Ketahui Rawatan Pertama bagi Penghidap Tinea Cruris

, Jakarta - Sering melakukan aktiviti fizikal yang banyak berkeringat, seperti bersenam membuat anda berisiko terkena tinea cruris. Ini kerana badan yang panas dan lembap akibat peluh menjadi tempat yang selesa bagi jenis kulat yang menyebabkan tinea cruris hidup dan berkembang. Walaupun penyakit ini bukan penyakit serius, tinea cruris boleh menyebabkan gatal yang sangat menjengkelkan dan membuat anda tidak selesa semasa melakukan aktiviti. Nah, ini adalah rawatan pertama untuk tinea cruris yang boleh anda lakukan untuk merawat keadaan ini.

Tinea cruris atau juga dikenali sebagai gatal gatal adalah jangkitan kulat yang biasanya berlaku pada kulit di paha dalaman, di sekitar alat kelamin dan punggung. Penyakit ini dicirikan oleh munculnya ruam merah yang biasanya berbentuk setengah lingkaran yang merebak dari lipatan pangkal paha ke paha atas.

Orang yang berisiko tinggi mengalami tinea cruris adalah mereka yang sering berpeluh berlebihan, seperti atlet dan orang yang suka bersenam. Walau bagaimanapun, tinea cruris juga sering terjadi pada orang yang berlebihan berat badan dan menderita diabetes. Berikut adalah faktor lain yang boleh meningkatkan risiko seseorang menghidap tinea cruris:

  • Mempunyai penyakit kulit yang lain, seperti tinea pedis atau kutu air. Ini kerana kulat yang menyebabkan tinea pedis juga dapat merebak dari kaku ke pangkal paha.

  • Mempunyai sistem imun yang lemah, misalnya penderita diabetes mellitus, pengguna ubat kortikosteroid, atau pengidap barah.

  • Seks lelaki, walaupun wanita juga boleh mengalami penyakit ini.

  • Selalunya memakai seluar dalam yang ketat.

Tinea cruris boleh berjangkit. Anda boleh dijangkiti kulat yang menyebabkan tinea cruris jika anda menggunakan tuala atau pakaian yang telah tercemar atau melalui hubungan langsung dengan orang yang dijangkiti. Jarang menukar pakaian atau memakai pakaian yang sudah basah dan belum dicuci juga boleh menyebabkan anda mendapat penyakit kulit ini. Anda juga mungkin dijangkiti jamur dari permukaan basah, seperti lantai di bilik mandi awam atau bilik persalinan.

Rawatan Pertama Tinea Cruris

Pada mulanya, tinea cruris hanya boleh menyebabkan sedikit gatal. Tetapi jika tidak dirawat dengan segera, keadaannya boleh bertambah buruk dan menyebabkan gatal yang tidak tertahankan. Malah, lepuh kecil juga boleh muncul di tepi lesi dan sering menyebabkan gatal disertai dengan sensasi, seperti terbakar. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk segera merawat tinea cruris sebelum keadaan bertambah buruk. Anda boleh merawat jangkitan kulat ini dengan ubat-ubatan bebas, seperti serbuk, salap, semburan, atau losyen anti-kulat, sehingga ruam dapat hilang dengan cepat.

Nah, beli ubat di hanya. Tidak perlu bersusah payah keluar dari rumah, cukup pesan melalui aplikasi dan ubat yang anda pesan akan dihantar dalam masa satu jam. Walaupun ruam telah hilang, disarankan agar anda terus menjalani rawatan dua kali sehari selama sekurang-kurangnya sepuluh hari untuk mengelakkan tinea cruris muncul kembali.

Sekiranya tinea cruris tidak hilang selepas rawatan atau keadaannya cukup teruk, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya. Doktor anda biasanya akan memberi salap atau krim anti-kulat yang lebih kuat atau pil anti-kulat untuk anda minum.

Kerana acuan tumbuh dengan mudah dalam keadaan panas dan lembap, disarankan agar anda menukar pakaian bersih setelah bersenam atau jika anda merasa basah oleh peluh. Selepas bersenam atau mandi, keringkan paha dalaman dan alat kelamin dengan tuala bersih. Satu perkara lagi yang tidak kurang pentingnya, elakkan berkongsi peralatan peribadi dengan orang lain. Anda tidak perlu risau lagi jika anda sakit. muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play yang sangat berguna pada masa penyakit.

Baca juga:

  • Hati-hati dengan penyakit tinea cruris bagi seseorang yang gemuk
  • Faktor-Faktor Yang Mencetuskan Tinea Cruris
  • Bahaya Kutu Air yang Membuat Kaki "Tidak Selesa"