Tarikh Akhir Sudah Dekat? Lakukan 6 Persediaan ini untuk Melahirkan Normal

, Jakarta - Ke arah tarikh akhir yang sudah hampir, anda harus melakukan pelbagai persiapan untuk melahirkan. Terutama jika anda memutuskan untuk melahirkan secara normal. Keberanian anda dalam memilih proses melahirkan tentunya adalah perkara yang sangat baik. Banyak kajian dari bidang perubatan dan agensi kesihatan menyatakan bahawa proses kelahiran normal mempunyai banyak manfaat untuk ibu dan anak, jadi kelahiran normal adalah dianjurkan.

Berikut adalah beberapa persediaan untuk melahirkan anak yang normal yang harus anda lakukan untuk melancarkan salah satu hari paling bersejarah anda:

1.Senaman ringan

Wanita hamil yang sering melakukan aktiviti fizikal secara berkala cenderung lebih bersedia secara fizikal untuk menahan keletihan semasa melahirkan. Oleh itu, setiap wanita hamil disarankan melakukan senaman kehamilan sekurang-kurangnya 30 minit setiap 2-4 kali seminggu. Secara psikologi, senaman kehamilan juga menjadikan ibu-ibu berfikir secara positif ketika menghadapi kelahiran normal.

2.Pelajari Proses Tenaga Kerja

Persediaan kedua untuk melahirkan adalah mengkaji sendiri proses kelahiran. Mengikuti kelas khas untuk bakal ibu yang akan melahirkan adalah langkah konkrit yang boleh anda lakukan pada trimester akhir kehamilan. Biasanya di kelas-kelas ini, setiap peserta diajar untuk memahami teknik pernafasan ketika mendorong, bagaimana menyusui untuk pertama kalinya, bagaimana cara memandikan bayi yang baru lahir.

3.Pilihlah Doktor yang Sesuai untuk Anda

Memandangkan anda akan melalui kelahiran normal, memilih pakar obstetrik yang proaktif dengan pilihan anda adalah sama pentingnya. Kerana semasa anda melahirkan, pakar obstetrik mengambil peranan sebagai orang yang membantu semua proses persalinan dari pembukaan pertama sehingga bayi dilahirkan dengan selamat. Oleh itu, pilihlah doktor yang boleh memberi kerjasama sebaik mungkin dalam perkara ini. Juga pastikan pakar obstetrik yang anda percayai juga berlatih di hospital pilihan anda di mana anda akan bersalin kemudian.

4.Daftarkan Penghantaran Anda di Hospital

Sebelum melahirkan, pastikan anda mempunyai rancangan di mana hendak melahirkan, pilih jenis bilik apa dan ketahui anggaran kosnya. Daftarkan penghantaran anda di hospital pilihan anda selewat-lewatnya seminggu sebelum tarikh akhir, supaya anda dan pasangan tidak perlu melalui birokrasi yang panjang. Akhirnya, sahkan dengan pakar obstetrik di sana tepat waktu anda harus menghubungi dan pergi ke hospital.

5.Pembungkusan Barang

Melahirkan bererti anda akan tinggal di hospital selama lebih kurang 2 hingga 3 hari. Untuk itu, sebagai persediaan untuk kelahiran seterusnya, pastikan anda telah membungkus barang yang anda perlukan beberapa hari sebelumnya. Senarai barang yang mesti anda bawa termasuk:

  • Alat mandian dan kecantikan
  • Pertukaran pakaian
  • Peralatan bayi (pakaian, swaddles, lampin, mengepam susu ibu)
  • WL dan pengecas
  • Makanan ringan

6.Manjakan diri

Persiapan untuk kelahiran terakhir, tidak ada salahnya untuk memanjakan diri sehingga tubuh dan minda lebih santai menghadapi proses persalinan kelak. Manikur-pedikur, mandian krim, ke spa, lakukan apa sahaja yang memanjakan diri membuatkan anda berasa selesa. Oleh kerana anda tidak akan mempunyai masa untuk memanjakan diri seperti ini semasa merawat bayi yang baru lahir, maka manfaatkan peluang ini sepenuhnya!

Menghitung hari-hari ketika anda akan melahirkan cukup gementar, terutamanya jika ini adalah pengalaman pertama anda. Selain melakukan enam petua di atas, anda juga boleh meminta nasihat terbaik mengenai persiapan untuk melahirkan anak secara dalam talian melalui aplikasi . Selamat menikmati perkhidmatan Hubungi Doktor 24/7 tanpa had dan Penghantaran Farmasi yang memudahkan anda membeli ubat tanpa perlu keluar dari rumah. Tunggu apa lagi? Muat turun permohonan kini melalui telefon pintar.

BACA JUGA: Untuk Kehidupan yang Lebih Sihat, Inilah 4 Nutrien Penting untuk Wanita


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found