3 Buah Dimakan Semasa Kanak-kanak dijangkiti Cacing Gelang

, Jakarta - Jangkitan cacing gelang atau ascariasis adalah jangkitan yang disebabkan oleh cacing Ascaris lumbricoide s atau dikenali sebagai 'cacing gelang'. Cacing jenis ini adalah parasit yang hidup dan membiak di usus manusia. Jika kanak-kanak dijangkiti cacing gelang, adakah jenis buah atau makanan tertentu yang disarankan untuk dimakan?

Sebelum ini, mari kita bincangkan sedikit ascariasis , ayuh! Penyakit ini boleh dijumpai di mana sahaja, tetapi lebih kerap berlaku di kawasan yang mempunyai kemudahan kebersihan yang tidak mencukupi. Ascariasis secara amnya tidak menimbulkan sebarang gejala. Namun, sebilangan orang yang dijangkiti cacing gelang mengalami sejumlah gejala, yang terbahagi kepada dua peringkat, iaitu peringkat awal dan tahap lanjut.

Gejala Peringkat Awal

Tahap awal adalah fasa ketika larva cacing bergerak dari usus ke paru-paru. Fasa ini berlaku 4-16 hari setelah telur cacing memasuki badan. Gejala yang muncul pada peringkat ini termasuk:

  • Demam panas.
  • Batuk kering.
  • Susah bernafas.
  • Mengi.

Baca juga: Anak-anak Mempunyai 5 Tabiat Ini? Berhati-hatilah dengan Jangkitan Cacing Gelang

Gejala Lanjutan

Tahap ini berlaku apabila larva cacing bergerak ke kerongkong dan ditelan kembali ke usus, di mana mereka membiak. Fasa ini berlangsung 6-8 minggu setelah telur memasuki badan. Secara umum, gejala tahap ini termasuk sakit perut, cirit-birit, darah di dalam najis, disertai dengan loya dan muntah.

Gejala-gejala ini akan bertambah buruk apabila bilangan cacing di dalam usus meningkat. Selain merasakan sejumlah gejala ini, penderita juga akan mengalami sakit perut yang teruk, penurunan berat badan tanpa sebab, dan merasa ada benjolan di kerongkong. Selain itu, cacing dapat keluar dari badan melalui muntah, semasa buang air besar, atau melalui lubang hidung.

Bagaimana Cacing Bulat Menjangkiti Badan

Ascariasis berlaku ketika telur cacing Ascaris lumbricoides masuk ke dalam badan. Telur cacing ini boleh didapati di tanah yang tercemar kotoran manusia. Oleh itu, bahan makanan yang tumbuh di tanah, boleh menjadi penyebabnya ascariasis .

Telur yang masuk ke dalam badan akan menetas di dalam usus dan menjadi larva. Kemudian, larva akan memasuki paru-paru melalui aliran darah atau aliran limfa. Setelah berkembang di paru-paru selama seminggu, larva akan menuju ke kerongkong. Pada tahap ini, penderita akan batuk, sehingga larva keluar atau dapat ditelan lagi dan kembali ke usus.

Baca juga: Inilah Rawatan untuk Mengubati Ascariasis

Larva yang kembali ke usus akan tumbuh menjadi cacing lelaki dan wanita, dan membiak. Cacing betina boleh tumbuh hingga 40 sentimeter, dengan diameter 6 milimeter, dan dapat menghasilkan 200,000 telur cacing setiap hari.

Cacing ascariasis boleh hidup dalam badan sehingga 1-2 tahun. Sekiranya tidak dirawat, kitaran di atas akan berterusan. Sebilangan telur akan melalui tinja dan mencemarkan tanah. Sementara beberapa telur lain akan menetas, berkembang, dan bergerak ke paru-paru. Seluruh kitaran boleh berlangsung sekitar 2-3 bulan.

Pastikan anak anda memakan buah-buahan ini semasa mereka dijangkiti positif

Apabila kanak-kanak didiagnosis dengan jangkitan cacing gelang, doktor biasanya akan menetapkan ubat untuk merawat jangkitan tersebut. Namun, selain ubat-ubatan, terdapat beberapa jenis buah yang disarankan untuk dimakan, yaitu:

1. Delima

Sifat anti-bakteria dalam delima bukan hanya membantu mengurangkan risiko jangkitan bakteria, tetapi juga berguna untuk membersihkan racun dari badan kerana kandungan antioksidan yang tinggi di dalamnya.

2. betik

Dikenal kerana mempunyai enzim pencernaan yang tinggi, memakan betik boleh menyebabkan pergerakan usus halus dan mengurangkan kesan sampingan yang disebabkan oleh cacing usus.

Baca juga: 5 Trik Mudah Ini Dapat Menjauhkan Anak Kecil Anda Dari Jangkitan Kurap

3. Pisang

Pisang adalah julap semula jadi yang sangat berkesan untuk masalah perut. Makan pisang juga berguna untuk melawan jangkitan akibat cacing usus.

Itulah sedikit penjelasan mengenai buah untuk kanak-kanak yang menderita ascariasis . Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Bercakap dengan Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!