Bolehkah Anjing Makan Ais Krim?

, Jakarta - Ais krim adalah makanan sejuk dan manis yang tidak hanya disukai oleh manusia, tetapi juga anjing. Sebilangan besar orang makan ais krim dalam cuaca panas untuk menurunkan suhu badan, anjing akan merasakan hal yang sama. Namun, tidak sedikit orang yang bertanya adakah anjing dibenarkan memakan ais krim. Untuk mengetahui lebih banyak maklumat, baca ulasan berikut!

Anjing Tidak Boleh Makan Ais Krim

Sebilangan pemilik anjing sering memberikan sesuatu yang mereka makan untuk haiwan kesayangan mereka kerana mereka merasakan mereka juga harus merasakannya. Salah satu makanan yang biasanya diberikan adalah ais krim. Namun, tahukah anda bahawa anjing tidak dibenarkan makan ais krim. Masalah yang berkaitan dengan pencernaan boleh berlaku kerana kandungan di dalamnya. Berikut adalah beberapa gangguan ini:

1. Tidak Boleh Mencerna Susu

Masalah pertama yang membuat anjing tidak makan ais krim adalah bahawa badan anjing tidak dirancang untuk mencerna susu setelah menyapih. Ais krim adalah makanan yang terbuat dari susu, jadi memberikannya kepada anjing boleh menyebabkan beberapa gangguan, seperti kembung dan gas, sembelit, cirit-birit, dan muntah. Anjing mungkin kelihatan baik-baik saja, tetapi di dalam badan ia mungkin menjadi senak.

Baca juga: Bagaimana Mengetahui Anjing Peliharaan Anda Sakit

2. Kandungan Gula Tinggi

Masalah kedua yang boleh berlaku ketika anjing memakan ais krim ialah ia mengandungi terlalu banyak gula. Sekiranya anda memberi makanan kepada haiwan kesayangan anda, kenaikan berat badan boleh berlaku yang boleh menyebabkan masalah kesihatan yang lain. Juga, cubalah memikirkan kalori yang terdapat dalam gula dalam ais krim yang menjadikan haiwan anda gemuk.

3. Mengandungi Bahan Beracun untuk Anjing

Sebilangan ais krim mengandungi xylitol , iaitu pemanis yang boleh membahayakan apabila dimakan oleh anjing. Di samping itu, perkara yang menghalang anjing daripada memakan ais krim lain adalah beberapa rasa dalam makanan sejuk. Sebagai contoh, rasa coklat boleh menjadi toksik bagi anjing kerana badan mereka tidak dapat memproses ramuan dalam rasa itu dengan berkesan, seperti theobromine .

Biasanya coklat digabungkan dengan kacang yang juga berbahaya bagi haiwan peliharaan. Selain kacang, kismis juga tidak boleh dimakan oleh anjing, terutama yang kecil anak anjing .

Baca juga: Ketahui 6 Fakta Ilmiah mengenai Anjing Haiwan Peliharaan

Ini bukan bahaya besar jika diberikan dalam jumlah kecil sebagai makanan ringan. Walau bagaimanapun, jika anjing mempunyai masalah dengan kegemukan, diabetes, alergi, atau intoleransi susu, maka ais krim boleh menjadi masalah besar. Sekiranya anda mempunyai pilihan lain sebagai makanan anjing, cubalah mengelakkan memakan ais krim yang boleh menyebabkan masalah pencernaan.

Salah satu makanan yang sesuai untuk melegakan suhu badan yang terlalu panas adalah yogurt beku. Makanan ini mungkin menjadi pilihan yang lebih baik kerana fermentasi dan kurang mengandungi laktosa dan lebih mudah dicerna oleh anjing. Namun, pastikan yogurt yang diberikan minimum atau tanpa gula. Namun, anda masih harus memperhatikan kesan buruk yang akan berlaku kerana tidak semua anjing boleh menahan kandungan yogurt.

Baca juga: Ketahui 7 Penyakit Yang Boleh Dihidap Anak Anjing

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai makanan apa yang dilarang diberikan kepada anjing, doktor haiwan dari sedia membantu memberikan nasihat terbaik untuk haiwan kesayangan anda. Ia mudah, hanya dengan muat turun permohonan , anda dapat menikmati ciri baru perkhidmatan kesihatan nombor satu di Indonesia ini!

Rujukan:
Kelab Kennel Amerika. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah Anjing Makan Ais Krim?
Hills Pet. Diakses pada tahun 2020. Anjing & Ais Krim: Scoop Mengenai Mengapa Anda Harus Mengelakkannya.