Bukan Vaksin Corona, Remdesivir Digunakan untuk COVID-19 di AS

, Jakarta - Remdesivir adalah ubat pertama yang diluluskan oleh pihak berkuasa pelesenan di Amerika Syarikat untuk merawat penyakit COVID-19. Ubat yang dihasilkan oleh Gilead Sciences ini terbukti dapat menyembuhkan orang yang dijangkiti penyakit dengan lebih cepat.

Melihat keberkesanan ubat dalam menangani COVID-19, Amerika Syarikat di bawah pentadbiran Trump telah membeli lebih dari 500,000 dos remdesivir, yang merupakan keseluruhan jumlah ubat yang dihasilkan Gilead, untuk bulan Julai, dan 90 peratus untuk bulan Ogos dan September. Namun, apa sebenarnya remdesivir?

Baca juga: Kenali ubat untuk mengatasi Virus Corona di Indonesia

Mengenal Remdesivir

Remdesivir adalah ubat yang masih dalam penyelidikan pada masa ini. Ubat ini tidak pernah digunakan untuk merawat keadaan apa pun, tetapi telah dikaji sebagai potensi penyembuhan untuk beberapa penyakit.

Pada mulanya, Remdesivir diuji sebagai rawatan terhadap hepatitis C dan Ebola. Namun, ketika COVID-19 muncul, keberkesanan ubat itu juga dikaji terhadap virus tersebut. Para penyelidik mendapati bahawa remdesivir berkesan terhadap sindrom pernafasan akut teruk (SARS) dan sindrom pernafasan Timur Tengah (MERS). Walaupun begitu, kajian ini hanya dilakukan di tabung uji dan diuji pada haiwan dan bukan pada manusia.

Harap maklum, remdesivir belum disetujui untuk mengubati virus Corona atau COVID-19. Walau bagaimanapun, Pentadbiran Makanan dan Dadah AS (FDA) telah membenarkan penggunaan remdesivir kecemasan pada kanak-kanak dan orang dewasa yang dimasukkan ke hospital kerana COVID-19 yang teruk.

Bagaimana Remdesivir Berfungsi

Remdesivir berfungsi melawan COVID-19 dengan mencegah virus menghasilkan enzim tertentu yang diperlukan untuk meniru dirinya sendiri. Dengan begitu, virus tidak dapat merebak di dalam badan.

Penyelidikan juga menunjukkan bahawa remdesivir dapat memendekkan masa pemulihan pesakit COVID-19 yang dirawat di hospital sekitar 30 peratus atau empat hari lebih cepat. Walau bagaimanapun, kemampuannya untuk mengurangkan kematian tidak signifikan secara statistik dalam percubaan klinikal yang dijalankan oleh Institut Kesihatan Nasional (NIH).

Kajian terhadap 400 pesakit yang dirawat di hospital mendapati bahawa 74 peratus pesakit yang menerima rawatan remdesivir bertambah baik setelah 14 hari berbanding dengan 59 peratus pesakit yang tidak menerimanya.

Baca juga: Dijangkiti Virus Corona, kapan simptomnya akan berakhir?

Bagaimana Remdesivir diberikan kepada pesakit COVID-19?

Remdesivir diberikan secara intravena atau melalui suntikan atau infus kepada orang dengan COVID-19 yang teruk yang dimasukkan ke hospital. Dalam kajian yang ditaja oleh NIH, pesakit menerima ubat tersebut selama 10 hari. Di bawah kebenaran penggunaan kecemasan, orang boleh diberi rawatan remdesivir selama 5 atau 10 hari, bergantung pada seberapa parah keadaan mereka.

Remdesivir tidak boleh diberikan secara sembarangan kepada semua pesakit COVID-19. Menurut kebenaran penggunaan kecemasan FDA, hanya pesakit dengan COVID-19 yang teruk dan dimasukkan ke hospital yang layak untuk dirawat dengan remdesivir. Orang dengan kes COVID-19 yang lebih ringan tidak disyorkan untuk menerima ubat intravena.

Kesan Sampingan Remdesivir

Walaupun diklaim dapat membantu menyembuhkan orang dengan COVID-19 dengan cepat, penggunaan remdesivir dapat menyebabkan kesan sampingan. Beberapa kesan sampingan mungkin berlaku semasa suntikan. Beritahu doktor atau pegawai perubatan anda dengan segera sekiranya anda mengalami:

  • Pening dan muntah.
  • Menggigil.
  • Peluh banyak.
  • Pening, seperti pengsan.

Di samping itu, kesan sampingan lain dari remdesivir adalah ujian fungsi hati yang tidak normal atau sakit, bengkak, lebam, atau pendarahan di sekitar tempat suntikan.

Baca juga: Vaksin Corona Tidak Cukup Satu Suntikan, Inilah Sebabnya

Remdesivir di Indonesia

Dilaporkan dari Kompas, remdesivir juga dirancang untuk diedarkan di Indonesia dalam waktu dekat. Ubat ini akan dihasilkan oleh syarikat farmaseutikal terkemuka di India, Hetero, dan diedarkan di Indonesia oleh PT Kalbe Farma Tbk.

Remdesivir ubat dengan nama jenama Covifor akan dijual pada harga IDR 3 juta setiap botol atau setiap dos. Botol adalah bekas untuk tablet cecair, serbuk atau farmaseutikal. Biasanya, botol moden diperbuat daripada kaca atau plastik. Ubat remdesivir covifor hanya akan dijual dan dipasarkan di hospital.

Itulah sedikit penjelasan mengenai remdesivir, ubat yang digunakan untuk merawat COVID-19 di Amerika Syarikat. Sekiranya anda ingin bertanya lebih lanjut mengenai COVID-19, jangan ragu untuk menghubungi doktor melalui aplikasi . Ayuh, muat turun sekarang.

Rujukan:
Penjaga. Diakses pada tahun 2020. AS memperoleh stok ubat utama ubat-ubatan Covid-19.
Kesihatan Meridian Hackensack. Diakses pada tahun 2020. Apakah Remdesivir & Bagaimana Ia Digunakan Untuk COVID-19?
Fox News. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Remdesivir?
ubat-ubatan. Diakses pada tahun 2020. Remdesivir.