Euforia Selepas Bersalin Ketika Ibu Sangat Bahagia Setelah Melahirkan

, Jakarta - Kemurungan selepas bersalin menjadi salah satu syarat yang biasa dilakukan oleh ibu-ibu yang baru melahirkan. Namun, pernahkah anda mendengar istilah itu euforia selepas bersalin ? Ya, sebenarnya euforia selepas bersalin Ia juga merupakan salah satu keadaan yang dapat dialami oleh ibu-ibu setelah melahirkan. Berlainan daripada kemurungan selepas bersalin yang boleh menyebabkan ibu mengalami kesedihan atau kegelisahan yang berlebihan, euforia selepas bersalin akan menjadikan ibu mengalami kegembiraan yang luar biasa.

Baca juga: Adakah benar bahawa ayah juga dapat mengalami masalah bayi?

Walaupun kedengarannya bagus, tetapi pada hakikatnya euforia selepas bersalin Ia juga merupakan gangguan mental yang cukup berbahaya bagi ibu dan bayi. Untuk itu, tidak ada salahnya mengetahui lebih banyak mengenai euforia selepas bersalin Ini supaya anda dapat mengenali tanda-tanda dan mengambil rawatan yang sesuai untuk keadaan yang dikenali sebagai bayi berwarna merah jambu. Ayuh, lihat ulasannya, di sini!

Kenali Tanda-Tanda Euforia Postpartum

Menurut Benson Munyan, psikologi klinikal dan penolong profesor psikologi di University of Central Florida, euforia selepas bersalin menjadi salah satu keadaan yang menggambarkan gejala hipomania pada seseorang setelah menjalani kelahiran anak. Penyelidikan yang diterbitkan oleh Akhbar Universiti Cambridge , mengatakan sekitar 10 peratus wanita akan mengalami keadaan ini dalam masa lima hari setelah bersalin.

Tidak hanya menggambarkan perasaan kegembiraan yang berlebihan, biasanya penderita euforia selepas bersalin akan bercakap lebih banyak dari biasa. Mereka juga akan bercakap dengan penuh semangat dan berapi-api. Di samping itu, ibu dengan keadaan ini juga mungkin mengalami perubahan selera makan.

Euforia selepas bersalin Ini menyebabkan seseorang merasa mampu melakukan semua tugas pada masa yang sama. Namun, tidak ada tugas yang dilakukan dapat diselesaikan dengan baik. Keadaan ini menyebabkan ibu berasa sangat bertenaga sehingga dia tidak memerlukan rehat. Biasanya, ibu yang mengalami keadaan ini akan sukar tidur dan berehat.

Tidak jarang penderita euforia selepas bersalin merasakan bahawa mereka mempunyai kemampuan khas untuk melakukan aksi. Menurut Lori Wasserman, MD, FRCPC, seorang psikiatri di Women's College Hospital di Toronto, gejala yang memburuk boleh menyebabkan seorang ibu mengalami perubahan tingkah laku yang membahayakan ibu dan bayi kerana kurangnya pemahaman tentang kesan tingkah lakunya.

Baca juga: Ibu Mengalami Kemurungan Setelah Mempunyai Anak, Apa Yang Perlu Saya Lakukan?

Atasi Euforia Postpartum dengan Pengendalian yang Betul

Sehingga kini, penyebabnya euforia selepas bersalin tidak dikenali dengan tepat. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko keadaan ini, seperti tekanan, perubahan hormon setelah melahirkan, kekurangan sokongan dari keluarga dan saudara-mara, sehingga mempunyai sejarah gangguan kesihatan mental.

Atas sebab ini, keadaan ini perlu diatasi dengan baik agar gejala dapat mereda. Dengan cara ini, kesihatan ibu dan anak dapat dijaga dengan baik. Apabila anda atau saudara terdekat mengalami gejala yang berkaitan dengan euforia selepas bersalin , harus segera digunakan dan minta doktor rawatan yang tepat untuk keadaan ini.

Menjemput keluarga atau saudara-mara yang mengalami keadaan ini untuk menjalani pemeriksaan di hospital terdekat adalah kaedah yang tepat untuk rawatan pertama. Selain itu, jangan lupa untuk memberi ibu anda masa rehat yang cukup sehingga dia dapat memulihkan kesihatan fizikal dan mentalnya.

Baca juga: Bagaimana Blues Bayi Mempengaruhi Kesihatan Bayi?

Beri sokongan kepada ibu agar dia merasa dikelilingi oleh orang yang dipercayai dan dapat menolongnya bila diperlukan. Dengarkan ketika ibu perlu bercakap tentang keadaannya pada masa itu. Pastikan ibu mendapat khasiat dan pemakanan yang mencukupi agar keadaan fizikal dan mentalnya dapat pulih dengan baik.

Rujukan:
Ibu Bapa Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Pernahkah Mendengar Euforia Postpartum?
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2020. Tanda-tanda Anda Mempunyai Euforia Postpartum: Segala-galanya yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Ini Mengikut Gangguan Mood Diagnosis Selepas Kelahiran.
Babygaga. Diakses pada tahun 2020. 10 Fakta Mengenai Euforia Postpartum.