukup tinggi. Menurut penyelidikan, antioksidan nabati ini mempunyai banyak manfaat kesihatan, termasuk menurunkan tekanan darah.

Kajian menunjukkan bahawa eugenol membantu mengurangkan tekanan darah dengan bertindak sebagai penyekat saluran kalsium semula jadi ( penyekat saluran kalsium semula jadi ). Penyekat saluran kalsium ini menghalang pergerakan kalsium ke dalam sel jantung dan arteri, dan membolehkan saluran darah berehat.

Menurut kajian haiwan, ekstrak daun selasih dapat membantu mengendurkan saluran darah dan mengencerkan darah, yang seterusnya membantu menurunkan tekanan darah tinggi.

2. Pasli

Pasli atau pasli (Petroselinum crispum) adalah ramuan yang popular dalam masakan Amerika, Eropah, dan Timur Tengah. Pasli mengandungi pelbagai sebatian, seperti vitamin C dan karotenoid yang dapat menurunkan tekanan darah tinggi.

Menurut kajian yang bertajuk " Karotenoid: sekutu kesihatan kardiovaskular yang berpotensi? ", Antioksidan karotenoid dapat mengurangkan tekanan darah dan kolesterol LDL (buruk), sehingga mengurangkan risiko penyakit jantung.

Kajian haiwan menunjukkan bahawa pasli dapat mengurangkan tekanan darah sistolik dan diastolik dengan bertindak seperti penyekat saluran kalsium (sejenis ubat yang membantu melonggarkan dan melebarkan saluran darah). Walau bagaimanapun, kajian manusia mengenai pasli dan tekanan darah tinggi adalah terhad.

Baca juga: 3 Petua Sukan untuk Penghidap Hipertensi

3. Bawang putih

Cara menurunkan tekanan darah tinggi secara semula jadi boleh melalui bawang putih. Bawang putih kaya dengan pelbagai sebatian yang dapat memberi manfaat kepada kesihatan jantung. Bawang putih mengandungi sebatian sulfur, seperti allicin, yang dapat membantu meningkatkan aliran darah dan melonggarkan saluran darah. Nah, inilah yang membantu menurunkan tekanan darah.

Menurut 12 kajian dengan lebih daripada 550 orang dengan hipertensi, pengambilan bawang putih dapat mengurangkan tekanan darah sistolik dan diastolik masing-masing rata-rata 8.3 mm Hg dan 5.5 mm Hg.

4. kayu manis

Kayu manis adalah rempah aromatik yang berasal dari kulit pokok dari genus Cinnamomum. Kayu manis telah digunakan selama berabad-abad dalam perubatan tradisional untuk merawat masalah jantung, termasuk tekanan darah tinggi.

Baca juga: Tekanan Darah Rendah atau Tinggi, Mana Yang Lebih Berbahaya?

Cara kerja kayu manis, yang dapat mengurangkan tekanan tinggi, belum difahami sepenuhnya. Walau bagaimanapun, kajian haiwan menunjukkan bahawa kayu manis dapat membantu melebarkan dan melonggarkan saluran darah.

Lalu, bagaimana dengan penyelidikan manusia? Menurut kajian pada 641 subjek kajian, pengambilan kayu manis dapat mengurangkan tekanan darah sistolik sebanyak 6.2 mmHg dan diastolik sebanyak 3.9 mm Hg. Kesan ini lebih berkesan apabila seseorang memakan kayu manis secara konsisten selama 12 minggu.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai cara menurunkan tekanan darah tinggi secara semula jadi? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?Rujukan:
WHO. Diakses pada Januari 2020. Hipertensi - Fakta utama.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 10 Herba Yang Boleh Membantu Menurunkan Tekanan Darah Tinggi
Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional - Pub Med. Diakses pada tahun 2020. Karotenoid: sekutu kesihatan kardiovaskular yang berpotensi?