Lakukan Ini Semasa Anak Kecil Anda Demam

, Jakarta - Demam pada anak sering membuat ibu bapa merasa risau, terutamanya jika suhu badan si kecil tiba-tiba meningkat secara drastik. Seorang kanak-kanak dikatakan demam sekiranya suhu badannya telah mencapai atau melebihi 38 darjah celcius. Cara mengetahui adalah mengukur suhu badan menggunakan alat yang disebut termometer.

Terdapat pelbagai faktor yang boleh menyebabkan kanak-kanak demam, dua di antaranya adalah virus dan bakteria. Demam yang menyerang kanak-kanak boleh berlaku disebabkan oleh virus, biasanya muncul ketika sistem imun anak lemah.

Punca Demam Yang Perlu Diperhatikan

Demam berlaku sebagai tindak balas badan kerana sistem imun berusaha melawan virus yang menyebabkan penyakit, seperti selesema, selesema, atau jenis penyakit lain.

Demam juga boleh disebabkan oleh bakteria. Kenaikan suhu badan adalah kesan daya tahan tubuh terhadap jangkitan bakteria. Terdapat pelbagai jenis jangkitan yang sering mencetuskan demam, termasuk jangkitan telinga, radang paru-paru, dan jangkitan saluran kencing. Demam jenis ini harus mendapat perhatian khusus, kerana boleh mencetuskan keadaan yang lebih teruk jika tidak dirawat dengan baik.

Salah satu cara untuk melawan demam akibat bakteria adalah dengan mengambil antibiotik. Peningkatan suhu badan yang memicu demam juga boleh berlaku sebagai kesan imunisasi pada kanak-kanak.

Baca juga: 5 Tanda Demam Kanak-kanak Perlu Dibawa kepada Doktor

Sebilangan besar kanak-kanak atau bayi sering mengalami demam selepas imunisasi dan biasanya agak ringan. Oleh itu, apa yang harus anda lakukan sekiranya anak anda tiba-tiba demam?

1. Tingkatkan Pengambilan Air

Apabila seorang kanak-kanak demam, risiko tubuhnya mengalami kekurangan cairan atau dehidrasi lebih tinggi. Ini berlaku kerana cecair di dalam badan menguap lebih cepat apabila anda demam. Oleh itu, pastikan memenuhi pengambilan cecair untuk anak kecil anda untuk mengelakkan dehidrasi semasa demam.

Pastikan anak anda minum air secukupnya agar tidak terhidrasi. Sekiranya demam melanda bayi, ibu dapat membantu menurunkan suhu badan dengan memberi susu ibu atau formula lebih kerap.

2. Kompres dengan Tuala Basah

Kompres adalah salah satu cara tradisional untuk menurunkan suhu badan si kecil, yang tiba-tiba meningkat. Lakukan ini dengan menggunakan kain bersih, kemudian basahi dengan air suam dan letakkan kain di dahi dan ketiak anak.

Tidak digalakkan menggunakan air sejuk sebagai kompres kanak-kanak. Kerana, ia sebenarnya dapat meningkatkan suhu badan dan membuat anak menggigil. Daripada menurunkan demam, ia sebenarnya boleh menjadikan keadaan si kecil lebih teruk.

Baca juga: Anak mengalami kompres demam, panas atau sejuk?

3. Menjaga Keselesaan Kanak-kanak

Menjaga anak kecil anda dengan selesa boleh menjadi kaedah ampuh untuk mengawal demam yang menyerang. Apabila anak demam, cubalah memandikannya dengan air suam dan pakai pakaian yang selesa yang tidak terlalu tebal, agar tidak membuatnya merasa lebih panas.

Tetapkan juga suhu bilik yang membuat anak berasa selesa. Buka tingkap supaya peredaran udara lebih lancar dan suhu bilik terasa lebih sejuk. Membuat anak anda berasa selesa adalah salah satu kaedah terbaik untuk mengatasi demam.

Baca juga: Hati-hati, Demam Tinggi pada Kanak-kanak Menandakan 4 Penyakit Ini

Sekiranya demam anak tidak turun, jangan berlengah untuk mendapatkan rawatan ke hospital. Kerana, itu mungkin demam yang menyerang adalah gejala penyakit tertentu.

Sebagai pertolongan cemas ketika anda demam, ibu boleh menggunakan aplikasi tersebut untuk berbincang dengan doktor. Kemukakan aduan mengenai demam anak kepada doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu keluar rumah Dapatkan cadangan bagaimana mengurangkan demam anak dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun permohonan sekarang masuk Stor aplikasi dan Google Play!

Rujukan:
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2020. Fevers Kanak-kanak: Bilakah Bimbang, Kapan Berehat.
Saluran Kesihatan yang Lebih Baik. Diakses pada tahun 2020. Demam - kanak-kanak.