6 Tanda Anak Anda Mempunyai IQ Tinggi

Jakarta - Ketika pasangan yang baru menikah mempunyai anak, menonton mereka tumbuh sihat adalah perkara yang sangat bahagia. Setiap peringkat perkembangannya akan menjadi saat yang dinantikan. Terutama jika anak itu menjadi anak yang pintar, ibu bapa mana yang tidak akan sombong. Nah, menurut satu kajian, ternyata ada beberapa perkara yang dapat menunjukkan bahawa si kecil anda mempunyai IQ yang tinggi. Tanda-tanda IQ tinggi pada kanak-kanak termasuk:

1. Dilahirkan dengan berat badan yang berat

Walaupun semasa bersalin normal, bayi dengan berat badan terasa lebih membebankan ibu. Tetapi ternyata si ibu harus berbangga. Sebabnya, bayi yang dilahirkan dengan berat badan adalah ciri pertama kanak-kanak yang akan membesar dengan cerdas dan mempunyai IQ yang tinggi. Penyelidikan yang dilaporkan oleh Jurnal Perubatan Britain Ini melibatkan 3.000 bayi, disyaki ini berlaku kerana bayi dengan berat badan lebih besar mendapat pengambilan nutrisi yang lebih baik.

2. Mengenali bahasa asing pada usia 1-2 tahun

Sekiranya anda dan suami anda berketurunan yang berbeza dan sering berkomunikasi menggunakan lebih dari satu bahasa, ini adalah pencetus yang baik bagi anak itu untuk membesar menjadi anak yang pintar. Kerana, menurut kajian yang diterbitkan Pembangunan kanak-kanak menyebut bahawa mengajak kanak-kanak untuk bercakap dalam lebih daripada satu bahasa adalah salah satu kaedah terbaik untuk membuat otak kanak-kanak berkembang.

Baca juga: 3 Cara Mewujudkan Persekitaran yang Sihat untuk Kanak-kanak Pintar

3. Pada usia 3 tahun, anak itu lebih tinggi daripada rakannya

Sekiranya ibu bapa merasakan bahawa anak mereka lebih tinggi daripada rakan sebaya, ini mungkin merupakan tanda bahawa IQ anak mereka akan tinggi ketika mereka dewasa. Kanak-kanak yang mempunyai IQ tinggi biasanya mempunyai badan yang tinggi. Lebih-lebih lagi, mereka pasti akan mendapat keputusan ujian kognitif yang lebih baik.

4. Semasa berumur 4 tahun, mereka suka melukis

Tanda IQ yang tinggi pada seorang kanak-kanak adalah ketika dia berusia 4 tahun dia sangat gemar melukis atau melukis orang. Ini kerana kanak-kanak yang dapat melukis dengan lebih realistik bermaksud mereka mampu melakukannya dengan baik pada ujian IQ. Gambar itu bukan sekadar gambar, tetapi gambar yang cukup terperinci seperti mempunyai mata, hidung, dan penampilan fizikal yang lain.

5. Mula Menceritakan Pembohongan Sejak 5 Tahun

Apabila anda mengetahui bahawa anak anda sudah mula berbohong, mungkin sebilangan ibu bapa akan merasa kesal. Namun, jika ternyata dia berbohong hanya untuk perkara remeh, ada baiknya ibu bapa tidak perlu terlalu marah, sebaliknya mereka harus gembira. Mungkin anda masih tertanya-tanya mengapa anda harus gembira ketika anak anda berbohong. Tetapi sebenarnya, ini adalah tanda bahawa anak itu mempunyai IQ yang tinggi.

Berbohong sendiri sebenarnya bukanlah perkara yang mudah, kerana memerlukan kemahiran yang baik untuk membuat cerita dan ini adalah proses yang rumit. Oleh itu, para pakar menganggap bahawa jika seorang kanak-kanak boleh berbohong pada usia 5 tahun, ini bermaksud bahawa anak itu sudah mempunyai tahap kecerdasan yang tinggi. Namun, ibu bapa tetap harus menegurnya jika pembohongan yang dia katakan terlalu banyak.

Baca juga: Mengenali Pembicara Yang Berbohong

6. Suka Main Alat Muzik Sejak Berumur 6 Tahun

Kajian yang dilakukan oleh University of Vermont College mendedahkan bahawa kanak-kanak yang suka bermain alat muzik dari usia 6 tahun akan mempunyai IQ yang tinggi. Ini berlaku kerana kanak-kanak pada usia ini akan mempunyai kemampuan untuk mengatur emosi, seperti kegelisahan dan kesedihan.

Sekiranya anak anda sakit, anda boleh menghubungi doktor melalui aplikasi tersebut . Melalui ciri Berbual atau Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!