Gangguan Jantung, Ini adalah 5 Punca Tachycardia

, Jakarta - Pelakon Indonesia Jessica Iskandar dilaporkan menderita takikardia, yang merupakan gangguan yang terjadi pada organ jantung. Keadaan ini menyebabkan penghidap mengalami degupan jantung yang melebihi had normal, walaupun mereka tidak melakukan aktiviti berat. Dalam keadaan normal, degupan jantung rehat adalah 60 hingga 100 denyutan seminit. Bilangan degupan jantung dapat meningkat disebabkan oleh beberapa faktor seperti bersenam, stres, hingga tanda-tanda penyakit.

Sekiranya dalam keadaan normal degupan jantung berada di bawah 100 denyutan seminit, sebaliknya berlaku pada orang yang mengalami takikardia. Keadaan ini menyebabkan jantung berdegup lebih daripada 100 kali seminit. Keadaan ini tidak boleh dipandang ringan, kerana apabila jantung berdegup kencang, organ tidak berfungsi dengan berkesan. Jadi, apakah perkara-perkara yang boleh menyebabkan takikardia menyerang? Lihat jawapan dalam artikel ini!

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara kegagalan jantung dan serangan jantung

Gejala dan Punca Tachycardia

Tachycardia menyebabkan jantung berdegup lebih tinggi daripada kadar normal, iaitu melebihi 100 kali seminit ketika rehat. Ini boleh membahayakan, kerana apabila jantung berdegup kencang, organ menjadi tidak efektif untuk mengepam dan mengedarkan darah. Kesannya, peredaran darah di dalam badan akan terganggu.

Tachycardia berlaku kerana terdapat peningkatan kadar ruang atas jantung, ruang bawah jantung, atau bahkan di kedua-dua ruang. Berita buruknya ialah komplikasi mungkin timbul ketika otot jantung mula kekurangan oksigen kerana terlalu banyak bekerja. Keadaan ini dapat meningkatkan risiko komplikasi seperti serangan jantung, kegagalan jantung, dan strok.

Gejala khas keadaan ini adalah berdebar-debar jantung yang cepat, sakit dada, pingsan, dan sering tiba-tiba merasa bingung. Tachycardia juga boleh menyebabkan gejala seperti sering merasa letih, sesak nafas atau sesak nafas, hipertensi, dan pening yang mengganggu. Tetapi dalam beberapa keadaan, orang dengan penyakit ini mungkin sama sekali tidak merasakan gejala. Oleh itu, perlu dilakukan pemeriksaan fizikal dan ujian elektrokardiogram secara menyeluruh untuk menentukan sama ada seseorang itu mengalami takikardia atau tidak.

Baca juga: Inilah Cara Mengubati Tachycardia atau Palpitations di Rumah

Takikardia disebabkan oleh beberapa faktor yang mengganggu impuls elektrik, sehingga jantung berdegup lebih cepat dan tidak normal. Gaya hidup boleh menjadi faktor penyakit ini. Gangguan pada degupan jantung boleh disebabkan oleh:

  1. Bersenam atau melakukan aktiviti fizikal yang berat. Keadaan ini menyebabkan degupan jantung menjadi lebih cepat dan banyak.
  2. Tekanan atau ketakutan. Mengalami tekanan atau merasa tertekan dapat membuat jantung anda cepat. Ini menyebabkan seseorang terdedah kepada takikardia.
  3. Tabiat merokok. Seperti diketahui, ada sejumlah masalah kesihatan yang dapat timbul akibat kebiasaan ini, salah satunya adalah masalah jantung.
  4. Pengambilan kafein dan alkohol. Kedua-dua jenis minuman ini sebenarnya dapat meningkatkan kadar denyutan jantung.
  5. Keadaan perubatan tertentu yang boleh menyebabkan kerosakan tisu pada jantung, seperti anemia, hipertiroidisme, hipertensi atau hipotensi, dan ketidakseimbangan elektrolit.

Baca juga: Inilah Kesan Alkohol terhadap Kesihatan Jantung dan Hati

Ketahui lebih lanjut mengenai takikardia dan apa yang menyebabkannya dengan meminta doktor di aplikasi . Lebih senang menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan berbual. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, cepat muat turun di App Store dan Google Play.

Rujukan
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Takikardia.
WebMD. Diperoleh pada tahun 2020. Takikardia: Sebab, Jenis, dan Gejala.
Persatuan Jantung Amerika. Diperoleh pada tahun 2020. Takikardia: Denyutan Jantung Pantas.