Bahaya Wanita Hamil Mengonsumsi Garam Terlalu Banyak

, Jakarta - Wanita hamil suka makan makanan gurih dan masin? Berhati-hati dengan kesan buruk pada kehamilan yang anda tahu. Wanita hamil disarankan untuk membatasi pengambilan makanan yang tinggi garam, kerana boleh mempengaruhi keadaan janin dan kesihatan ibu.

Ini tidak bermaksud bahawa wanita hamil tidak boleh mengambil garam sama sekali, anda tahu, tetapi Persatuan Kesihatan Sedunia atau WHO mengesyorkan jumlah pengambilan garam harian untuk wanita hamil adalah 5 gram atau dua sudu teh sehari. Makanan seperti makanan ringan, mi segera, dan ikan masin harus dibatasi penggunaannya semasa mengandung kerana kandungan garamnya sangat tinggi. Sekiranya anda makan terlalu banyak makanan tinggi garam, maka wanita hamil mungkin mengalami beberapa perkara berikut:

1. Kaki Bengkak

Kaki bengkak adalah keadaan biasa yang berlaku pada wanita hamil kerana perubahan hormon. Walau bagaimanapun, pengambilan garam yang sangat tinggi juga boleh menyebabkan beberapa bahagian badan ibu mudah membengkak, malah dapat membesar pembengkakan yang telah berlaku.

2. Tekanan Darah Menjadi Tinggi

Wanita hamil juga berisiko mendapat tekanan darah tinggi kerana terlalu banyak mengambil garam. Tekanan darah tinggi dapat menjadikan saluran darah di rahim menjadi sempit, sehingga menghalang penghantaran oksigen dan nutrien ke janin. Kesannya, pertumbuhan janin menjadi terbantut.

3. Preeklampsia

Preeklampsia adalah komplikasi kehamilan yang disebabkan oleh tekanan darah tinggi. Keadaan ini boleh menjadi komplikasi serius dan boleh membawa maut kepada ibu dan bayi. Gejala adalah pembengkakan kaki, kencing kerap dan tekanan darah tinggi. Jadi, untuk memastikan tekanan darah ibu stabil, ibu dapat mengurangkan pengambilan garam.

4. Obesiti

Makan makanan yang tinggi garam juga boleh membuatkan ibu gemuk. Berat badan berlebihan akan memberi kesan negatif kepada janin dan ibu. Ibu berisiko menghidap diabetes kehamilan, jangkitan saluran kencing, dan preeklamsia. Risiko ibu mengalami keguguran juga meningkat sekiranya ibu berlebihan berat badan.Oleh itu, mengamalkan diet yang sihat dan menjaga pengambilan makanan sangat penting semasa kehamilan.

5. Pembentukan Ginjal Janin yang terganggu

Pengambilan garam yang berlebihan juga dapat melambatkan pembentukan ginjal pada janin. Sekiranya pembentukan ginjal dihambat, tubuh janin tidak dapat menyaring darah yang masuk, yang dapat menyebabkan kematian pada bayi.

6. Mempengaruhi Kesihatan Jantung

Bukan hanya ibu yang berisiko terkena penyakit jantung, pembentukan jantung pada janin dapat terhambat jika wanita hamil mengambil garam berlebihan. Oleh itu, jaga kesihatan jantung anda dengan memperhatikan kandungan garam makanan yang anda makan. Kerana kesihatan jantung ibu juga akan mempengaruhi kesihatan janin.

7. Gangguan Sistem Pencernaan

Wanita hamil mudah mengalami gangguan pencernaan kerana keinginan untuk makan pelbagai jenis makanan sangat tinggi, dan beberapa makanan yang dimakan oleh ibu mungkin tidak sesuai dengan keadaan tubuh ibu. Walau bagaimanapun, salah satu faktor yang menyebabkan gangguan pencernaan adalah terlalu banyak mengambil garam. Tahap natrium yang tinggi dalam makanan masin boleh menyebabkan masalah, seperti bisul perut, barah perut, dan pepsin rendah.

Mengetahui bahaya makanan tinggi garam semasa mengandung, ibu harus bijak dalam memakan makanan. Kini ibu juga boleh meminta nasihat kesihatan mengenai keadaan kehamilan mereka dengan menghubungi doktor melalui aplikasi tersebut . Ibu boleh membincangkan masalah kesihatan yang mereka alami kepada doktor Panggilan Video / Suara dan Berbual. Ini juga memudahkan ibu mendapatkan produk kesihatan dan vitamin yang mereka perlukan. Ia sangat mudah, hanya tinggal pesanan dan pesanan akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.