Apa yang Perlu Dilakukan Selepas Peperiksaan EEG?

, Jakarta - Elektroensefalografi (EEG) adalah prosedur ujian untuk mengesan aktiviti elektrik di otak. Prosedur ini menggunakan cakera logam kecil (elektrod) yang dilekatkan pada kulit kepala untuk mengesan aktiviti elektrik di otak. Sel otak manusia berkomunikasi melalui impuls elektrik dan aktif sepanjang masa, walaupun ketika tidur. Baiklah, aktiviti ini ditunjukkan dengan garis bergelombang pada rakaman EEG.

EEG adalah salah satu ujian yang digunakan untuk mengesan epilepsi. EEG juga dapat digunakan untuk mendiagnosis gangguan otak yang lain. Selain epilepsi, EEG juga dapat digunakan untuk mengesan tumor otak, kerosakan otak, ensefalopati, gangguan tidur dan lain-lain. Oleh itu, setelah prosedur EEG dilakukan, apa yang harus dilakukan oleh pesakit?

Baca juga: 4 Persediaan sebelum Melakukan EEG dan Pemetaan Otak

Prosedur Pemeriksaan Electroencephalography (EEG)

Pemeriksaan EEG terbahagi kepada 3 peringkat, sebelum, semasa, dan setelah ujian, iaitu:

 1. Sebelum Ujian

Sebelum melakukan prosedur EEG, anda mesti memberitahu doktor anda mengenai apa-apa ubat, baik resep dan over-the-counter, serta makanan tambahan yang telah anda ambil. Sehari sebelum pemeriksaan, doktor biasanya akan menasihati anda untuk mencuci rambut. Walau bagaimanapun, elakkan menggunakan perapi atau produk gaya lain selepas itu, kerana ia boleh menyukarkan EEG untuk melekat.

 1. Semasa Ujian

Semasa ujian, anda diminta untuk berbaring di atas meja atau katil yang telah disediakan. Selepas itu, seorang juruteknik akan meletakkan sekitar 20 sensor kecil di kulit kepala. Sensor ini dipanggil elektrod. Elektrod ini mengesan aktiviti dari sel di otak yang disebut neuron dan menghantarnya ke mesin. Hasil pengesanan elektrod akan muncul sebagai corak garis yang direkodkan pada kertas bergerak atau dipaparkan di skrin komputer.

Pada mulanya, anda diminta untuk berehat dengan mata terbuka, kemudian ditutup. Juruteknik mungkin meminta anda menarik nafas dalam-dalam dan cepat atau menatap cahaya yang berkelip. Kedua-dua aktiviti tersebut dapat mengubah corak gelombang otak.

Baca juga: Perhatikan Perkara Ini Semasa Pemeriksaan Elektroensefalografi

Perkara Yang Perlu Dilakukan Selepas Pemeriksaan EEG

Setelah semua prosedur selesai, anda boleh kembali ke rutin biasa, kecuali jika anda menggunakan ubat penenang. Sekiranya anda mengambil ubat penenang, kesan ubat-ubatan ini akan hilang. Elakkan memandu sendiri dan minta seseorang memandu anda pulang sehingga anda pulang dengan selamat.

Hasil ujian kemudian akan dianalisis oleh doktor. Setelah keputusan ujian siap, doktor akan menjadualkan temu janji untuk membincangkan keputusan ujian. Sekiranya boleh, anda harus membawa ahli keluarga atau rakan anda ke lawatan doktor anda untuk membantu mengingat maklumat yang diberikan. Melancarkan dari WebMD, Hasil yang mungkin diberikan oleh doktor, iaitu:

 1. Hasil Biasa

Aktiviti elektrik di otak di EEG muncul sebagai corak gelombang. Tahap kesedaran yang berbeza, seperti tidur dan terjaga, mempunyai julat frekuensi gelombang tertentu yang dianggap normal. Contohnya, corak gelombang bergerak lebih pantas ketika terjaga daripada semasa tidur. EEG akan menunjukkan sama ada corak frekuensi gelombang adalah normal atau tidak. Sekiranya aktiviti itu normal dan stabil, ini bermakna anda tidak mengalami gangguan otak.

 1. Hasil tidak normal

Walau bagaimanapun, jika corak frekuensi gelombang tidak normal, maka penyebab keadaan ini adalah:

 • Epilepsi atau gangguan sawan lain;
 • Pendarahan di otak;
 • Gangguan tidur;
 • Encephalitis (pembengkakan otak);
 • Ketumbuhan;
 • Tisu mati kerana penyumbatan aliran darah;
 • Migrain;
 • Penyalahgunaan alkohol atau dadah;
 • Kecederaan kepala.

Baca juga: Bolehkah Pemetaan EEG dan Pemetaan Otak Menyebabkan Komplikasi?

Penting untuk membincangkan hasil ujian dengan doktor anda untuk menentukan rawatan selanjutnya. Sebelum menyemak hasilnya, anda perlu menuliskan soalan yang ingin anda ajukan. Pastikan anda meminta penjelasan daripada doktor anda sekiranya ada keputusan mengenai hasil yang anda tidak faham. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lain mengenai prosedur ini, anda boleh bertanya kepada doktor anda . Melalui aplikasi tersebut, anda boleh menghubungi doktor kapan saja dan di mana sahaja.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. EEG (electroencephalogram).
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Apakah itu EEG (Electroencephalogram)?.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. EEG (Electroencephalogram).