Cara merawat kulit dengan rosacea

, Jakarta - Pernah dengar mengenai penyakit kulit rosacea? Rosacea adalah penyakit kulit yang menyebabkan kemerahan pada wajah. mengikut Klinik Mayo Penyakit ini disebabkan oleh gabungan faktor keturunan dan persekitaran. Selain kemerahan, rosacea juga menghasilkan benjolan kecil, merah, berisi nanah. Tanda-tanda ini boleh berlangsung selama beberapa minggu hingga berbulan-bulan

Rosacea boleh mempengaruhi sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, keadaan ini pada umumnya mempengaruhi wanita pertengahan umur yang mempunyai kulit berwarna terang. Walaupun tidak ada penawar khusus untuk rosacea, rawatan tersedia untuk mengawal dan mengurangkan gejala.

Melancarkan dari Akademi Dermatologi Amerika , rawatan berikut untuk merawat rosacea:

Baca juga: Hati-hati, Hidung, Pipi, Pipi, dan Kemerahan Dahi, Tanda-tanda Rosacea

  1. Bersihkan Lembut Muka

Pastikan membersihkan wajah anda secara berkala sekurang-kurangnya dua kali sehari dengan lembut. Menurut Mark Dahl, MD, ahli dermatologi di Arizona, orang dengan rosacea sering enggan membersihkan wajah mereka yang terkena kerana mereka merasa jengkel. Sebenarnya, membersihkan wajah sebenarnya penting untuk meredakan simptomnya.

Cara membersihkan tanpa merengsakan kulit dengan memilih pembersih wajah yang ringan dan ramuannya selamat untuk rosacea. Elakkan menggunakan sabun kerana secara amnya dicampurkan dengan bahan kimia tertentu yang menimbulkan kerengsaan. Sapukan pembersih dengan lembut dengan hujung jari anda kemudian bersihkan dengan gerakan bulat.

Setelah membersihkan, bilas pembersih dengan air suam dan lap dengan hanya menggunakan hujung jari anda. Pastikan pembersih hilang sepenuhnya. Ini kerana pembersih yang tinggal di kulit boleh menyebabkan kerengsaan. Setelah selesai, tepuk wajah anda dengan lembut dengan tuala kapas lembut.

  1. Gunakan Pelembap

Rosacea adalah penyakit yang menjadikan kulit sangat kering atau berminyak. Pelembap membantu melembapkan kulit dengan mengunci kandungan air di kulit. Ini tentu mengurangkan kerengsaan dan menjadikan kulit terasa lebih selesa. Sapukan pelembap seperti anda akan membersihkan wajah anda. Sapukan dengan menggunakan hujung jari anda dan gaulkan dengan lembut dengan hujung jari anda.

  1. Pakai Pelindung Matahari

Perlu diingat bahawa pendedahan cahaya matahari dapat membuat rosacea lebih teruk. Selain itu, matahari juga merupakan salah satu penyebab paling biasa suar rosacea. Cara untuk mengurangkan gejala rosacea yang disebabkan oleh sinar matahari, penghidapnya disarankan memakai pelindung matahari atau pelindung matahari.

Baca juga: Ketahui 4 jenis Rosacea dan simptomnya

Sapukan juga pelindung matahari pada wajah setiap hari sebelum keluar rumah. Walaupun cuaca kelihatan mendung dan mendung, anda tetap harus menggunakan pelindung matahari. Pilih pelindung matahari yang mengandungi zink oksida, titanium dioksida, atau kedua-duanya. Elakkan pelindung matahari yang mempunyai wangian. Yang paling penting, pilih pelindung matahari dengan SPF 30 atau lebih tinggi.

  1. Pilih Bahan Penjagaan Kulit yang Selamat

Banyak produk dan kosmetik penjagaan kulit berisiko merengsakan kulit penderita rosacea. Oleh itu, penghidap rosacea mesti berhati-hati terhadap ramuan yang selamat untuk rosacea. Semasa membeli produk, pastikan anda membaca senarai ramuan sebelum membeli. Bagi penghidap rosacea, elakkan produk yang mengandungi alkohol, kapur barus, asid glikolat, asid laktik, mentol, natrium lauril sulfat, urea, dan mempunyai wangian.

Untuk mengurangkan kegatalan, pilih produk bertekstur krim dan bukannya losyen atau gel. Selain itu, penderita rosacea tidak disarankan menggunakan astringen atau toner kerana boleh meningkatkan kepekaan kulit. Jangan lupa untuk menguji produk terlebih dahulu sebelum menggunakannya di wajah anda.

Untuk menguji produk, sapukan sebilangan kecil produk ke kawasan berhampiran kulit yang terdedah kepada rosacea. Biarkan selama 72 jam untuk melihat tindak balasnya. Sekiranya produk itu menjengkelkan kulit dengan menyebabkan rasa terbakar, menyengat, dan lain-lain, anda harus berhenti menggunakannya.

  1. Lembut dengan Kulit

Pastikan kulit anda sentiasa lembut. Kerana, apa sahaja yang merengsakan kulit dengan mudah dapat memperburuk keadaan rosacea. Untuk mengelakkan ini, elakkan menggosok atau menyentuh wajah anda terlalu kerap. Elakkan mengelap muka dengan kain lap, span muka atau produk pengelupasan.

Baca juga: Hati-hati, Rosacea boleh menyebabkan masalah penglihatan

Jangan biarkan gejala rosacea timbul dan mengganggu penampilan anda. Lakukan cara merawat kulit rosacea di atas agar kesihatan dan kecantikan kulit anda terjaga. Sekiranya keadaan rosacea anda bertambah buruk, segera berjumpa doktor.

Sebelum melawat hospital, sekarang anda boleh membuat temu janji dengan doktor terlebih dahulu melalui permohonan . Pilih saja doktor di hospital yang tepat mengikut keperluan anda melalui aplikasi.

Rujukan:

Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Rosacea

Akademi Dermatologi Amerika. Diakses pada tahun 2020. Petua Penjagaan Kulit Rosea Ahli Dermatologi Berikan Pesakitnya