Faktor-Faktor Yang Menyebabkan Hyperparathyroidism

Jakarta - Apa-apa yang terlalu banyak, atau terlalu sedikit, pasti tidak akan memberi kesan yang baik. Ukuran tepat adalah tahap yang disyorkan. Seperti badan, apabila satu bahagian, baik organ atau kelenjar yang menghasilkan sesuatu yang berlebihan atau kurang, ia pasti memberi kesan negatif pada proses tubuh, seperti hiperparatiroidisme.

Hiperparatiroidisme berlaku apabila kelenjar paratiroid di leher berhampiran kelenjar tiroid membuat jumlah hormon paratiroid yang berlebihan. Sebenarnya, terdapat dua jenis hiperparatiroidisme, primer, dan sekunder. Kedua-dua hiperparatiroidisme primer dan sekunder mempunyai kesan negatif terhadap kesihatan badan.

Apa yang Menyebabkan Hyperparathyroidism?

Sekiranya terdapat hiperparatiroidisme primer, terdapat pengeluaran hormon paratiroid yang berlebihan yang memberi kesan kepada peningkatan kadar kalsium dalam darah. Sebabnya adalah bahawa hormon paratiroid bertanggungjawab untuk menjaga keseimbangan fosforus dan kalsium dalam tubuh, mengatur kadar kalsium dalam darah, melepaskan kalsium dari tulang, menyerap kalsium dalam usus, dan mengeluarkannya melalui air kencing.

Baca juga: Hyperparathyroidism Juga Boleh Menyebabkan Hyperkalemia

Sementara itu, hiperparatiroidisme sekunder berlaku akibat penyakit lain yang menjadikan kadar kalsium dalam badan menurun atau rendah, sehingga menjadikan tahap hormon paratiroid meningkat. Kekurangan kalsium dalam darah memicu kelenjar paratiroid untuk menghasilkan hormon paratiroid, menyebabkan hiperparatiroidisme.

Pembesaran kelenjar, masalah struktur yang berlaku pada kelenjar paratiroid, hingga tumor boleh menjadi penyebab kelenjar paratiroid terlalu aktif, sehingga menghasilkan jumlah hormon paratiroid yang berlebihan.

Meningkatkan pengeluaran hormon paratiroid menyebabkan buah pinggang dan usus menyerap kalsium secara berlebihan, yang juga mengurangkan kalsium dari tulang. Kelenjar paratiroid sekali lagi akan melepaskan hormon paratiroid dalam jumlah normal apabila tahap kalsium dalam darah meningkat lagi.

Baca juga: Hyperparathyroidism Juga Boleh Muncul Kerana Ginjal Gagal

Wanita yang telah melalui menopaus juga lebih berisiko terkena hiperparatiroidisme. Begitu juga, jika anda mengalami kekurangan vitamin D atau kalsium jangka panjang, anda mempunyai penyakit yang jarang diwarisi, termasuk: pelbagai neoplasia endokrin jenis 1 yang mempengaruhi kelenjar di dalam badan. Faktor lain yang berperanan adalah seseorang yang menjalani rawatan radiasi untuk barah di kawasan leher, dan pengambilan sejenis ubat litium yang sering dikaitkan dengan gangguan bipolar.

Kenali Tanda dan Gejala Hyperparathyroidism

Gejala dan tanda hiperparatiroidisme boleh berbeza-beza, bergantung pada jenis yang berlaku. Sekiranya anda mengalami hiperparatiroidisme primer, gejala yang muncul adalah keletihan, kelemahan, sakit badan, dan kemurungan. Dalam keadaan yang lebih serius, gejala berkembang menjadi hilang selera makan, batu ginjal, masalah ingatan, mual, muntah, sembelit, dahaga berlebihan, dan peningkatan pengeluaran air kencing.

Sementara hiperparatiroidisme sekunder boleh berlaku jika anda mengalami gangguan tulang, termasuk kecacatan tulang, patah tulang, dan pembengkakan sendi. Gejala bergantung kepada penyebabnya, ia boleh menjadi kegagalan buah pinggang kronik atau kekurangan vitamin D yang serius.

Baca juga: Gagal Ginjal Kronik Idap, Perlukan Transplantasi Ginjal?

Oleh itu, jika anda mengalami gejala di atas, lakukan pemeriksaan kesihatan kepada doktor supaya anda dapat mendapatkan rawatan. Dengan cara itu, komplikasi dapat dicegah. Anda boleh menggunakan aplikasi untuk membuat janji temu dengan doktor di hospital terdekat, berbual dengan doktor, beli ubat untuk memeriksa makmal.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada 2019. Hyperparathyroidism.
Klinik Mayo. Diakses pada 2019. Hyperparathyroidism.
NHS. Diakses pada 2019. Hyperparathyroidism.