3 Masalah Sistem Pernafasan pada Warga Emas Yang Perlu Diperhatikan

Jakarta - Peningkatan usia tidak hanya membawa perubahan penampilan fizikal, tetapi juga meningkatkan risiko pelbagai penyakit. Salah satu penyakit yang perlu diketahui oleh orang tua adalah masalah sistem pernafasan.

Masalah sistem pernafasan boleh menyerang, terutama pada orang tua yang pada masa muda mereka mempunyai kebiasaan merokok atau kurang bersenam. Jadi, apakah jenis masalah sistem pernafasan yang perlu diberi perhatian oleh orang tua? Ayuh, lihat perbincangan penuh!

Baca juga: Mengenal Pelbagai Fungsi Organ Pernafasan Manusia

Waspada Warga Emas terhadap Masalah Sistem Pernafasan Ini

Beberapa masalah sistem pernafasan yang akan dijelaskan selepas ini sebenarnya tidak hanya menyasarkan orang tua. Orang muda juga dapat mengalaminya, tetapi orang tua yang pada masa mudanya kurang sihat dan mempunyai kebiasaan merokok, lebih berisiko.

Berikut adalah beberapa masalah sistem pernafasan yang dimaksudkan:

1. Radang paru-paru

Keadaan ini disebabkan oleh jangkitan bakteria, virus, dan kulat, radang paru-paru menyerang kantung udara di satu atau kedua paru-paru. Jangkitan dapat mengisi kantung udara dengan nanah, menyebabkan gejala seperti batuk kahak, demam, dan kesukaran bernafas.

2. Bronkitis

Sama seperti radang paru-paru, bronkitis juga menyerang paru-paru. Bronkitis juga merupakan masalah sistem pernafasan pada orang tua yang perlu diperhatikan. Perbezaannya dengan radang paru-paru, keradangan berlaku pada lapisan bronkus yang membawa udara ke dan dari paru-paru. Orang yang mengalami masalah sistem pernafasan sering mengalami batuk dengan lendir tebal dan berwarna.

Dari segi tempoh keradangan, bronkitis terbahagi kepada dua, iaitu bronkitis akut dan kronik. Keradangan pada bronkitis akut berlaku akibat selesema atau jangkitan sistem pernafasan lain. Jenis bronkitis ini adalah yang paling biasa.

Sementara itu, bronkitis kronik adalah masalah sistem pernafasan yang lebih serius. Dalam keadaan ini, keradangan berlaku pada lapisan tiub bronkial. Salah satu pencetus bronkitis kronik adalah merokok.

Baca juga: 4 Penyakit Sistem Pernafasan yang Perlu Anda Perhatikan

3. COPD

Masalah seterusnya sistem pernafasan warga tua yang perlu diperhatikan adalah penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD). Keadaan ini adalah keradangan paru-paru kronik yang menyebabkan penyumbatan aliran udara di saluran udara. COPD biasanya berkembang secara beransur-ansur, jadi kebanyakan gejala tidak muncul hingga usia 40 tahun.

Beberapa keadaan adalah penyebab COPD, iaitu emfisema, merokok untuk waktu yang lama, bronkitis kronik, atau mengalami kerengsaan lain. Untuk menjaga kesihatan paru-paru pada orang tua, penting untuk melakukan pemeriksaan secara berkala.

Tanda Amaran Masalah Sistem Pernafasan

Masalah sistem pernafasan pada orang tua perlu diperhatikan. Kenali tanda amaran masalah ini, jika ibu bapa atau orang tua yang berdekatan dengan anda mengalami gejala seperti:

  • Batuk kronik. Sekiranya orang tua mengalami batuk yang berterusan selama lebih dari sebulan, ia dianggap kronik dan boleh menjadi tanda awal masalah dengan sistem pernafasan.
  • Susah bernafas. Sekiranya anda mengalami sesak nafas setelah melakukan aktiviti fizikal yang sedikit atau tidak, mungkin ada masalah pernafasan yang mendasari.
  • Mengi. Cuba dengar jika orang tua bernafas dengan suara bernada tinggi atau bersiul. Ini boleh menjadi tanda bahawa ada sesuatu yang menyekat saluran udara.
  • Batuk darah. Ini bererti pendarahan dari paru-paru atau saluran pernafasan atas, yang merupakan tanda masalah sistem pernafasan yang harus diperhatikan.
  • Sakit dada yang kronik. Sakit dada yang berlaku tanpa sebab dan berlangsung selama sebulan atau lebih boleh menjadi tanda bahawa ada sesuatu yang tidak kena dengan sistem pernafasan.

Baca juga: 5 Gaya Hidup untuk Mencegah Jangkitan Pernafasan

Sekiranya ibu bapa atau orang tua di dekat anda mengalami satu atau lebih gejala ini, segeralah menemani dia berjumpa doktor. Anda boleh menggunakan aplikasi untuk bercakap dengan doktor melalui sembang atau membuat janji temu dengan doktor di hospital, supaya mereka dapat melakukan pemeriksaan.

Rujukan:
Penjagaan Rumah Generasi. Diakses pada tahun 2021. Masalah pernafasan adalah biasa di kalangan orang dewasa yang lebih tua.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Pneumonia.
Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Bronkitis vs. Pneumonia: Inilah Cara Mengenal Perbezaannya.
NHS Choices UK. Diakses pada tahun 2021. Asma.