Ketahui 7 Khasiat Cendawan untuk Pemakanan Lengkap untuk Kanak-kanak

, Jakarta - Dalam tempoh pertumbuhan mereka, anak-anak perlu makan pelbagai makanan yang sihat dan berkhasiat. Buah-buahan dan sayur-sayuran berwarna terang diketahui mempunyai banyak nutrien yang baik untuk anak-anak, tetapi bahkan cendawan yang kelihatan kusam tidak kurang berkhasiat yang dapat memenuhi keperluan pemakanan anak-anak.

Cendawan bukan buah atau sayur, sebenarnya kulat tanaman yang boleh dimakan yang terdapat di hutan dan kawasan berumput. Apa-apa jenis cendawan, baik itu Portobello, shiitake, butang putih atau tiram, sarat dengan nutrien penting yang baik untuk anak-anak. Anda boleh mula memasukkan cendawan ke dalam makanan anak anda setelah dia berumur satu tahun dan setelah membincangkannya dengan pakar pediatriknya. Mempunyai tekstur seperti daging berair Dengan rasa yang tersendiri, cendawan dijamin menjadi salah satu makanan kegemaran anak-anak anda.

Baca juga: Cegah Demensia dengan Makan Cendawan

Berikut adalah faedah cendawan untuk pertumbuhan dan perkembangan anak:

1. Tingkatkan Pengambilan Vitamin D

Vitamin D dikenal sebagai vitamin yang dapat diperoleh melalui pendedahan cahaya matahari. Namun sayangnya, banyak kanak-kanak tidak mendapat pendedahan cahaya matahari yang mencukupi, sehingga mereka cenderung kekurangan vitamin penting ini. Ibu boleh memenuhi keperluan vitamin D si Kecil dengan memberinya cendawan. Tumbuhan yang satu ini kaya dengan vitamin D yang bermanfaat untuk kesihatan anak-anak.

2. Meningkatkan Metabolisme

Dengan memberi anak makan cendawan secara berkala, ibu dapat meningkatkan metabolisme si kecil. Cendawan kaya dengan vitamin B12, fosforus, dan nutrien penting lain yang dapat membuat si kecil anda bertenaga sepanjang hari.

3. Menguatkan Sistem Imun

Banyak kajian menunjukkan bahawa cendawan mengandungi biokimia tertentu yang dapat membantu menguatkan sistem imun. Dengan mempunyai sistem imun yang kuat, kanak-kanak yang sedang membesar dapat mengelakkan penyakit biasa. Cendawan juga mempromosikan pematangan sistem imun sumsum tulang. Ia dapat meningkatkan sistem imun dan melindungi anak-anak dari serangan mikroba.

4. Kaya dengan Besi

Cendawan adalah sumber besi yang baik. Zat besi adalah nutrien yang sangat penting bagi anak-anak, kerana berguna untuk membantu pembentukan sel darah baru. Oleh itu, bekalan oksigen meningkat dan dapat diedarkan ke seluruh badan.

5. Kaya dengan Antioksidan

Cendawan adalah sumber antioksidan yang baik. Nutrien ini penting untuk anak-anak, kerana dapat membantu melawan radikal bebas yang disebabkan oleh pengoksidaan dalam tubuh, dan juga meningkatkan kesihatan kulit, dan mencegah penyakit.

6. Sumber Kalsium

Selain vitamin D, cendawan juga kaya dengan kalsium yang penting untuk kesihatan tulang pada anak-anak. Nutrien ini membantu dalam pembentukan dan pengukuhan tulang. Dengan memberi cendawan kepada anak, ibu dapat memenuhi keperluan kalsium anak-anak, sehingga mereka dapat tumbuh menjadi anak yang kuat. Kalsium juga merangsang dan mengatur penyerapan zat besi dalam badan.

Baca juga: Selain Susu, Inilah 10 Sumber Makanan Kalsium

7. Baik untuk Kesihatan Pundi kencing

Cendawan mengandungi selenium yang cukup tinggi. Nutrien ini berguna untuk melindungi dan menjaga kesihatan sistem perkumuhan anak, sistem yang bertugas memproses dan membuang sisa metabolik dan toksin dari tubuh. Cendawan juga menurunkan risiko pundi kencing.

Baca juga: 5 Nutrien Penting untuk Pertumbuhan Kanak-kanak

Itulah khasiat dan khasiat cendawan yang dapat memenuhi keperluan pemakanan anak-anak. Selain menyediakan pelbagai makanan berkhasiat, ibu juga dapat memenuhi keperluan pemakanan anak dengan memberi makanan tambahan. Ibu boleh membeli makanan tambahan tanpa perlu keluar rumah, dengan membuat pesanan melalui aplikasi . Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Persimpangan Ibu. Diakses pada tahun 2020. 7 Manfaat Kesihatan Cendawan Untuk Kanak-kanak.
Ibu Bapa India. Diakses pada tahun 2020. Manfaat Kesihatan Cendawan untuk Kanak-kanak.