Bukan Hanya Rempah Dapur, Ini Manfaat Galangal untuk Kesihatan

“Rempah dapur aromatik, lengkuas, ternyata mempunyai banyak manfaat kesihatan. Rempah ini kaya dengan antioksidan, sehingga dapat melawan kesan radikal bebas. Selain itu, manfaat lengkuas lain adalah dapat melindungi dari jangkitan, melegakan keradangan dan kesakitan, dan meningkatkan kesuburan lelaki. "

Jakarta - Bercakap mengenai rempah untuk masakan Indonesia, tentu saja lengkuas tidak boleh ketinggalan. Namun, tahukah anda bahawa rempah ini juga mempunyai banyak manfaat kesihatan? Ayuh, lihat lebih banyak perbincangan mengenai faedah lengkuas!

Baca juga: Perhatikan, Ini adalah 7 Rempah Dapur Yang Mempunyai Antioksidan Tinggi

Khasiat Galangal untuk Kesihatan

Galangal telah lama digunakan dalam perubatan tradisional untuk pelbagai penyakit. Berikut adalah beberapa manfaat kesihatan lengkuas yang perlu anda ketahui:

  1. Kaya dengan Antioksidan

Mungkin tidak ramai yang tahu bahawa lengkuas adalah rempah yang kaya dengan antioksidan. Ini menjadikan lengkuas dapat membantu melawan penyakit dan melindungi sel-sel badan dari kerosakan radikal bebas.

  1. Melindungi dari Jangkitan

Minyak pati yang diekstrak dari lengkuas dapat melawan pelbagai mikroorganisma berjangkit. Menurut kajian 2007 dalam jurnal Mikrobiologi MakananNamun, menambahkan lengkuas segar ke dalam resipi dapat mengurangkan risiko vibriosis, jangkitan yang disebabkan oleh memakan kerang yang tidak dimasak.

  1. Melegakan Keradangan dan Sakit

Kajian tahun 2015 yang diterbitkan di Jurnal Pemakanan mendedahkan bahawa tumbuh-tumbuhan dari keluarga Zingiberaceae, termasuk lengkuas, dapat menghilangkan keradangan dan kesakitan. Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan mengenai kesan mengurangkan rasa lenguh diperlukan secara khusus.

Baca juga: Bukan Rempah Dapur Biasa, Inilah 11 Manfaat Perubatan Kunyit

  1. Mencegah Kanser Tertentu

Sebatian galangin dalam lengkuas dipercayai dapat membantu melindungi tubuh dari jenis barah tertentu, seperti barah usus besar, barah payudara, barah kulit, dan barah hati. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk menentukan sifat-sifat ini.

  1. Meningkatkan Kesuburan Lelaki

Kajian haiwan 2014 di Jurnal Perubatan Reproduktif Iran, menunjukkan bahawa lengkuas dapat meningkatkan kesuburan lelaki. Para penyelidik mendapati bahawa jumlah sperma dan motilitas meningkat pada tikus yang diberi ekstrak lengkuas. Walau bagaimanapun, lebih banyak kajian manusia diperlukan untuk menentukan kesan lengkuas terhadap kesuburan lelaki.

Baca juga: Pelbagai Rempah untuk Memelihara Kecantikan Kulit

Itulah perbincangan mengenai manfaat lengkuas untuk kesihatan. Dapat disimpulkan bahawa rempah ini mempunyai banyak potensi keuntungan, tetapi masih memerlukan banyak penyelidikan ilmiah untuk membuktikannya.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai faedah rempah ini, atau mempunyai keluhan kesihatan semasa wabak, gunakan aplikasi untuk bertanya kepada doktor, ya.

Rujukan:
Mikrobiologi Makanan. Diakses pada tahun 2021. Aktiviti Inhibitori Bumbu Thailand Pada Strain Pandemik Vibrio Parahaemolyticus.
Jurnal Pemakanan. Diakses pada tahun 2021. Zingiberaceae Extracts For Pain: Kajian Sistematik Dan Meta-Analisis.
Jurnal Perubatan Reproduktif Iran. Diakses pada tahun 2021. Kesan Molekul dan Biokimia Ekstrak Alkohol Alpinia Galanga Pada Proses Spermatogenesis Tikus.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Akar Galangal: Faedah, Kegunaan, dan Kesan Sampingan.
NetMeds. Diakses pada tahun 2021. Galangal: Manfaat Kesihatan, Pemakanan, Kegunaan Ayurveda, Resipi, Kesan Sampingan.