6 Gejala Asbestosis Yang Menyerang Paru-paru

, Jakarta - Apabila anda mendengar asbes, anda segera memikirkan bahan binaan yang sering digunakan untuk membuat atap. Memang benar, tetapi lebih tepatnya asbestos adalah sejenis mineral dalam bentuk serat yang tidak memantulkan cahaya, tahan panas dan kakisan. Nah, serat asbes ini boleh membahayakan jika disedut secara tidak sengaja dan masuk ke paru-paru.

Asbestosis adalah istilah perubatan apabila seseorang mengalami penyakit paru-paru kronik kerana menyedut serat asbestos. Serat asbestos yang memasuki paru-paru boleh menyebabkan parut paru-paru dan sesak nafas. Gejala asbestosis berkisar dari ringan hingga teruk dan biasanya tidak muncul sehingga bertahun-tahun setelah pendedahan asbes berterusan.

Baca juga: 8 Jenis Kerja Yang Mudah Terhadap Asbestosis

Kesan Asbestosis pada Paru-paru

Apabila tisu parut terbentuk di sekitar kantung udara paru-paru, sukar bagi paru-paru untuk mengembang dan mengisi dengan udara segar. Kemudian, seseorang yang menghidap asbestosis akan menyebabkan seseorang mengalami gejala, seperti:

  • Sukar bernafas;
  • batuk kering berterusan;
  • Sakit dada;
  • Keletihan;
  • Kehilangan berat badan dan selera makan;
  • Bunyi retak ketika bernafas.

Tisu parut yang terbentuk di paru-paru juga dapat menyebabkan batuk dan rasa tidak selesa, sehingga penderita hanya mampu menyerap oksigen untuk peredaran darah. Ini kerana badan bergantung pada oksigen untuk tenaga, kesukaran bernafas kronik menyebabkan keletihan, dan penurunan berat badan.

Pembentukan tisu parut juga dapat menyempitkan arteri dan menyukarkan tubuh untuk mengepam darah keluar dari jantung dan masuk ke paru-paru. Akibatnya, paru-paru mengalami peningkatan tekanan yang disebut hipertensi paru atau hipertensi paru.

Hipertensi paru sangat berbahaya kerana boleh memaksa jantung bekerja lebih keras. Pada akhirnya, keadaan ini berpotensi menyebabkan masalah lain, seperti penyakit arteri koronari dan kegagalan jantung kongestif.

Baca juga: Ketahui Perbezaan antara Sarcoidosis dan Asbestosis

Sekiranya anda mengalami sesak nafas setelah bersentuhan dengan asbes, anda harus memastikan untuk berjumpa doktor. Melalui aplikasi , anda boleh membuat temu janji dengan doktor terlebih dahulu sebelum melawat hospital. Pilih saja doktor di hospital yang tepat mengikut keperluan anda melalui aplikasi.

Rawatan asbestosis

Setelah tisu parut terbentuk, tidak ada rawatan untuk mengatasi kesan ini. Rawatan kemudian hanya bertumpu pada memperlambat perkembangan penyakit, melegakan gejala, dan mencegah komplikasi. Melancarkan dari Klinik Mayo, terapi dan pembedahan adalah dua pilihan rawatan bagi penghidap asbestosis.

Terapi oksigen dapat melegakan sesak nafas akibat asbestosis. Memandangkan asbestosis mencegah penghidap mendapatkan oksigen dalam jumlah yang mencukupi, terapi oksigen membantu penghidap mendapatkan oksigen tambahan di dalam badan. Sementara pembedahan diperlukan ketika keadaannya teruk dan memerlukan pemindahan paru-paru kerana jumlah tisu parut yang telah terbentuk.

Baca juga: Berikut adalah 6 Cara Menjaga Kesihatan Paru

Mengurangkan pendedahan kepada asbestos adalah kaedah terbaik untuk mencegah asbestosis. Asbes di bangunan lama biasanya lebih berisiko. Sebenarnya, tidak ada risiko pendedahan selagi asbes ditutup dan tidak terganggu. Tetapi yang pasti, anda harus menggunakan perlindungan atau mengelakkan bangunan lama untuk mengelakkan pendedahan kepada asbes.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Asbestosis.
asbestos.com. Diakses pada tahun 2020. Asbestosis.