4 Cara Mencegah Gout pada Usia Muda

Jakarta - Gout lebih dikenali sebagai penyakit orang tua. Namun, ternyata gout juga boleh berlaku pada usia muda. Gout sebenarnya adalah bentuk artritis. Tahap asid urik yang tinggi dalam darah menyebabkan pembentukan kristal yang terkumpul di dalam dan di sekitar sendi. Asid urik dihasilkan apabila badan memecah bahan kimia yang disebut purin.

Purin berlaku secara semula jadi di dalam badan. Walau bagaimanapun, bahan kimia ini boleh didapati dalam jenis makanan tertentu. Sekiranya jumlahnya tidak banyak, asid urik dapat disingkirkan dari badan melalui air kencing. Langkah utama untuk mencegah gout adalah dengan menyesuaikan diet anda dan cara berikut:

Baca juga: Selalunya Tidak Dihiraukan, Inilah Punca Utama Gout

  1. Elakkan Makanan Pencetus Gout

Dipetik dari WebMD , makanan laut, daging, sardin, dan ragi adalah contoh makanan yang meningkatkan kadar asid urik dalam badan. Anda harus mengelakkan makanan tinggi fruktosa, seperti jus buah yang dibungkus, soda bergula, madu dengan gula tambahan, sirap jagung fruktosa tinggi. Selain itu, karbohidrat halus seperti roti putih, kek, dan pastri juga harus dielakkan. Walaupun tidak tinggi purin atau fruktosa, karbohidrat halus rendah nutrien dan meningkatkan kadar asid urik.

Anda juga boleh bertanya kepada doktor anda tentang cara menyesuaikan diet anda untuk mengelakkan gout . Melalui aplikasi tersebut, anda boleh menghubungi doktor kapan saja dan di mana sahaja. Lebih praktikal, bukan?

  1. Hadkan pengambilan alkohol

Sekiranya anda mempunyai sejarah keluarga gout, anda harus mengehadkan pengambilan alkohol dan lemak. Alkohol sering menjadi pencetus gout. Apabila anda mengambil alkohol, badan anda secara automatik memberi tumpuan untuk menghilangkan alkohol daripada mengeluarkan asid urik.

Baca juga: Mencegah Kekambuhan Asid Urik, Makan 4 Makanan Ini

Akibatnya, asid urik dibiarkan terkumpul yang dari masa ke masa membentuk kristal. Melancarkan dari Garis Kesihatan , pengambilan satu hingga dua minuman beralkohol setiap hari meningkatkan risiko terkena gout sebanyak 36 peratus. Sekiranya alkohol dimakan dua hingga empat minuman sehari maka risikonya meningkat sebanyak 51 peratus.

  1. Minum air yang banyak

Pengambilan cecair bertemu berguna untuk memastikan fungsi badan berjalan lancar. Walaupun sederhana, air minum membantu mengurangkan risiko serangan gout. Ini kerana pengambilan air membantu tubuh mengeluarkan asid urik yang berlebihan dari darah, membuangnya ke dalam air kencing. Sekiranya anda banyak bersenam, jaga kesihatan anda, kerana anda mungkin kehilangan banyak air kerana berpeluh.

  1. Bersenam secara Rutin

Bersenam secara teratur juga dapat mencegah serangan gout. Senaman bukan sahaja dapat membantu mengekalkan berat badan yang sihat, tetapi juga menjaga kadar asid urik rendah. Dilaporkan dari Garis Kesihatan , seseorang yang berlari lebih dari 5 batu (8 km) setiap hari mempunyai risiko 50% lebih rendah terkena gout.

Baca juga: Sihat sebagai Kanak-kanak, Ini adalah 4 Penyakit Yang Boleh Muncul pada Remaja

Bagi anda yang masih relatif muda, mulailah menjaga diet yang sihat dan menjalani gaya hidup sihat untuk mencegah penyakit gout. Lebih-lebih lagi, jika anda mempunyai sejarah keluarga gout, maka penting untuk menjalani gaya hidup sihat mulai sekarang.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Diet Terbaik untuk Gout: Apa yang Harus Dimakan, Apa yang Harus Dielakkan.
WebMD. Diakses 2020. Memahami Gout - Pencegahan.
Penerbitan Kesihatan Harvard. Diakses tahun 2020. Cara mencegah serangan gout.