Gagap pada Kanak-kanak, Adakah Ia Boleh Disembuhkan?

, Jakarta - Sebagai ibu bapa, anda pasti akan merasa cemas dan tertekan apabila menyedari bahawa anak kecil anda gagap. Lebih-lebih lagi, kanak-kanak dengan keadaan ini sering menjadi subjek membuli dalam kalangan rakannya di sekolah. Beberapa kes kegagapan pada kanak-kanak boleh dicetuskan dengan mengalami ketakutan dan kegelisahan ketika bercakap di khalayak ramai. Nah, gagap pada anak-anak, bolehkah disembuhkan?

Baca juga: Punca dan Cara Mengatasi Gagap Pada Anak

Anak kecil anda mula tergagap. Bagaimana ia berlaku?

Gagap adalah keadaan ketika anak anda mengalami gangguan pertuturan. Biasanya, kanak-kanak yang gagap akan mengulang suku kata atau memanjangkan sebutan perkataan ketika mereka bercakap.

Gagap disebabkan oleh gangguan pada saraf, otak, atau otot yang terlibat dalam kemampuan bercakap. Sekiranya dibiarkan, keadaan kegagapan dapat bertambah buruk, dan memberi kesan kepada hilangnya keyakinan dan hubungan sosial anak dengan rakannya.

Keadaan ini umumnya dialami oleh kanak-kanak di bawah umur 5 tahun. Gagap pada kanak-kanak adalah bentuk ketidakupayaan untuk menyampaikan makna. Walaupun begitu, ibu tidak perlu risau, kerana keadaan ini akan hilang dengan sendirinya seiring bertambahnya usia.

Ibu, Ini adalah Gejala Gagap Pada Anak

Gagap memang boleh sembuh dengan sendirinya, tetapi ibu-ibu perlu risau jika si kecil anda tergagap dengan keadaan berikut:

  • Gagap muncul walaupun frekuensi berulang meningkat ketika kanak-kanak semakin tua.

  • Gagap berlangsung selama 6 bulan.

  • Gagap menyebabkan gangguan emosi, seperti ketakutan, kegelisahan dan anak anda mengelakkan aktiviti atau situasi yang memerlukannya bercakap.

  • Gagap mempengaruhi kemampuan anda untuk berkomunikasi di sekolah atau di persekitaran rumah anda.

Sekiranya anak anda menderita perkara di atas, ibu dinasihatkan untuk segera membincangkannya dengan pakar. Gagap juga mempunyai simptom fizikal, seperti menggeletar bibir, ketegangan di wajah, kelipan mata yang berlebihan, otot muka berkedut, dan kerap mengepalkan tangan. Gejala fizikal ini akan muncul ketika anak anda berhadapan dengan situasi yang memerlukannya bercakap.

Baca juga: Punca Gagah Pada Zaman Sekolah

Gagap pada Kanak-kanak, Adakah Ia Boleh Disembuhkan?

Ibu, jika anak anda mengalami gejala di atas, segera berbincang dengan pakar. Biasanya, doktor akan mencadangkan anak anda untuk terapi bicara. Gagap pada kanak-kanak boleh memberi kesan yang berbeza bagi setiap anak. Di sinilah peranan ibu sebagai ibu bapa untuk menemani dan mempercayai Si Kecil bahawa keadaannya akan baik-baik saja. Anda boleh melakukan beberapa langkah di bawah:

  • Bercakap dengan tenang. Buat mood anak tenang dan selesa sehingga dia dapat bercakap dengan lancar.

  • Perhatikan apa yang anak katakan dengan sabar. Berurusan dengan anak yang gagap memerlukan lebih banyak kesabaran. Jangan biarkan dia terganggu bahawa ibu terganggu ketika mendengar anak bercakap.

  • Elakkan mengatakan "Cakap perlahan", atau "Cuba bercakap dengan lebih jelas". Keadaan ini boleh merosakkan keyakinan si kecil anda.

  • Ajak anak-anak membaca bersama. Ibu juga boleh mengajak anak-anak membaca dengan kuat. Membaca dengan kuat mengajar kanak-kanak bernafas dengan baik semasa bercakap.

Baca juga: Memupuk Keyakinan pada Kanak-kanak dengan Gagap

Sebagai tambahan kepada beberapa perkara di atas, cuba luangkan masa untuk bercakap sendiri dengan anak kecil anda. Keadaan ini akan membantunya menangani masalah dalam komunikasi. Walaupun keadaan ini dapat hilang dalam beberapa bulan, jika kegagapan tidak hilang selama lebih dari enam bulan, segera berjumpa doktor.

Anda boleh berbual secara langsung dengan doktor, psikologi, atau psikiatri di aplikasi melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video mengenai masalah kesihatan di si Kecil . Bukan itu sahaja, ibu juga dapat membeli ubat-ubatan yang diperlukan. Tanpa kerumitan, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!