7 Perkara Yang Menyebabkan Hipoglikemia

, Jakarta - Hipoglikemia adalah salah satu komplikasi akut pada penderita diabetes. Keadaan ini berlaku apabila tahap glukosa atau gula darah dalam badan berada di bawah normal. Seseorang dikatakan menghidap hipoglikemia ketika tahap gula dalam darahnya kurang dari 60 mg / dl. Penyakit ini dikaitkan dengan rawatan menggunakan sulfonylureas atau insulin.

Gula dalam darah masuk melalui makanan yang anda makan. Bahan-bahan ini memasuki aliran darah, dan kemudian diedarkan ke semua sel di dalam tisu badan. Walaupun begitu, sebahagian besar sel tubuh tidak dapat menyerap gula jika tidak dibantu oleh hormon insulin yang dihasilkan oleh pankreas.

Sekiranya terdapat terlalu banyak insulin, kadar gula dalam darah akan menurun. Oleh itu, penyakit ini sering dialami oleh penghidap diabetes yang sering menggunakan insulin untuk menurunkan kadar gula dalam darah. Faktor lain yang boleh menyebabkan hipoglikemia adalah diet yang buruk dan senaman yang berlebihan.

Penyebab seseorang yang mengalami hipoglikemia adalah:

  1. Mengambil Alkohol Berlebihan

Salah satu penyebab seseorang menderita hipoglikemia adalah terlalu banyak minum alkohol. Apabila kadar gula dalam darah menurun, pankreas akan mengeluarkan hormon glukagon yang berfungsi untuk memberi petunjuk kepada hati untuk menguraikan tenaga yang tersimpan di dalam badan.

Hati cuba melepaskan glukosa dalam darah untuk menjadikan kadar gula darah normal. Apabila seseorang minum terlalu banyak alkohol, sukar bagi hati untuk menjalankan fungsinya dan akhirnya tidak dapat melepaskan glukosa ke dalam aliran darah ketika kadar gula badan rendah. Ia menyebabkan hipoglikemia sementara.

  1. Anoreksia

Seseorang boleh mengalami hipoglikemia ketika mengalami anoreksia, yang merupakan bentuk gangguan makan yang menyebabkan seseorang menurunkan berat badan secara tidak normal. Orang dengan anoreksia biasanya tidak makan makanan yang mencukupi, jadi badan kekurangan glukosa untuk badan.

  1. Dadah

Ubat-ubatan tertentu juga dapat menyebabkan hipoglikemia, seperti obat malaria, jenis antibiotik tertentu, dan obat pneumonia. Dalam beberapa kes, risiko hipoglikemia lebih tinggi kerana ubat-ubatan. Terutama pada kanak-kanak dan orang yang mengalami kegagalan buah pinggang.

  1. Hepatitis

Hepatitis adalah keadaan ketika hati menjadi radang, menyebabkan hipoglikemia. Hepatitis menyebabkan gangguan pada hati, sehingga fungsinya untuk menghasilkan dan melepaskan glukosa untuk tubuh terganggu. Akhirnya, keadaan ini menyebabkan penurunan kadar gula dalam darah dan berakhir dengan hipoglikemia.

  1. Masalah Buah Pinggang

Seseorang yang mempunyai masalah buah pinggang boleh menyebabkan hipoglikemia. Ginjal berfungsi untuk membantu tubuh memproses ubat-ubatan dan menyingkirkan bahan-bahan yang tidak berguna untuk tubuh. Apabila buah pinggang mengalami masalah, ubat-ubatan tersebut akan terbentuk di aliran darah. Penumpukan ini dapat menurunkan kadar gula dalam darah, sehingga seseorang mengalami hipoglikemia.

  1. Tumor Pankreas

Tumor pankreas juga merupakan salah satu perkara yang boleh menyebabkan hipoglikemia. Tumor yang jarang berlaku ini boleh menyebabkan pankreas menjadi tidak normal, sehingga menghasilkan terlalu banyak insulin. Kerana tahap insulin terlalu tinggi, kadar gula dalam darah akan turun dan hipoglikemia akan muncul.

  1. Gangguan Kelenjar Pituitari atau Kelenjar Adrenal

Apabila seseorang mengalami kelainan pada kelenjar pituitari atau kelenjar adrenal, kemungkinan dia akan mengalami hipoglikemia. Gangguan itu berlaku apabila hormon tidak dapat mengawal pengeluaran glukosa. Ini boleh menyebabkan hipoglikemia.

Itulah 7 perkara yang menyebabkan hipoglikemia. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai hipoglikemia, doktor dari sedia menolong. Satu-satunya cara adalah muat turun permohonan dari App Store atau Play Store.

Baca juga:

  • Pesakit kencing manis Sekiranya Menjauhi Makanan Manis?
  • Ini adalah had normal bagi kadar gula bagi lelaki
  • Petua Puasa Paling Selamat dan Selamat untuk Penghidap Diabetes