Ketahui lebih lanjut mengenai ujian alergi untuk mengelakkan kejutan anaphylactic

, Jakarta - Keadaan kejutan anafilaksis dapat terjadi ketika Anda memiliki antibodi, yang sebenarnya digunakan untuk sistem pertahanan tubuh untuk melawan jangkitan dan bahan asing berbahaya. Namun, jika berlaku alergi, antibodi menjadi berlebihan terhadap sesuatu yang tidak berbahaya, seperti makanan atau benda tertentu yang benar-benar membahayakan tubuh dengan sejumlah gejala yang muncul.

Kejutan anaphylactic juga akan berlaku apabila reaksi alergi menyebabkan saluran darah melebar (melebar). Akibatnya, tekanan darah akan turun secara mendadak dan darah tidak dapat dipam ke semua organ dan bahagian badan yang lain. Pada kanak-kanak, penyebab kejutan anaphylactic biasanya makanan. Bagi orang dewasa, penyebab utamanya adalah dadah.

Baca juga : Ketahui cara mencegah kejutan anaphylactic daripada menjadi lebih teruk

Kaedah terbaik untuk mencegah kejutan anafilaksis adalah dengan mengelakkan alergi, seperti makanan atau perkara yang anda alah. Anda boleh mengetahui apa yang mencetuskan alahan anda dengan melakukan ujian mudah seperti tusukan kulit atau ujian darah. Ini akan membantu anda mengelakkan reaksi alahan dan anafilaksis.

Kejutan anaphylactic adalah keadaan darurat yang didiagnosis berdasarkan gejala dan tanda-tanda yang dapat dijumpai semasa pemeriksaan fizikal. Rawatan segera perlu dilakukan terlebih dahulu sebelum penyiasatan lain dilakukan, kerana gejalanya memburuk dengan cepat dan berbahaya.

Baca juga : Cara Mengesan Kejutan Anafilaksis Awal

Anda boleh melakukan ujian darah untuk mengesahkan diagnosis, iaitu ketika tahap triptase dalam darah akan menunjukkan peningkatan dalam 3 jam setelah anafilaksis. Beberapa ujian yang biasanya diperlukan adalah ujian alergi melalui ujian darah. Tujuannya adalah untuk mengetahui apakah itu benar-benar reaksi alergi.

Pemeriksaan lain dalam bentuk ujian alergi pada kulit menggunakan kit ujian tampalan dan melekatkan bahan alergen akan menentukan penyebab alergi yang tepat. Alergen yang digunakan biasanya berasal dari makanan, ubat-ubatan, dan lain-lain yang sebelumnya disyaki.

Reaksi alergi terhadap kejutan anafilaksis dapat dikelaskan kepada kesannya pada tubuh, kekerapan berlakunya, dan reaksi yang menyebabkannya. Tiga klasifikasi utama reaksi ini termasuk:

  • Kejutan anaphylactic yang berkaitan dengan vasodilatasi sistemik. Dalam keadaan ini, tekanan darah menjadi sangat rendah dan bahkan mencapai 30 peratus lebih rendah dan had bawah nilai standard.
  • Anafilaksis biphasic adalah reaksi alergi yang muncul semula setelah reaksi alergi muncul, walaupun penghidapnya tidak lagi terdedah kepada alergen. Reaksi kedua biasanya berlaku 72 jam selepas reaksi pertama.
  • Pseudo anaphylactic atau anaphylactoid atau non-immun anaphylactic react adalah sejenis anafilaksis yang tidak melibatkan reaksi alergi, melainkan degranulasi sel mast yang menghasilkan bahan kimia seperti histamin.

Baca juga : 4 Faktor Yang Mencetuskan Kejutan Anafilaksis

Apabila anda mengalami kejutan anafilaksis, anda perlu mendapatkan panduan mengenai apa yang harus dilakukan. Anda perlu memperkayakan diri anda dengan maklumat mengenai gejala anafilaksis. Oleh itu, sampaikan apa yang anda alami kepada doktor melalui aplikasi tersebut untuk mendapatkan nasihat terbaik. Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Nasihat doktor boleh diterima secara praktikal dengan: muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang.