Alzheimer Boleh Diubati Dengan Terapi Hyperbaric

, Jakarta - Orang dengan Alzheimer dapat dirawat dengan obat-obatan seperti rivastigmine, donepezil, dan memantine sebagai pertolongan cemas. Ubat ini digunakan untuk merawat penyakit Alzheimer awal hingga menengah. Memantine juga dapat diresepkan kepada penderita Alzheimer dengan gejala yang telah memasuki tahap akhir.

Tetapi nampaknya, terapi hiperbarik juga dapat diberikan kepada penderita Alzheimer. Terdapat kajian yang mendapati bahawa terapi jenis ini dapat membantu merawat penderita penyakit Alzheimer. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk mengesahkan perkara ini. Terapi hiperbarik pada dasarnya adalah kaedah rawatan yang dilakukan dengan menghirup oksigen tulen di ruang bertekanan tinggi.

Terapi hiperbarik dan Alzheimer

Rawatan Alzheimer dilakukan dengan memberi ubat. Selain itu, psikoterapi juga dapat dilakukan sebagai pilihan untuk mengubati penyakit Alzheimer. Terapi terdiri daripada:

  • rangsangan kognitif, bertujuan untuk meningkatkan ingatan, kemahiran komunikasi, dan kemampuan menyelesaikan masalah.
  • Terapi relaksasi dan terapi tingkah laku kognitif yang bertujuan untuk mengurangkan halusinasi, khayalan, kegelisahan, atau kemurungan yang dialami oleh penghidap.

Selain kaedah ini, ada satu kaedah lain yang dapat dicoba, walaupun belum terbukti efektif, iaitu terapi oksigen hiperbarik. Terapi ini adalah kaedah rawatan yang dilakukan dengan menyedut oksigen tulen di ruang udara bertekanan tinggi lebih dari 1 atmosfera mutlak. Terapi ini biasanya bertujuan untuk penyakit menyelam dan terapi tambahan dalam pelbagai penyakit klinikal, seperti jangkitan serius, kehadiran gelembung udara di saluran darah, luka diabetes yang sukar disembuhkan, dan luka akibat radiasi.

Baca juga: Petua Mengatasi Gangguan Tidur dengan Alzheimer

Di ruang terapi oksigen hiperbarik, tekanan udara meningkat hingga tiga kali lebih tinggi daripada tekanan udara biasa. Dengan keadaan ini, paru-paru dapat mengumpulkan lebih banyak oksigen tulen yang disedut, daripada jika disedut pada tekanan udara normal. Aliran darah akan membawa oksigen ke seluruh badan. Ini kemudian akan melawan bakteria dan merangsang pembebasan zat yang disebut sel induk, yang kemudian akan mendorong penyembuhan.

Tahap oksigen yang tinggi di ruang terapi akan meningkatkan kemampuan sel darah putih untuk membunuh bakteria, mengurangkan pembengkakan, dan membiarkan saluran darah baru di kawasan yang cedera tumbuh lebih cepat.

Terapi hiperbarik umumnya merupakan prosedur yang selamat, komplikasi jarang berlaku semasa menjalani terapi ini. Walaupun begitu, terapi ini masih mempunyai beberapa risiko yang perlu diperhatikan, seperti:

  • Rabun jauh yang disebabkan oleh perubahan pada lensa mata.
  • Kecederaan telinga tengah, termasuk risiko gegendang telinga pecah, disebabkan oleh tekanan udara yang meningkat.
  • Pneumothorax disebabkan oleh perubahan tekanan udara.
  • Kejang, kerana terlalu banyak oksigen di sistem saraf pusat.

Baca juga: Ketahui Sebab dan Ciri Penyakit Alzheimer

Sebenarnya, hingga kini belum ada rawatan khusus yang terbukti berkesan untuk menyembuhkan penyakit Alzheimer. Usaha rawatan hanya ditujukan untuk menghilangkan gejala, memperlambat perkembangan penyakit, dan memungkinkan penghidapnya hidup secara mandiri.

Baca juga : Ketahui 4 Jenis Ubat untuk Meringankan Gejala Alzheimer

Untuk mendapatkan hasil yang berkesan, anda mungkin perlu melakukan beberapa sesi terapi. Ini bergantung pada gangguan yang akan dirawat. Semakin kronik gangguan ini, semakin banyak sesi terapi yang perlu anda lalui.

Sekiranya anda mempunyai sejarah atau merawat pesakit dengan Alzheimer, selalu waspada terhadap gejala penyakit yang teruk ini. Sekiranya itu berlaku, segera bawa pesakit ke hospital terdekat. Anda boleh menggunakan aplikasi untuk mencari senarai hospital. Muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Perpustakaan Perubatan Nasional. Diakses pada tahun 2021. Terapi Oksigen Hyperbaric untuk Penyakit Alzheimer.
Perubatan Johns Hopkins. Diakses pada tahun 2021. Terapi Oksigen Hyperbaric untuk Penyembuhan Luka.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Terapi Oksigen Hyperbaric.