4 Gangguan Mental Yang Pelajar Berupaya Dialami

, Jakarta - Memasuki masa kuliah kadang-kadang sukar bagi sebilangan pelajar. Jadual kelas yang sibuk, persekitaran sosial yang baru, keadaan persekitaran yang baru, apatah lagi ada yang memilih untuk belajar sambil bekerja kadang-kadang menjadi beban mental pelajar.

Beberapa kajian mengatakan bahawa pelajar masa kini sangat terdedah kepada gangguan mental. Berikut adalah beberapa jenis gangguan mental yang sering dirasakan oleh pelajar:

1. Kemurungan

Menurut kajian Persatuan Psikologi Amerika , kes gangguan mental pada pelajar kolej meningkat 10 peratus dalam 10 tahun terakhir. Banyak perkara yang membuat pelajar tertekan, ada yang mungkin disebabkan oleh kurangnya pengurusan dalam menguruskan masa bermain dan kuliah. Bukan hanya itu, persaingan yang semakin terbuka semasa kuliah menjadikan pelajar tidak yakin dengan kebolehan mereka dan merasakan mereka tidak dapat melakukan apa-apa berbanding rakan mereka. Sekiranya anda merasakan beberapa perkara di atas, tidak ada salahnya memberitahu pensyarah atau rakan terdekat.

2. Insomnia

Mempelajari dan melakukan tugasan kadang-kadang membuat pelajar terjaga larut malam. Tabiat ini boleh membahayakan kesihatan anda. Insomnia, yang bermaksud anda tidak cukup rehat, diketahui mempunyai kesan buruk terhadap fungsi kognitif. Kurang tidur atau rehat menjadikan otak anda merasa letih, sehingga sukar untuk menumpukan perhatian dan berfikir dengan betul. Kami mengesyorkan agar anda menguruskan masa belajar anda dengan baik untuk mengelakkan insomnia.

3. Kebimbangan Berlebihan

Sekiranya anda merasa cemas sesekali, ini masih normal. Namun, jika anda merasa cemas dalam setiap aktiviti yang anda lakukan, anda mungkin mengalami gangguan jiwa. Kebimbangan yang berlebihan atau gangguan kebimbangan Ia boleh mengganggu aktiviti harian dan membuat anda tidak dapat menjalani kehidupan seperti biasa. Gangguan kegelisahan sebenarnya tidak dapat dipandang remeh, kerana ia menyebabkan gangguan fizikal untuk meningkatkan risiko penyakit jantung. Terdapat beberapa perkara yang sering menyebabkan pelajar mengalami gangguan kecemasan seperti tekanan akademik dan kehidupan sosial.

4. Gangguan Makan

Gangguan makan adalah penyebab gangguan mental yang paling biasa pada pelajar kolej. Gangguan ini bertambah buruk apabila anda tidak menyedari bahawa anda mengalami gangguan makan. Apabila anda melihat perubahan dalam diet anda, seperti makan lebih kurang, ini mungkin merupakan tanda awal bahawa anda mengalami gangguan makan. Sekiranya anda merasa mempunyai masalah makan, anda harus memaksa diri untuk kembali ke pola makan asal anda. Tidak ada salahnya makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran. Pemakanan dan pemakanan yang memuaskan sebenarnya dapat membantu anda menjalankan tugas sebagai pelajar dengan lebih mudah.

Luangkan masa di tengah-tengah aktiviti sebagai pelajar untuk bersenam. Tidak ada salahnya sesekali meluangkan masa dengan rakan untuk berehat dengan berkumpul dan melakukan aktiviti yang menyeronokkan. Bukan hanya kesihatan fizikal yang diperlukan, untuk menjadi pelajar, kesihatan mental sebenarnya diperlukan untuk merealisasikan impian anda.

Gunakan aplikasinya Tanya doktor anda mengenai kesihatan fizikal dan mental anda. Ayuh muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!

Baca juga:

  • Jenis Gangguan Mental Yang Boleh Mempengaruhi Perkembangan Kanak-kanak
  • 10 Tanda Sekiranya Keadaan Psikologi Anda Terganggu
  • Menangis adalah tanda kekuatan mental, bukan?