Ibu Risma didiagnosis menghidap GERD, apa hubungannya dengan asma dan bisul?

Jakarta - Walikota Surabaya, Tri Rismaharini dilaporkan menjalani rawatan intensif di hospital. Berita yang beredar adalah bahawa dia menderita asma dan bisul kerana keletihan. Puan Risma, seperti yang biasa disebutnya, memang seorang walikota yang aktif pergi ke ladang untuk melihat keadaan kota Surabaya. Dia juga tidak teragak-agak untuk membantu kerja lapangan yang dilakukan oleh masyarakat.

Namun, persoalan yang timbul dari masyarakat umum adalah ÔÇťApakah hubungan sebenarnya antara ulser perut dan asma? Kedua-duanya adalah penyakit yang berbeza. Ulser menyerang perut, sementara asma berlaku di paru-paru. Mengapa mereka berkaitan? " Keadaan ini menimbulkan persoalan, terutama bagi orang yang tidak mengetahui pengetahuan perubatan secara mendalam.

Asma, Ulser, dan GERD Ternyata Berkaitan

Fakta menunjukkan bahawa pedih ulu hati dan asma merujuk kepada keadaan kesihatan yang lebih serius, iaitu GERD atau GERD Penyakit Refluks gastroesofagus . Jadi, apa yang menghubungkan ketiga-tiga masalah kesihatan ini?

Baca juga: Sebab Asma Boleh Menyebabkan Kematian

Kedua-dua pedih ulu hati dan GERD menyerang saluran pencernaan. Gejalanya serupa, tetapi anda masih dapat mencari perbezaan paling asas. Pedih ulu hati cenderung menyebabkan luka kecil di lapisan perut atau duodenum, yang merupakan bahagian pertama usus. Ini menyebabkan gejala seperti kembung, rasa kenyang yang mudah, mual dan muntah, cirit-birit, pedih ulu hati, dan selera makan berkurang.

Sebaliknya, GERD ditakrifkan sebagai asid perut yang keluar dari perut ke dalam esofagus. Ini membuat anda berasa seperti terbakar di kerongkong, panas dan tidak selesa di bahagian belakang mulut anda. GERD memerlukan rawatan sekiranya kekerapan kejadiannya lebih daripada dua kali seminggu. Nah, peningkatan asid perut inilah yang mencetuskan GERD.

GERD bertambah teruk dengan perut kosong. Tidak hairanlah, kerana apabila anda mempunyai ulser perut yang membuat selera makan anda berkurang, pengeluaran asid perut akan meningkat. Sekiranya tidak dirawat, GERD sering berlaku dan boleh menyebabkan komplikasi serius.

Baca juga: Agar tidak salah, ini adalah 5 petua untuk mencegah GERD

Lalu, apa hubungan antara GERD dan asma?

Adakah anda tahu bahawa orang yang menghidap asma dua kali lebih mungkin untuk menghidap GERD daripada orang yang tidak menghidap asma? Sebenarnya, 75 peratus orang dewasa dengan asma juga menghidap GERD, walaupun pakar kesihatan tidak pasti mengapa kedua-dua masalah kesihatan ini dapat terjadi bersamaan.

Satu kemungkinan ialah aliran asid perut berulang ke kerongkongan merosakkan lapisan tekak dan saluran udara ke paru-paru. Ini boleh membuat pernafasan sukar dan batuk berterusan. Pendedahan asid yang kerap juga menjadikan paru-paru lebih sensitif terhadap perengsa, seperti debu atau debunga, yang semuanya mencetuskan asma.

Kemungkinan lain adalah bahawa refluks asid boleh mencetuskan refluks saraf pelindung. Refleks saraf ini menyebabkan saluran udara menjadi kencang untuk mengelakkan asid perut memasuki paru-paru. Penyempitan saluran udara ini boleh menyebabkan gejala asma, iaitu sesak nafas.

Baca juga: Perkara-perkara ini boleh berlaku pada orang yang menderita gastritis kronik

Sama seperti GERD boleh menjadikan asma lebih teruk, asma juga mempunyai risiko menjadikan GERD lebih teruk. Perubahan tekanan yang berlaku di dalam dada dan perut semasa serangan asma, misalnya, dipercayai memperburuk GERD. Apabila paru-paru membengkak, tekanan yang meningkat pada perut boleh menyebabkan otot-otot yang biasanya menghalang refluks asid untuk berehat. Ini membolehkan asid perut mengalir kembali ke esofagus.

Jadi, ternyata ada hubungan yang signifikan antara pedih ulu hati, GERD, dan asma yang merupakan diagnosis penyakit Puan Risma. Sudah tentu, anda tidak boleh meremehkan ketiga-tiga gangguan kesihatan ini, kerana ia sangat berkaitan antara satu sama lain. Sekiranya anda merasakan ada gejala yang menunjukkan salah satunya, segera berjumpa doktor. Buat janji di hospital terdekat ke lokasi anda. Lihat bagaimana di sini. Anda juga boleh membuat soal jawab dengan doktor melalui aplikasi tersebut , tinggal muat turun dalam telefon pintar awak, ya!