Inilah perbezaan antara tugas bidan dan doula yang mesti anda ketahui

, Jakarta - Setiap wanita hamil akan memerlukan pertolongan ketika melahirkan nanti. Terdapat dua jenis pakar yang dapat membantu ibu hamil menjalankan proses melahirkan, iaitu doulas dan bidan. Kedua-dua pakar ini mempunyai peranan masing-masing dalam proses bantuan penghantaran.

Mungkin anda berpendapat bahawa kedua pakar ini mempunyai fungsi yang sama. Doulas dan bidan sebenarnya mempunyai latihan, tugas, dan perakuan yang berbeza. Ibu perlu mengetahui dua peranan yang berbeza dari kedua pakar ini dalam proses kelahiran. Inilah perbezaan asas antara kedua pakar yang perlu diketahui.

Baca juga: 3 Persediaan Sebelum Melakukan Kelahiran di Rumah

Peranan Doulas untuk Wanita Hamil

Perkataan doula dalam bahasa Yunani bermaksud pembantu rumah. Ibu dan doulas perlu mengadakan perbincangan sebelum waktu penghantaran mengenai bagaimana proses penghantaran yang diinginkan berjalan. Terdapat dua jenis doula, iaitu semasa bersalin dan selepas bersalin.

 • Melahirkan Doula

Tugas utama doula buruh adalah berada di sisi ibu dengan menawarkan teknik bukan perubatan semasa bersalin, seperti bernafas, mengurut, dan membantu ibu bergerak ke posisi tubuh yang berbeza. Mereka juga dapat memberikan sokongan emosi dan bertindak sebagai penyokong bagi pihak ibu. Tidak kira apa jenis tenaga kerja yang anda lalui, doula akan berada di sana untuk membantu anda merasa selamat dan bertenaga.

 • Selepas Bersalin Doula

Selepas bersalin, doula selepas bersalin membantu ibu baru ketika dia pulih dari persalinan. Ini termasuk menjaga bayi dan membimbing ibu melalui proses penyusuan.

Dari segi pensijilan, tidak semua doulas menjalani proses pensijilan. Sekiranya doula menjalani latihan pensijilan, biasanya merangkumi latihan didaktik dan membantu semasa kelahiran. Pensijilan biasanya tidak diperlukan, tetapi polisi mungkin berbeza mengikut negara.

Baca juga: Bagaimana Mencegah Kaki Bengkak Selepas Bersalin?

Peranan Bidan untuk Wanita Hamil

Seorang bidan adalah profesional perubatan terlatih, dia boleh menjadi wanita atau lelaki. Bidan memainkan peranan penting semasa proses kelahiran. Terdapat pelbagai tahap latihan untuk bidan. Beberapa bidan adalah jururawat berdaftar, sementara yang lain mempunyai ijazah sarjana muda dengan latihan khusus.

Bidan bertauliah boleh melakukan banyak perkara yang sama dengan pakar obstetrik, termasuk:

 • Lakukan pemeriksaan ginekologi.
 • Memberi rawatan pranatal.
 • Beri ubat induksi buruh.
 • Pantau janin menggunakan peralatan elektronik.
 • Memerintahkan epidural.
 • Lakukan episiotomi.
 • Bersalin secara semula jadi / faraj.
 • Resusitasi bayi.
 • Bidan dapat menguruskan pendarahan dan komplikasi selepas bersalin.

Pusat jagaan bidan biasanya menumpukan pada mempromosikan kelahiran semula jadi, mengesan komplikasi, dan menggunakan langkah kecemasan jika diperlukan. Bidan yang dipercayai mempunyai wewenang untuk bekerja dalam apa jua keadaan, termasuk klinik kesihatan, hospital atau rumah.

Sementara itu, dari segi perakuan, undang-undang pensijilan bidan berbeza dari satu negara ke negara lain. Menurut Gabungan Bidan Antarabangsa, bidan mesti didaftarkan atau dilesenkan oleh program yang diiktiraf di negara tempat mereka berlatih. Semua bidan mesti menjalani pendidikan, latihan, dan pengalaman klinikal yang diawasi, dan melengkapkan syarat-syarat pensijilan yang ditetapkan oleh Lembaga Akreditasi Pendidikan Bidan. Bidan juga biasanya disahkan sebagai Perunding Laktasi Bertauliah Majlis Antarabangsa, dengan pengetahuan lanjutan mengenai proses penyusuan.

Baca juga: Wanita hamil ingin berpuasa, perhatikan 4 perkara ini

Perlukah Kedua-dua Pakar Dipilih?

Aspek yang paling penting dari bidan atau doula adalah bagaimana mereka berinteraksi dengan wanita hamil. Kunci ibu adalah membentuk ikatan dengan salah seorang pakar, yang sangat menyokong dan menghormati pendapat dan pandangan ibu mengenai kehamilan dan kelahiran anak.

Pengalaman juga merupakan faktor penting yang lain. Anda boleh mendapatkan cadangan atau rujukan dari rakan atau ahli keluarga yang telah menggunakan bidan atau doula untuk membantu mencari pakar yang berkebolehan dan berpengalaman.

Oleh kerana kedua-dua profesion ini memberi manfaat kepada wanita hamil, ibu dapat meminta pertolongan dari kedua-duanya semasa proses melahirkan. Sekiranya anda ingin melahirkan di rumah, anda memerlukan bidan kerana latihan dan kepakaran perubatan mereka.

Bidan dapat menjangkakan masalah dan melakukan penilaian berterusan terhadap ibu dan bayi. Ibu juga perlu bercakap dengan pakar obstetrik melalui aplikasi untuk melihat siapa yang paling sesuai dengan keperluan kelahiran tertentu.

Rujukan:
Kesihatan Ibu Bapa. Diakses pada tahun 2020. Doula vs. Bidan: Apa Perbezaannya?
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Doktor, Doula, Bidan - Mana Yang Sesuai untuk Anda?