Mitos Tentang Menstruasi yang Perlu Anda Ketahui

, Jakarta - Menstruasi adalah perkara biasa yang akan dialami oleh wanita setiap bulan. Kitaran ini adalah salah satu proses di mana organ pembiakan wanita bersiap untuk menjalani kehamilan. Keadaan ini dicirikan oleh penebalan dinding rahim yang mengandungi saluran darah. Semasa mengandung, telur akan melekat pada dinding rahim. Namun, ketika kehamilan tidak berlaku, dinding rahim akan menumpahkan dan keluar melalui faraj dengan darah.

Baca juga : Darah Menstruasi Hitam? Ini adalah Fakta Yang Anda Perlu Tahu

Secara amnya, keadaan haid akan berlaku selama 2-7 hari dengan jumlah darah yang keluar sebanyak 30-70 mililiter. Semasa haid, jangan lupa menjaga kebersihan diri dan kawasan faraj, agar tidak menyebabkan pelbagai masalah kesihatan. Di samping itu, terdapat banyak mitos yang beredar di sekitar haid yang kadang-kadang membuat wanita merasa cemas. Untuk itu, tidak ada salahnya mengetahui beberapa mitos mengenai haid sehingga anda dapat mengalami haid dengan selesa.

1. Kitaran Menstruasi Wanita Sama

Kitaran haid setiap wanita akan sama. Ini adalah mitos yang banyak diedarkan. Menstruasi sendiri mempunyai kitaran purata 28 hari. Walau bagaimanapun, tidak jarang bagi wanita yang sering mengalami kitaran 29-35 hari. Sebenarnya, ada sebilangan wanita yang mengalami kitaran haid yang lebih pendek daripada wanita lain. Inilah yang menyebabkan setiap wanita mengalami haid yang berbeza.

2. Tidak Boleh Mandi Semasa Menstruasi

Ramai yang mengatakan bahawa mandi semasa haid sangat tidak selamat untuk kesihatan. Ini adalah mitos yang harus dielakkan. Semasa haid, anda perlu menjaga kebersihan badan dan kawasan faraj anda, untuk mengelakkan pelbagai masalah kesihatan yang lain.

Tidak ada salahnya mencuba mandi menggunakan air suam. Air suam boleh menyebabkan aliran darah menjadi lebih lancar sehingga dapat melegakan sakit perut yang anda rasakan semasa haid.

Baca juga: Pengertian Menstruasi Masih Salah

3. Menstruasi boleh "menular"

Sebenarnya, haid bukanlah penyakit atau keadaan yang boleh menular. Wanita yang tinggal bersama sering mengalami haid yang datang pada masa yang sama. Walau bagaimanapun, keadaan ini biasanya hanya kebetulan. Menurut Alexandra Alvergne, profesor antropologi biokultur di University of Oxford, manusia lebih suka cerita yang menarik, walaupun itu kebetulan. Inilah sebab mengapa mitos itu berkembang.

4. Tidak Boleh Berenang Semasa Menstruasi

Berenang semasa haid sangat selamat dilakukan. Sebelum berenang, anda boleh menggunakan tampon untuk menjadikannya lebih selesa. Berenang semasa haid tidak akan meningkatkan risiko jangkitan. Selain itu, perubahan yang berlaku di dalam badan semasa haid juga tidak akan menyebabkan anda mengalami kecederaan.

Sebenarnya, berenang semasa haid dapat melegakan gejala pramenstruasi, seperti sakit perut hingga tidak selesa. Aktiviti ini juga dapat mengatasi tekanan yang sering timbul ketika menjalani haid.

5. Apabila Haid tidak dapat bersenam

Anda boleh melakukan apa sahaja yang anda mahukan dalam tempoh anda, termasuk bersenam. Dengan melakukan senaman ringan semasa haid, anda dapat melegakan gejala PMS dan ketidakselesaan yang anda rasakan semasa haid anda. Jangan lupa untuk memenuhi keperluan cecair dan pemakanan semasa bersenam semasa haid.

6. Wanita yang belum berkahwin dilarang menggunakan tampon

Tidak ada sebab mengapa anda tidak boleh menggunakan tampon. Tampon boleh digunakan oleh sesiapa sahaja semasa haid. Pastikan anda membaca dan menggunakan tampon dengan betul sehingga selesa digunakan. Dengan cara itu, anda dapat menjalankan aktiviti tanpa halangan.

Baca juga : Kedudukan Tidur Berkesan untuk Mengurangkan Sakit Menstruasi

Itulah beberapa mitos mengenai haid yang tidak boleh dipercayai. Anda boleh menggunakan aplikasi dan minta doktor secara langsung untuk memastikan keadaan kesihatan semasa haid. Ayuh, muat turun melalui App Store atau Google Play sekarang!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 8 Mitos Period yang Kita Perlu Luruskan.
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada 2020. 7 Mitos Umum Mengenai Tempoh Anda.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. 5 Mitos Menstruasi yang mesti anda tinggalkan.