5 Jenis Vaksin COVID-19 Disyorkan untuk Wanita Hamil

"Wanita hamil lebih cenderung mengalami gejala yang teruk jika mereka dijangkiti COVID-19. Itulah sebabnya vaksinasi COVID-19 perlu diberikan kepada wanita hamil. Persatuan Obstetrik dan Ginekologi Indonesia (POGI) mengesyorkan beberapa jenis vaksin untuk wanita hamil. Namun, vaksinasi adalah pilihan peribadi ibu. "

Jakarta - Wanita hamil dan wanita hamil baru-baru ini cenderung menjadi sakit parah akibat jangkitan COVID-19. Terutama apabila kes virus korona semakin meningkat. Pada masa ini, wanita hamil disyorkan untuk menerima vaksin COVID-19. Persatuan Obstetrik dan Ginekologi Indonesia (POGI) mengesyorkan beberapa jenis vaksin yang boleh diperolehi oleh wanita hamil.

Mendapatkan vaksin COVID-19 semasa mengandung dapat melindungi wanita hamil dari penyakit yang teruk akibat jangkitan COVID-19. Walaupun keseluruhan risiko penyakit teruk adalah rendah, wanita hamil dan baru-baru ini mempunyai risiko peningkatan penyakit teruk dari COVID-19 jika dibandingkan dengan orang yang tidak hamil. Penyakit serius termasuk penyakit yang memerlukan kemasukan ke hospital, rawatan intensif, atau ventilator atau alat pernafasan khas, atau penyakit yang mengakibatkan kematian.

Baca juga: Ketahui Kesan Sampingan Vaksin Pfizer dan Moderna pada Badan

Jenis Vaksin COVID-19 untuk Wanita Hamil

Harus diingat bahawa wanita hamil dengan COVID-19 berisiko lebih tinggi untuk kelahiran pramatang dan mungkin berisiko lebih tinggi mengalami gangguan kehamilan. Tetapi sekarang wanita hamil tidak perlu risau, kerana vaksin COVID-19 dapat diperoleh. Persatuan Obstetrik dan Ginekologi Indonesia (POGI) mengesyorkan pemberian vaksin COVID-19 untuk wanita hamil. Terdapat lima vaksin yang boleh diberikan kepada wanita hamil, termasuk:

  1. Pfizer
  2. Moderna
  3. Astra Zeneca
  4. Sinovac
  5. Sinofarm

Melancarkan laman web rasmi POGI, disarankan agar vaksinasi COVID-19 diberikan bermula pada 12 minggu kehamilan dan tidak lebih dari 33 minggu kehamilan. Wanita hamil boleh berbincang terlebih dahulu dengan pakar obstetrik melalui aplikasi mengenai keselamatan dan keberkesanan vaksin.

Ini kerana vaksinasi COVID-19 untuk wanita hamil dapat dilakukan di bawah pengawasan pakar perbidanan atau bidan. Walaupun selepas vaksin disuntik, wanita hamil masih harus dipantau oleh pasukan yang dilantik oleh pemerintah dan POGI.

Baca juga: Rawatan Jangkitan COVID-19 Berdasarkan Tahap Gejala

Walau bagaimanapun, POGI juga menulis bahawa data mengenai imunogenisiti kehamilan dan ibu menyusui terhadap vaksin COVID-19 masih terhad. Secara teori, kehamilan tidak mengubah keberkesanan vaksin (penyelidikan masih diperlukan). IgG boleh berlaku dari ibu ke janin sehingga dapat memberikan imuniti pasif pada janin.

POGI juga menjelaskan bahawa vaksin Sinovac adalah vaksin yang tidak aktif atau vektor virus yang tidak dapat ditiru dibandingkan dengan vaksin lain dari jenis yang sama (misalnya tetanus, difteria, vaksin influenza). Secara amnya, jenis vaksin ini selamat, dapat memberikan perlindungan pasif kepada janin dan tidak dikaitkan dengan keguguran atau gangguan genetik.

Dilancarkan dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), vaksin Moderna dan Pfizer adalah vaksin mRNA yang tidak mengandungi virus hidup yang menyebabkan COVID-19, sehingga tidak menyebabkan seseorang dijangkiti COVID-19.

Sebagai tambahan, vaksin mRNA tidak berinteraksi dengan DNA seseorang atau menyebabkan perubahan genetik kerana mRNA tidak memasuki nukleus sel, di mana DNA disimpan.

Baca juga: Ketahui Kesan Sampingan Vaksin Pfizer dan Moderna pada Badan

Mendapatkan Vaksinasi COVID-19 adalah Pilihan Peribadi Ibu Mengandung

Sekiranya anda hamil, anda boleh menerima vaksin COVID-19. Walau bagaimanapun, penting untuk terlebih dahulu berbincang dengan pakar kandungan atau bidan anda untuk membantu memutuskan sama ada akan menerima vaksin yang telah disetujui untuk digunakan.

Maklumat mengenai vaksinasi COVID-19 untuk wanita hamil pada masa ini masih terhad walaupun di mana-mana bahagian dunia. Walau bagaimanapun, maklumat mengenai keselamatan vaksinasi COVID-19 semasa kehamilan akan terus berkembang.

Melaporkan dari CDC, laporan terbaru menunjukkan bahawa wanita hamil (kebanyakannya pada semester ketiga) yang telah menerima vaksin COVID-19 mRNA, telah memperoleh antibodi terhadap janin, yang membantu melindungi ibu dan bayi setelah lahir.

Rujukan:

POGI. Diakses pada tahun 2021. Penyemakan Saranan POGI Mengenai Wanita Hamil dengan COVID-19 dan Perlindungan Pekerja Kesihatan.

VOA Indonesia. Diakses pada tahun 2021. 536 Wanita Hamil Terpengaruh dengan COVID, POGI Mengesyorkan Vaksinasi

CDC. Diakses pada tahun 2021. Vaksin COVID-19 Semasa Mengandung atau Menyusui