Keradangan gusi boleh menyebabkan jangkitan

, Jakarta - Apa pun bentuknya, masalah pada mulut dan gigi boleh menyebabkan ketidakselesaan. Kedua-duanya ringan, seperti sariawan, hingga radang gusi yang boleh menyebabkan jangkitan. Gingivitis adalah penyakit yang berlaku akibat jangkitan bakteria yang menyebabkan gusi menjadi radang dan merah serta bengkak.

Jangkitan bakteria ini boleh disebabkan oleh kebersihan mulut yang buruk. Risiko radang gusi juga meningkat pada orang yang malas menggosok gigi, sering makan makanan manis dan masam dan jarang berjumpa doktor.

Gingivitis gingivitis tidak boleh dibiarkan berlarutan tanpa rawatan, kerana terdapat pelbagai komplikasi yang mengintai. Contohnya, periodontitis, yang merupakan jangkitan gusi serius yang boleh merosakkan tisu tulang yang menyokong gigi. Keadaan ini boleh menyebabkan kehilangan gigi dan masalah serius yang lain.

Baca juga: 5 Tabiat Yang Boleh Mencetuskan Gusi yang Meradang

Gejala Sering Tidak Disedari

Gingivitis secara amnya tidak menyebabkan kesakitan segera. Itulah sebabnya mengapa banyak orang tidak menyedari bahawa dia mempunyai masalah gusi ini. Namun, ada beberapa tanda yang perlu diperhatikan, iaitu:

 • Gusi berwarna merah, bengkak, dan lembut pada sentuhan dengan lidah atau tangan.

 • Gusi turun atau mengecut.

 • Gusi longgar, bergeser, atau bahkan keluar.

 • Gusi berdarah dengan mudah semasa menggosok gigi atau menggunakan benang gigi.Kadang-kadang anda dapat melihat warna kemerahan pada bulu sikat atau benang gigi.

 • Perubahan warna gusi dari merah jambu segar menjadi merah kehitaman.

 • Nafas berbau yang tidak hilang, atau rasa tidak sedap di mulut.

 • Sakit yang kuat dan tajam ketika membuka mulut untuk mengunyah, menggigit, atau bahkan bercakap.

Disebabkan oleh Penumpukan Plak

Gingivitis umumnya disebabkan oleh penumpukan plak pada gigi. Plak adalah lapisan bakteria yang melekit yang terbentuk dari pemendapan sisa makanan di permukaan gigi. Sekiranya dibiarkan berkumpul dalam jangka masa panjang, plak pada gigi akan mengeras dan membentuk tartar di bawah garis gusi. Tartar inilah yang mencetuskan keradangan gusi.

Baca juga: Ibu bapa Perlu Tahu, Faktor Risiko Penyakit Gingivitis pada Anak

Lama kelamaan, gusi akan membengkak dan berdarah dengan mudah. Karies gigi juga boleh berlaku. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, gingivitis dapat berkembang menjadi periodontitis, yang menyebabkan gigi jatuh atau gugur.

Di samping itu, terdapat juga beberapa faktor risiko yang boleh mencetuskan radang gusi, iaitu:

 • Sejarah genetik. Orang yang mempunyai sejarah gingivitis keturunan enam kali lebih mungkin untuk menghidap pelbagai bentuk penyakit gusi.

 • Umur. Semakin tua anda, semakin besar risiko menghidap radang gusi.

 • Kebersihan mulut dan gigi yang buruk. Sekiranya anda jarang menggosok gigi, menggosok gigi, dan pergi ke doktor gigi, risiko gingivitis anda meningkat.

 • Mulut kering. Ini boleh mempengaruhi kesihatan gusi, menjadikannya lebih mudah terkena radang dan bengkak.

 • Isi gigi yang longgar atau rosak. Boleh meningkatkan risiko jangkitan menyebabkan gingivitis dan mencederakan gigi lain.

 • Kekurangan pengambilan vitamin. Orang yang kekurangan vitamin C lebih cenderung kepada masalah gigi dan mulut, termasuk gingivitis.

 • Asap. Perokok dua kali lebih mungkin menghidap penyakit gusi daripada orang yang tidak merokok.

 • Perubahan hormon, seperti yang dialami wanita semasa kehamilan, haid bulanan, dan menopaus dapat meningkatkan peredaran darah ke gusi. Ini menjadikan gusi lebih mudah terkena radang, bengkak, dan pendarahan.

 • Ubat-ubatan tertentu. Mengambil ubat tertentu, seperti pil kawalan kelahiran, steroid, antikonvulsan (ubat penyitaan), kemoterapi, ubat penipisan darah, dan penyekat saluran kalsium dapat meningkatkan risiko anda terkena radang gusi.

 • Keadaan perubatan tertentu. Orang yang mempunyai sejarah keadaan perubatan tertentu, seperti diabetes, barah, dan HIV / AIDS, berisiko tinggi terkena gingivitis kerana sistem imun mereka cenderung lemah.

Baca juga: Mitos atau Fakta, Wanita Hamil mudah dijangkiti Penyakit Gusi

Itulah sedikit penjelasan mengenai radang gusi. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Bercakap dengan Doktor , ya. Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!