Inilah Yang Berlaku Pada Tubuh Anda Apabila Anda Mengalami Klamidia

Jakarta - Chlamydia adalah penyakit kelamin yang boleh berlaku pada lelaki dan wanita. Sebilangan besar kes ini berlaku kerana perubahan pasangan seksual yang kerap dan melakukan hubungan seks tanpa menggunakan kondom. Sekiranya tidak dirawat, penyakit ini boleh menyebabkan komplikasi yang mengancam nyawa.

Komplikasi pada lelaki termasuk epididimitis, artritis, dan uretritis. Pada wanita, komplikasi termasuk penyakit radang panggul, serviks, komplikasi kehamilan, bartholinitis, dan salpingitis.

Baca juga: Ini adalah bagaimana jangkitan Chlamydia merebak dari badan ke badan

Mengapa Chlamydia Berlaku?

Chlamydia disebabkan oleh jangkitan bakteria Chlamydia trachomatis . Bakteria ini menular melalui hubungan seks tanpa perlindungan, baik melalui seks oral, dubur, faraj, atau hanya menyentuh alat kelamin dengan penghidapnya. Chlamydia boleh disebarkan melalui alat bantu seks yang tidak ditutup dengan kondom atau tidak dicuci dengan bersih sebelum digunakan semula.

Selain tidak menggunakan kondom, risiko penularan klamidia meningkat pada orang yang sering menukar pasangan seksual dan mengalami penyakit kelamin. Perlu diingat bahawa klamidia tidak ditularkan hanya dengan memeluk, mencium, berkongsi tuala atau peralatan peribadi lain, duduk berdekatan, berjabat tangan, atau berenang di kolam yang sama dengan orang yang dijangkiti. Chlamydia hanya dapat menular melalui cairan seksual penderita.

Baca juga: Inilah Cara Mencegah Klamidia Kerana Hubungan intim

Apakah Tanda dan Gejala Chlamydia?

Gejala penghidap klamidia jarang disedari. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengatakan kebanyakan kes klamidia tidak menunjukkan gejala tertentu. Sekiranya ada, gejala biasanya muncul beberapa minggu selepas jangkitan berlaku.

  • pada wanita, Chlamydia dicirikan oleh keputihan yang tidak normal dan berbau, sakit perut bawah, pendarahan di luar haid, sensasi panas dan gatal di sekitar faraj, dan sakit haid, kencing, dan seks. Jangkitan boleh merebak ke dubur.
  • pada lelaki, Gejala klamidia termasuk rasa sakit ketika membuang air kecil, sensasi panas dan gatal pada pembukaan zakar, sakit dan bengkak di sekitar testis, dan keputihan yang jelas atau mendung di hujung zakar. Jangkitan juga boleh merebak ke dubur.

Bercakap dengan doktor anda jika anda mengalami gejala ini untuk membuat diagnosis. Orang yang menghidap klamidia disarankan untuk mengambil antibiotik sehingga kehabisan dan mengikut nasihat doktor. Sekiranya perlu, penghidap klamidia mendapat ubat sakit.

Sebelum dinyatakan sembuh, elakkan melakukan hubungan seks dengan pasangan kerana risiko penularan masih ada. Dalam kes klamidia, bukan sahaja penderita mendapat rawatan, tetapi juga pasangan seksual mereka.

Bolehkah Chlamydia Dicegah?

Chlamydia dapat dicegah. Cara utama adalah setia kepada satu pasangan seksual, melakukan hubungan seks menggunakan kondom, dan menjaga kebersihan alat bantu seks (bagi mereka yang menggunakannya). Kerana wanita hamil dengan klamidia berpotensi menyebarkan jangkitan ke janin, lebih baik sebelum merancang kehamilan, anda dan pasangan perlu berbincang dengan doktor anda. Anda dan pasangan anda disarankan untuk menjalani ujian perubatan sebelum berkahwin untuk mengenal pasti penyakit yang boleh menular kepada pasangan anda atau janin.

Baca juga: 6 Jenis Pemeriksaan Yang Penting Sebelum Berkahwin

Ini adalah tanda dan gejala klamidia yang harus diperhatikan. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai klamidia, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor anda . Anda boleh menggunakan ciri Hubungi Doktor yang wujud di untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!