Kulit Lebih Gelap Semasa Kehamilan, Adakah Biasa?

Jakarta - Ada banyak perubahan yang berlaku semasa kehamilan. Ini termasuk perut membesar, kenaikan berat badan, rambut gugur, kaki bengkak, dan kulit lebih gelap. Tetapi, adakah kulit gelap semasa kehamilan normal? Lihat fakta di sini, ayuh!

Kulit Lebih Gelap Semasa Kehamilan Ia Biasa

Ini disebut hiperpigmentasi (melasma), yang merupakan keadaan kulit di mana kawasan tertentu menjadi lebih gelap kerana pengeluaran melanin yang berlebihan. Ibu tidak perlu risau, kerana keadaan ini dialami oleh banyak wanita hamil sebagai tanda awal kehamilan.

Terdapat pelbagai penyebab melasma. Antaranya ialah perubahan hormon semasa kehamilan yang merangsang pengeluaran melanin. Walaupun begitu, terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan oleh ibu untuk mencegah melasma semasa mengandung. Dalam kalangan yang lain:

1. Elakkan Terpapar dengan Sinar UV Matahari

Elakkan terkena sinar UV matahari secara langsung. Contohnya, menggunakan pelindung matahari dengan SPF sekurang-kurangnya 30, untuk menggunakan peralatan pelindung (seperti topi dan payung). Ibu juga perlu menghadkan aktiviti luar, terutama antara pukul 10 pagi hingga 2 petang. Itu adalah waktu pendedahan cahaya matahari yang memuncak, sehingga boleh membahayakan kulit.

2. Perhatikan Keadaan Kulit

Berhati-hati semasa bergerak untuk mengelakkan luka baru terbentuk. Kerana tisu parut yang muncul akibat luka dapat memicu terjadinya melasma.

3. Gunakan Kosmetik Selamat

Elakkan penggunaan produk kecantikan yang berlebihan, atau menggosok kulit secara berlebihan. Ini dapat meningkatkan risiko kerengsaan kulit. Di samping itu, elakkan menggunakan kosmetik wajah untuk sementara waktu, terutama yang mengandungi wangian. Ibu boleh menyelesaikannya dengan menggunakan kosmetik yang berwarna kulit dan tidak mengandungi wangian, sehingga dapat mengurangkan risiko alergi dan kerengsaan kulit.

4. Berhati-hati semasa membersihkan wajah

Jangan menggunakan pencuci muka dengan cuai. Gunakan pencuci muka dengan formulasi ringan, yang tidak mengandungi terlalu banyak bahan kimia. Ini bertujuan untuk mencegah melasma yang teruk semasa kehamilan.

Bahagian kulit yang terdedah kepada melasma

Bahagian kulit yang menjadi lebih gelap merangkumi puting, areola payudara, muka, leher, punggung, paha dalam, sekitar pusar dan garis tengah perut, dan pangkal paha. Sebenarnya, bahagian kulit yang pada awalnya gelap (seperti parut dan tahi lalat) juga semakin gelap kerana melasma. Antara yang berikut, adalah kawasan kulit yang terdedah kepada melasma:

1. Muka

Bentuknya boleh berupa bintik-bintik coklat di pipi dan dahi. Keadaan ini cenderung dialami oleh wanita hamil yang mempunyai sejarah melasma sejak sebelum kehamilan.

2. Ketiak

Dicirikan oleh ketiak gelap daripada kawasan sekitarnya. Selain perubahan hormon, melasma di ketiak disebabkan oleh geseran antara kulit.

3. Selangkangan

Sama seperti ketiak, melasma di pangkal paha juga disebabkan oleh perubahan hormon dan geseran antara kulit.

4. Payudara

Ini berlaku dalam bulatan di sekitar puting (areola) sehingga meluas ke kawasan payudara yang lain. Di payudara, melasma tulen berlaku kerana perubahan hormon semasa kehamilan.

5. Leher

Biasanya berlaku pada lipatan leher. Penyebabnya adalah perubahan hormon semasa kehamilan, serta kebiasaan menggaru atau menggosok leher.

Itu adalah fakta mengenai melasma semasa kehamilan. Keadaan ini secara amnya akan hilang dan bertambah baik selepas bersalin. Walau bagaimanapun, jika melasma tidak bertambah baik selepas bersalin, anda perlu segera berjumpa dengan pakar dermatologi anda . Melalui aplikasi tersebut anda boleh meminta doktor yang dipercayai bila-bila masa dan di mana sahaja Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Jadi jomlah muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga:

  • 6 Perubahan Fizikal Semasa Kehamilan Yang Membuat Wanita Tidak Berkeyakinan
  • Tahap Perubahan Bentuk Payudara Semasa Kehamilan
  • 4 Jenis Penyakit Kulit yang Perlu Diperhatikan