Ini adalah 3 pembedahan untuk merawat hipertensi paru

, Jakarta - Peredaran darah ke seluruh bahagian tubuh penting untuk menjaga kesihatan tisu. Semasa melakukan peredaran darah, tekanan darah mesti berada dalam keadaan normal agar tidak menimbulkan gangguan. Salah satu gangguan yang berlaku ketika tekanan darah menjadi tinggi adalah hipertensi paru.

Hipertensi paru berlaku apabila tekanan darah yang memasuki paru-paru terlalu tinggi. Gangguan ini menyebabkan kerosakan serius pada bahagian kanan jantung. Sekiranya ini berlaku, anda memerlukan pembedahan untuk merawat hipertensi paru. Berikut adalah beberapa operasi yang boleh dilakukan untuk memperbaikinya!

Baca juga: Adakah benar bahawa hipertensi paru boleh mencetuskan kegagalan jantung?

Pembedahan Hipertensi Pulmonari Dilakukan

Hipertensi paru atau hipertensi paru adalah penyakit yang jarang berlaku dan serius yang menyebabkan tekanan dalam peredaran paru menjadi lebih tinggi daripada biasa. Gangguan ini menyebabkan kerosakan kekal pada paru-paru, kegagalan jantung dan juga kematian.

Apabila penyakit ini berlaku, dinding arteri di paru-paru menjadi tebal dan kaku. Ini menyukarkan darah masuk kerana arteri tidak mengembang. Akhirnya, aliran darah menjadi berkurang yang menyukarkan bahagian kanan jantung untuk mengepam darah ketika melalui arteri.

Cara mencegah perkara yang tidak diingini berlaku, ia mesti segera diatasi. Salah satu rawatan yang boleh dilakukan adalah pembedahan. Berikut adalah beberapa pembedahan hipertensi paru yang boleh dilakukan, iaitu:

  1. Septostomi atrium

Salah satu operasi yang dilakukan untuk merawat hipertensi paru adalah septostomi atrium. Ini adalah prosedur pembedahan yang dilakukan dengan membuka dinding otot yang memisahkan ruang jantung kanan dan kiri. Tindakan ini mewujudkan injap keselamatan untuk mengurangkan tekanan darah tinggi yang menjengkelkan jantung kanan.

Kaedah ini dapat meningkatkan kelangsungan hidup sementara menunggu pemindahan paru-paru. Pada sesetengah orang, pembedahan ini mengakibatkan penurunan tekanan diastolik akhir ventrikel kanan dan penurunan kadar oksigen di jantung. Sekiranya ia berlaku, kematian adalah mungkin.

Selain itu, jika anda merasa sesak nafas di dada, ada baiknya anda menjalani pemeriksaan. Dengan aplikasi tersebut , anda boleh membuat pesanan dalam talian untuk pemeriksaan fizikal di hospital dan di rumah anda. Cukup dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar melalui Kedai Apl atau Kedai mainan !

Baca juga: Kenali Komplikasi yang Disebabkan oleh Hipertensi Pulmonari

  1. Pemindahan paru-paru atau jantung

Satu lagi pembedahan hipertensi paru adalah pemindahan paru-paru atau jantung. Tindakan ini dapat meningkatkan kualiti dan kelangsungan hidup seseorang yang menderita penyakit. Walau bagaimanapun, prosedur ini sukar kerana bilangan organ penderma yang terhad untuk derma.

Walau bagaimanapun, pemindahan ini bergantung kepada penyakit yang menyebabkan gangguan ini berlaku. Secara amnya, pemindahan paru-paru dan jantung dilakukan pada individu dengan hipertensi paru utama, penyakit jantung valvular, dan atresia paru-paru yang kompleks. Penjagaan selepas pembedahan juga harus dipertimbangkan.

Baca juga: Ketahui Lebih Lanjut Mengenai Hipertensi Pulmonari

  1. Angioplasti Pulmonari Belon

Prosedur pembedahan lain yang berkaitan dengan hipertensi paru adalah angioplasti paru-paru. Operasi ini dilakukan dengan menggunakan belon kecil yang diarahkan ke arteri dan melambung selama beberapa saat. Ini untuk mendorong penyumbatan dan mengembalikan aliran darah ke paru-paru. Kesan yang baik bagi orang-orang dengan gangguan ini adalah menurunkan tekanan darah di arteri pulmonari, memperbaiki pernafasan, dan dapat bersenam.

Berikut adalah beberapa operasi untuk hipertensi paru yang boleh dilakukan. Anda mesti membuat diagnosis segera supaya tindakan awal diambil oleh doktor. Ia juga mencegah gangguan berbahaya dan boleh mengorbankan nyawa anda.

Rujukan:
NHS. Diakses 2019. Hipertensi paru
Unit Hipertensi Pulmonari. Diakses 2019. Pilihan Pembedahan