Boleh Menyerang Sesiapa, Ini adalah Fakta Kesihatan Mental

Jakarta - Bagi sesetengah orang, bercakap mengenai masalah kesihatan mental mungkin masih membimbangkan. Sebenarnya, ini masih sering diremehkan, malah terdapat banyak mitos yang beredar mengenai kesihatan mental. Malangnya, tidak semua orang menganggap ini sebagai isu penting.

Sebenarnya, kesihatan mental sama pentingnya dengan kesihatan tubuh secara keseluruhan. Salah satu maklumat yang salah yang sering diedarkan adalah "masalah mental hanya mempengaruhi orang dewasa". Itu sama sekali tidak benar, kerana gangguan mental boleh menyerang sesiapa sahaja. Untuk lebih jelas, pertimbangkan perbincangan berikut mengenai fakta kesihatan mental!

Baca juga: 5 Petua Meningkatkan Kesihatan Mental pada 2019

Fakta Kesihatan Mental Yang Perlu Anda Ketahui

Terdapat banyak maklumat yang salah mengenai kesihatan mental. Malangnya, ini sering menimbulkan stigma negatif terhadap kesihatan mental. Pada tahap yang lebih teruk, ini sebenarnya boleh menyebabkan orang yang mengalami masalah mental malu untuk mengakui keadaan mereka.

Maklumat yang salah juga menjadikan banyak orang salah faham mengenai kesihatan mental. Gangguan mental boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, baik orang dewasa maupun kanak-kanak. Sebenarnya, kebanyakan gangguan mental dikatakan berlaku pada kanak-kanak dan remaja di bawah usia 14 tahun.

Gangguan mental pada remaja paling kerap berlaku disebabkan oleh gangguan neurologi, iaitu neuropsychiatry. Selain itu, gangguan mental juga boleh berlaku kerana faktor persekitaran dan sosial remaja.

Fakta lain adalah bahawa masalah mental ternyata menjadi salah satu penyebab seseorang memutuskan untuk membunuh diri. Oleh itu, penyakit mental tidak boleh dipandang ringan. Penderita mesti mendapat perhatian dan rawatan yang sewajarnya, dan menjadi kewajiban orang-orang di sekelilingnya.

Baca juga: 9 Cara Mudah untuk Menjaga Kesihatan Mental

Orang yang mengalami gangguan jiwa sangat mudah merasa kesepian, sendirian, dan akhirnya memutuskan untuk mengakhiri hidup mereka. Organisasi Kesihatan Sedunia atau WHO menyatakan, sekurang-kurangnya 800,000 orang setiap tahun memutuskan untuk membunuh diri.

Wanita dikatakan lebih berisiko mengalami gangguan mental daripada lelaki, tetapi lelaki cenderung lebih cenderung untuk membunuh diri. Selain ideasi bunuh diri, gangguan mental sebenarnya juga boleh mencetuskan terjadinya penyakit atau masalah kesihatan.

Gangguan kesihatan mental adalah jalan masuk ke penyakit. Keadaan ini dapat meningkatkan risiko penyakit HIV, masalah kardiovaskular, hingga diabetes. Ada satu fakta unik, ternyata bukan hanya masalah mental yang boleh mencetuskan penyakit. Sebaliknya, penyakit fizikal juga dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami gangguan mental.

Berita buruknya adalah bahawa kurangnya pemahaman orang mengenai gangguan mental menjadikan penderita sering mengalami diskriminasi. Orang yang mengalami gangguan jiwa terdedah kepada pelanggaran hak asasi manusia. Di banyak tempat, orang dengan masalah ini dikatakan mengalami pengekangan fizikal, pencerobohan privasi, pengucilan, dan penolakan terhadap keperluan asas.

Satu masalah besar yang dihadapi dunia ialah pengedaran profesional kesihatan mental masih tidak sama. Di banyak tempat, kehadiran psikiatri, psikologi, dan jururawat psikiatri masih sangat minimum. Ini adalah salah satu penghalang utama untuk ketersediaan perkhidmatan kesihatan mental.

Ada juga yang mengatakan bahawa penyakit mental tidak dapat disembuhkan. Itu tidak sepenuhnya benar. Terdapat kajian yang mengatakan bahawa gangguan mental sebenarnya dapat pulih melalui beberapa terapi dan ubat-ubatan.

Baca juga: Kepentingan Cinta Diri untuk Kesihatan Mental

Sekiranya anda fikir anda mempunyai masalah emosi dan perlu berbincang dengan pakar, gunakan aplikasinya hanya. Anda boleh menghubungi ahli psikologi atau psikiatri melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual di mana sahaja dan bila-bila masa. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
WHO. Diakses pada tahun 2019. 10 FAKTA MENGENAI KESIHATAN MENTAL.
Mentalhealth.gov. Diakses 2019. Mitos dan Fakta Kesihatan Mental.