Kekal Romantik Selepas Berkahwin, Inilah Petua

, Jakarta - Sama ada berpuluh tahun atau beberapa bulan, percintaan antara pasangan selepas berkahwin kadang-kadang tidak lagi sama seperti ketika mereka berkencan. Ini berlaku kerana lama-kelamaan, anda dan pasangan menjadi lebih terbiasa antara satu sama lain, jadi kadang-kadang anda malas untuk mencipta momen romantis yang tidak dapat dilupakan seperti sebelumnya.

Namun, anda dan pasangan sebenarnya dapat kekal romantis setelah berkahwin. Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh Persatuan Sains Psikologi Dikatakan bahawa meletakkan harapan tinggi pada pasangan anda boleh mengganggu keharmonian rumah tangga. Baca lebih lanjut mengenai perkahwinan romantis di bawah!

Masih boleh menjadi romantis selepas berkahwin

Telah disebutkan sebelumnya bahawa harapan tinggi dapat membuat seseorang mengharapkan terlalu banyak. Hakikat perkahwinan itu sendiri bukanlah mencari pasangan yang ideal dan bahagia selamanya, tetapi menerima kelebihan dan kekurangan masing-masing.

Bagaimana anda kekal romantis dengan pasangan anda? Inilah petua:

1. Lakukan Perkara Baru Bersama Pasangan Anda

Hidup dengan seseorang untuk jangka masa panjang boleh membuat anda (tanpa sedar) terjebak dalam rutin. Bagi isteri yang tidak bekerja, boleh bangun pagi, menyiapkan sarapan pagi, mengurus keperluan suaminya, membersihkan rumah, memasak sambil menunggu suaminya pulang dari kerja, kemudian tidur, dan bangun seterusnya hari menghadapi perkara yang sama.

Baca juga: Hati-hati, 5 perkara ini boleh menjadikan perkahwinan menjadi lemah

Agar tidak merasa bosan, cubalah "putus" rutin dengan melakukan perkara baru. Cubalah sesuatu yang spontan, seperti percutian hujung minggu yang tidak teratur dengan pasangan anda. Sekiranya terasa sukar kerana anda mempunyai anak, mungkin sudah tiba masanya untuk menyerahkannya kepada ibu bapa atau saudara terdekat.

2. Kejutan

Bilakah kali terakhir anda mengejutkan pasangan anda? Mungkin itu hanya pada hari ulang tahun anda, atau adakah anda lupa kali terakhir anda mengejutkan pasangan anda dengan kejutan yang anda buat? Sekiranya anda ingin kehidupan rumah tangga anda kekal romantis, jangan tunggu hari istimewa dan berikan kejutan manis kepada pasangan anda, ayuh!

Tidak semestinya mahal, berikan kejutan manis kepada pasangan anda, seperti nota atau kata-kata romantis di kotak makan tengah hari yang anda buat. Dijamin pasangan anda akan merasa sangat disayangi dan tersenyum sendiri membacanya.

Baca juga: Kedudukan Tidur Mempengaruhi Hubungan Pasangan Berkahwin

3. Jangan Hanya Bimbang Mengenai Hal Ehwal Dalam Negeri

Namanya sudah berkahwin, tentunya selain dari mereka sendiri, pasangan yang sudah berkahwin perlu mengurus hal rumah tangga. Namun, jika anda terus menjadikan ini sebagai fokus harian, bersiaplah untuk berpisah dengan percintaan.

Daripada bertengkar mengenai siapa yang akan memasak dan mencuci pinggan, mengapa tidak melakukannya bersama-sama? Selesaikan ciuman dan pujian manis semasa anda berada. Pujian sedikit pun boleh membuatkan percikan romantik muncul lagi, anda tahu.

4. Selamat Hari Tanpa Peranti

Matikan televisyen, komputer, dan jauhkan telefon bimbit. Luangkan masa yang berkualiti dengan pasangan anda. Anda boleh menikmati makan malam romantis, bermain permainan atau hanya berbual sambil minum segelas teh di sofa kegemaran anda. Tunggu anak-anak tertidur sehingga mereka dapat menikmati masa berkualiti tanpa diganggu.

5. Sering Berkata "I Love You"

Sekiranya semasa pacaran anda dan pasangan tidak pernah lari mengucapkan kata cinta di akhir perbualan pesanan ringkas, setelah berkahwin ini mungkin akan dilakukan semakin sedikit. Sebenarnya, kata-kata cinta pendek seperti '"sayang kamu'" bercakap sebelum tidur atau pagi adalah salah satu cara mudah untuk mengekalkan percintaan setelah berkahwin, anda tahu.

Baca juga: Bukan Fizikal, 3 Tanda Sekiranya Pasangan Anda Menipu Perasaan

Itulah sedikit penjelasan mengenai bagaimana mengekalkan hubungan asmara setelah berkahwin. Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda di aplikasi , melalui ciri Bercakap dengan Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video .

Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!

* artikel ini telah diterbitkan di SKATA

Rujukan:
Persatuan Sains Psikologi. Diakses pada tahun 2020. Orang yang Beranggapan Pasangannya Adalah Sesuai untuk Tetap Lebih Bahagia, Walaupun Mereka Salah.
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa Istimewa Tentang Hubungan Romantik?