Sebelum Memutihkan Gigi, Perhatikan Yang Pertama

, Jakarta - Pemutihan gigi atau pemutihan gigi boleh menjadi kaedah terbaik untuk memutihkan gigi yang boleh anda lakukan. Prosedur ini boleh menjadi kaedah yang sangat berkesan untuk meringankan warna semula jadi gigi anda tanpa merosakkan permukaan gigi. Walaupun tidak dapat membuat perubahan warna yang sempurna, ia dapat membuatnya kelihatan lebih baik sehingga anda dapat lebih yakin.

Terdapat beberapa sebab mengapa seseorang memerlukan cara memutihkan gigi. Ingat, sama seperti warna rambut, warna gigi setiap orang juga boleh berbeza. Sangat sedikit orang yang mempunyai gigi putih yang cemerlang, dan gigi juga boleh berubah warna seiring bertambahnya usia. Oleh itu, pemutihan gigi yang dilakukan oleh doktor gigi boleh menjadi cara yang paling tepat untuk memutihkan gigi.

Baca juga: Adakah cara memutihkan gigi secara semula jadi?

Perkara Yang Perlu Anda Perhatikan Sebelum Memutihkan Gigi

Pemutihan gigi profesional adalah cara memutihkan gigi yang dapat memberikan hasil yang optimum dalam waktu yang agak singkat. Ia dilakukan di bawah pengawasan doktor gigi, dan kaedah pemutihan gigi ini cukup popular di kalangan mereka yang tidak berpuas hati dengan produk pemutihan gigi yang dijual bebas.

Pemutihan gigi di klinik pergigian tidaklah rumit, tetapi memerlukan kepakaran untuk mengelakkan kecederaan pada kawasan gusi (gusi). Sebagai tambahan, peralatan mahal mungkin diperlukan untuk menyiapkan dan menyelesaikan prosedur. Secara keseluruhan, prosedur ini memerlukan masa 60 hingga 90 minit untuk diselesaikan

Terdapat beberapa langkah standard untuk memutihkan gigi, termasuk:

  • Sebelum memulakan, doktor gigi akan merekodkan warna gigi semasa.
  • Gigi kemudian akan digilap dengan batu apung, bahan pelelas yang digunakan untuk menghilangkan plak di permukaannya.
  • Mulut kemudian akan dilindungi dengan kain kasa agar gigi tetap kering. Retraktor dapat digunakan untuk menjauhkan pipi, bibir, dan lidah anda dari larutan peluntur.
  • Penghadang kemudian akan diletakkan di sepanjang garis gusi untuk melindunginya daripada terkena larutan.
  • Seterusnya, gigi akan dilapisi dengan larutan pemutihan pada permukaan depan sahaja. Penyelesaiannya biasanya merangkumi hidrogen peroksida atau karbamida peroksida sebagai agen pemutihan.
  • Banyak produk pemutihan memerlukan cahaya penyembuhan atau laser untuk mengaktifkan peroksida. Setelah digunakan, larutan akan dibiarkan pada gigi selama 30 hingga 60 minit, atau digunakan semula sekali-sekala, bergantung pada jenama.
  • Setelah hasil optimum dicapai (atau masa maksimum telah berlalu), gigi dibilas. Aplikasi fluorida dapat digunakan untuk membantu menghilangkan kepekaan gigi, yang merupakan kesan sampingan dari tindakan pemutihan gigi yang biasa.

Lawatan tambahan akan dijadualkan sehingga warna gigi yang diinginkan tercapai. Setelah selesai, anda akan dinasihatkan untuk mengelakkan makanan atau minuman dengan kadar pigmen yang tinggi selama sekurang-kurangnya 24 jam, seperti kopi, teh, saus tomat, jus tomat, mustard kuning, bit, anggur hitam, gula-gula, dan anggur merah. Merokok atau tembakau dalam bentuk apa pun juga harus dielakkan.

Baca juga: 4 Cara Menguatkan Gigi

Cara Memutihkan Gigi di Rumah

Sebagai alternatif kepada prosedur yang lebih mahal di klinik pemutihan gigi, banyak orang beralih kepada kaedah mudah yang boleh dilakukan di rumah atau cara semula jadi. Beberapa cara ini, misalnya:

Menjaga kebersihan gigi dan mulut

Ini adalah cara mudah yang dapat membantu memutihkan gigi. Pastikan anda kerap menggosok gigi sekurang-kurangnya dua kali sehari selepas makan, kemudian selesaikannya dengan membersihkan serpihan makanan dengan benang gigi dan ubat kumur setiap hari.

Pengambilan asid malik dari buah-buahan

Asid malik adalah sebatian semula jadi yang banyak digunakan sebagai cara semula jadi untuk memutihkan gigi. Anda boleh makan epal dan strawberi dan menjadikannya menjadi pes. Walau bagaimanapun, kaedah ini tidak boleh dilakukan dengan kerap kerana asid sitrik pada strawberi berpotensi merosakkan enamel gigi.

Mengamalkan diet yang sihat

Elakkan makanan bergula dan melekit dan makan lebih banyak makanan segar seperti buah dan sayur-sayuran. Kurangkan juga pengambilan makanan yang tinggi asam sitrat, seperti jeruk dan lemon untuk mengelakkan kerosakan pada gigi. Hadkan minum teh, kopi, dan soda kerana ia boleh melekat dan meninggalkan kesan pada gigi anda.

Berhenti merokok

Tembakau boleh menyebabkan noda pada gigi yang sukar dibersihkan. Noda ini juga boleh menyebabkan radang gusi, bau mulut, dan barah.

Baca juga:4 Petua Merawat Pendakap

Sekiranya anda berminat memutihkan gigi dengan kaedah profesional, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor terlebih dahulu melalui aplikasi . Doktor akan memberikan nasihat dan maklumat lengkap mengenai prosedur ini supaya anda dapat membuat keputusan yang tepat. Ayuh, ambil telefon pintar -mu sekarang dan nikmati kemudahan bercakap dengan doktor gigi, bila-bila masa dan di mana sahaja!

Rujukan:
Yayasan Kesihatan Mulut. Diakses pada tahun 2021. Pemutihan Gigi.
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Bagaimana Pemutihan Gigi Profesional Dilakukan.