Introvert senyap, betul? Inilah Fakta

Jakarta - Sekiranya ekstrovert identik dengan sifat ekspresif, maka introvert identik dengan sifat pendiam. Perbezaan itu adalah asas bagi seseorang meneka keperibadian. Tetapi, adakah andaian ini benar? Agar tidak tersilap, anda harus mengetahui fakta introvert di bawah ini, mari kita pergi!

Mitos 1: Orang introvert pemalu

Orang introvert sering dikenali dengan rasa malu. Itulah sebabnya mengapa banyak orang berpendapat bahawa orang yang pemalu adalah orang introvert. Sebenarnya, kajian menunjukkan sebaliknya. Kerana menurut beberapa kajian, seorang introvert juga dapat bersosial dengan baik. Sebenarnya, ada kajian yang mengatakan bahawa introvert lebih baik berhubungan dengan orang lain dan lebih berempati daripada ekstrovert, anda tahu.

Mitos 2: Orang introvert Tidak Mempunyai Rakan

Kerana mereka lebih suka menghabiskan masa bersendirian, banyak yang berpendapat bahawa seorang introvert tidak mempunyai kawan. Sebenarnya, seperti orang ekstrovert, mereka juga mempunyai banyak kawan. Mereka juga boleh bersikap ramah, ceria, dan ekspresif ketika bergaul dengan rakan-rakan. Apa yang berbeza adalah, seorang introvert menikmati masa bersendirian lebih banyak. Itulah sebabnya setelah bergaul dengan rakan, seorang introvert akan menghabiskan masa bersendirian di biliknya, misalnya dengan membaca buku. Jadi, anda tidak perlu terkejut jika anda mempunyai rakan yang mengaku sebagai introvert, tetapi mempunyai keperibadian yang ramah.

Mitos 3: Introvert membosankan

Seorang introvert biasanya lebih suka mendengar daripada bercakap. Itulah sebabnya ada yang berpendapat bahawa seorang introvert membosankan. Sebenarnya, jika anda "mengintip" pemikiran seorang introvert, anda boleh kagum, anda tahu. Ini kerana seorang introvert lebih suka percakapan dan pemikiran yang mendalam. Ini dibuktikan dalam kajian yang mendapati bahawa introvert akan memproses maklumat visual secara berbeza. Kajian pada tahun 2012 juga mendapati bahawa dibandingkan dengan ekstrovert, introvert mempunyai masalah kelabu yang lebih tebal dan lebih besar di korteks prefrontal, yang merupakan kawasan otak yang berkaitan dengan pemikiran abstrak dan membuat keputusan. Itulah sebabnya seorang introvert dapat lebih terperinci dalam memahami perkara di sekelilingnya.

Mitos 4: Orang introvert tidak dapat bercakap di khalayak ramai

Boleh atau tidak pengucapan awam bukan kerana jenis keperibadian, anda tahu. Kerana sebenarnya, kegelisahan di pengucapan awam disebabkan oleh faktor selain dari jenis keperibadian. Sebagai contoh, apa yang mempengaruhi adalah ketakutan untuk dilihat oleh banyak orang, ketakutan untuk tidak kelihatan baik, dan sebab-sebab lain.

Mitos 5: Introvert sukar difahami

Sekiranya anda merasa introvert sukar difahami, ini bermakna anda tidak mengenalnya dengan baik. Kerana jika anda sudah biasa dengan seorang introvert, mereka akan ingin meluahkan fikiran dan perasaan mereka. Mereka juga tidak akan teragak-agak untuk menyatakan pendapat mereka sekiranya diperlukan. Hanya kadang-kadang, mereka perlu ditanya terlebih dahulu agar mereka ingin mengungkapkannya.

Jadi, jangan salah faham dengan introvert, okey? Sekiranya bahagian introvert anda lebih dominan, anda tidak seharusnya "rendah diri". Terimalah diri anda sebagaimana adanya, kerana dengan menerima diri anda, anda akan lebih selesa melakukan apa sahaja yang anda mahukan.

Selain memahami diri anda, anda juga perlu memahami keadaan kesihatan anda, anda tahu. Kerana jika anda mempunyai keluhan kesihatan, anda perlu segera berjumpa doktor agar anda cepat sembuh. Agar tidak bersusah payah keluar dari rumah, anda boleh memanfaatkan ciri-cirinya Hubungi Doktor dalam aplikasi . Anda boleh meminta doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Sembang, Panggilan Suara atau Panggilan Video . Jadi jomlah muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play. (Baca juga: Ini Keperibadian Mengikut Jenis Darah)