Vaksin DPT Mencegah Difteria Bukan Hanya pada Kanak-kanak

, Jakarta - Difteria adalah jangkitan hidung dan tekak yang lebih kerap dialami oleh kanak-kanak. Namun, ini tidak bermaksud bahawa orang dewasa bebas sepenuhnya dari risiko terkena penyakit ini. Oleh itu, sebagai usaha untuk mencegah difteria, baik anak-anak maupun orang dewasa dianjurkan untuk mendapatkan vaksinasi difteria (vaksin DPT). Ayuh, ketahui pentingnya vaksin DPT untuk orang dewasa.

Singkatan dari difteria, pertusis (batuk rejan), dan tetanus, vaksin DPT memang merupakan vaksin kombinasi yang diberikan untuk mencegah tiga penyakit yang boleh menyebabkan kematian.

  • Difteria - jangkitan bakteria yang dapat menyekat saluran udara di kerongkong, menyebabkan masalah pernafasan.
  • Pertussis - gangguan saluran pernafasan yang dicirikan oleh gejala, seperti batuk dan hidung berair, terutama pada kanak-kanak ketika mereka menarik nafas panjang. Penyakit ini menjadi sangat berbahaya apabila dialami oleh bayi di bawah satu tahun, kerana boleh menyebabkan komplikasi serius.
  • Tetanus - penyakit neurologi yang boleh menyerang sesiapa sahaja dari usia apa pun. Tetanus berlaku apabila bakteria memasuki badan melalui luka terbuka dan menghasilkan toksin.

Vaksin DPT sebenarnya mengandungi bakteria difteria, pertusis, dan tetanus yang dilemahkan. Vaksin ini diberikan dengan tujuan untuk memicu sistem kekebalan tubuh manusia untuk menghasilkan antibodi yang akan dapat melawan jangkitan dari ketiga penyakit ini jika pada bila-bila masa ia menyerang.

Baca juga: Jangan dipandang rendah, ini pentingnya vaksin untuk mencegah difteria

Siapa yang Memerlukan Vaksin DPT?

Kementerian Kesehatan Republik Indonesia menganjurkan agar vaksin DPT diberikan kepada anak-anak dari usia lima tahun. Vaksin DPT itu sendiri terdiri daripada 3 jenis, iaitu vaksin DPT-HB-Hib campuran, vaksin DT, dan vaksin Td yang diberikan secara berperingkat mengikut usia kanak-kanak.

Imunisasi DPT adalah imunisasi asas dan lanjutan yang mesti diberikan kepada kanak-kanak secara rutin dan lengkap. Pemberian imunisasi asas bermula ketika bayi tidak berumur satu tahun, yang diberikan 3 kali, iaitu pada usia 2 bulan, 3 bulan, dan 4 bulan. Selanjutnya, kanak-kanak akan diberi imunisasi atau penggalak lebih lanjut pada usia 18 bulan dan 5 tahun.

Bukan hanya bayi dan kanak-kanak, vaksin DPT juga perlu diberikan kepada orang-orang dengan keadaan berikut:

  • Orang dewasa atau wanita hamil yang sama sekali tidak pernah mendapat imunisasi DPT.
  • Orang yang akan melawat atau melancong ke negara yang mempunyai kes DPT yang tinggi.
  • Pekerja kesihatan yang berpotensi tinggi untuk menangani penderita DPT.
  • Pengasuh Anak ( pengasuh bayi ) yang menjaga bayi yang baru lahir.
  • Wanita hamil yang memasuki trimester kehamilan ketiga, iaitu sekitar minggu ke-26 hingga ke-36. Walaupun mereka sudah menerima suntikan DPT, pemberian vaksin DPT sekali lagi bertujuan untuk mencegah calon bayi dari batuk rejan.

Baca juga: Adakah Vaksinasi Difteria Diperlukan sebagai Orang Dewasa?

Cara Mendapatkan Vaksin yang Betul

Perkara yang perlu anda ingat ialah vaksin DPT hanya perlu disuntik oleh doktor atau profesional perubatan. Bagi ibu bapa yang mempunyai anak berusia 1 tahun hingga kurang dari 18 tahun yang belum mendapat vaksin DPT, anda harus segera membawanya ke pusat kesihatan atau hospital terdekat. Walaupun vaksinasi difteria pada orang dewasa, boleh dilakukan secara bebas di kemudahan kesihatan kerajaan atau swasta.

Baca juga: Ini adalah 2 cara untuk mencegah difteria yang menyebabkan kematian

Jadi, vaksin DPT tidak hanya penting untuk diberikan kepada anak-anak, tetapi juga orang dewasa untuk mencegah difteria yang sangat mudah disebarkan melalui udara. Setelah vaksinasi, pastikan untuk merekod dan menyimpan data imunisasi anda dengan betul. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai vaksin DPT, tanyakan kepada doktor anda menggunakan aplikasinya . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.