Menghilangkan parut jerawat dengan 6 cara ini

, Jakarta - Jerawat di wajah memang boleh hilang. Namun, ketika jerawat hilang, masalah baru akan muncul yang boleh mengganggu penampilan, iaitu bekas jerawat. Masalah parut jerawat itu sendiri boleh dicirikan oleh pori-pori besar, bintik hitam, parut, sehingga berlubang. Keadaan ini sebenarnya dapat mengurangkan keyakinan diri seseorang.

Baca juga: Parut jerawat? Singkirkannya dengan bahan semula jadi ini

Parut jerawat yang degil menjengkelkan. Walau bagaimanapun, anda tidak perlu panik terlebih dahulu. Kerana, ada beberapa rawatan kecantikan apa yang anda boleh lakukan untuk menghilangkan masalah kulit wajah atau parut jerawat. Dengan cara itu, parut jerawat dapat disamarkan. Mengikuti rawatan kecantikan apa yang anda boleh lakukan:

Menghilangkan Parut Jerawat dengan Rawatan Kecantikan

Sebelum melakukan kecantikan rawatan berikut, berbincang terlebih dahulu dengan pakar dermatologi mengenai permohonannya untuk menentukan rawatan apa yang sesuai untuk anda mengikut jenis kulit dan tekstur wajah anda. Yang berikut rawatan kecantikan Biasa digunakan untuk menghilangkan parut jerawat:

  • Dermabrasi

Rawatan ini berkesan untuk menghilangkan parut jerawat. Rawatan ini berkesan kerana menggunakan berus dan alat berkelajuan tinggi yang lain untuk mengembalikan permukaan kulit dan menghilangkan atau mengurangkan kedalaman parut. Walau bagaimanapun, setelah melakukan rawatan Dalam kes ini, anda memerlukan beberapa hari untuk sembuh.

  • Mengupas

Mengupas Pemutihan boleh dilakukan untuk mengurangkan penampilan parut jerawat di wajah. Setelah melakukan rawatan yang satu ini, kulit akan mengelupas beberapa hari kemudian. Proses mengelupas akan melibatkan penggunaan bahan kimia pada kulit untuk menghilangkan lapisan luar kulit dan menjadikannya lebih halus. Kesan sampingan yang dialami akan bergantung pada kekuatan asid yang digunakan.

Baca juga: Ini adalah kaedah yang betul untuk merawat parut jerawat

  • Asid Retinoik

Tisu parut yang terbentuk akibat parut jerawat tidak boleh dirawat dengan rawatan parut jerawat dengan bahan tradisional. Dalam kes ini, anda boleh menggunakan krim asid retinoik yang disapukan terus ke parut. Krim ini dapat membantu mengurangkan tekstur kulit yang tidak rata, terutamanya parut keloid.

  • Laser

Prosedur laser dilakukan dengan membuang lapisan luar kulit. Prosedur laser yang dilakukan akan bergantung pada bekas jerawat. Adakah bekas jerawat mempunyai tekstur atau hanya bintik hitam. Anda perlu melakukan prosedur ini beberapa kali sehingga kulit anda dapat kembali sempurna.

  • Pengisi

Pengisi Ini dilakukan dengan mengisi kawasan bekas jerawat dengan zat seperti kolagen, asid hyaluronik, atau lemak. Bahan-bahan ini akan meresap ke dalam kulit. Sekiranya anda melakukan ini satu langkah, anda perlu mengulanginya setiap beberapa bulan, bergantung pada jenis produk yang digunakan.

  • Cengkaman kulit

Prosedur ini melibatkan penggunaan jalur kecil kulit normal untuk mengisi kawasan kulit yang bertekstur. Biasanya, cantuman kulit diambil dari kulit di belakang telinga.

Baca juga: Jangan konyol, ini adalah bagaimana untuk menghilangkan bekas jerawat merah

Setelah wajah pulih dari jerawat, masalah baru seperti bekas jerawat akan muncul. Sebenarnya, semakin besar jerawat yang muncul di kulit, semakin lama parut akan kekal di wajah. Selain itu, jerawat jenis ini akan menjadikan kulit berisiko terkena pockmark.

Rawatan Apa yang perlu dilakukan untuk menghilangkan parut jerawat memang kelihatan menakutkan. Walau bagaimanapun, rawatan ini adalah langkah berkesan yang boleh diambil. Namun, jangan lakukan semuanya, anda hanya perlu menyingkirkannya dengan memilih satu kecantikanrawatan yang disyorkan oleh doktor.

Rujukan:
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2020. Kulit Halus Lagi: Menghilangkan Parut Jerawat.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Cara Terbaik untuk Menghilangkan Parut Jerawat.