Elakkan Pityriasis Alba dengan Melakukan Ini

, Jakarta - Pityriasis alba adalah penyakit kulit yang biasa dan tidak berbahaya. Keadaan ini secara amnya mempengaruhi kanak-kanak berumur 6 hingga 12 tahun. Keadaan ini dicirikan oleh tompok kulit yang lebih bulat dan lebih terang yang kebanyakannya terdapat di wajah, walaupun bahagian badan yang lain juga boleh berlaku. Pityriasis alba dinamakan demikian kerana penampilannya yang bersisik (berasal dari perkataan Latin pityrus, yang bermaksud dedak) dan ciri khas putih (alba, untuk putih).

Malangnya, penyebab sebenarnya masih belum diketahui, tetapi pityriasis alba dianggap disebabkan apabila kes dermatitis akut hilang dan meninggalkan lapisan kulit yang lebih ringan. Ini boleh berlaku kerana penggunaan kortikosteroid topikal yang berlebihan ketika merawat eksim sehingga menyebabkan ruam yang kelihatan tidak rata dan meringankan ketika mereka sembuh. Gangguan genetik tertentu juga dipercayai menyebabkan hipopigmentasi kulit (kehilangan warna kulit) kerana aktiviti melanosit yang berkurang, sel-sel yang menghasilkan pigmen melanin.

Baca juga: Anak Kecil Anda Mempunyai Pityriasis Alba, Inilah Yang Harus Dilakukan

Bolehkah Pityriasis Alba Dicegah?

Terdapat beberapa perkara yang dapat dilakukan untuk mencegah gangguan kulit ini daripada berlaku, seperti:

  • Sentiasa menjaga kesihatan dan imuniti yang baik;

  • Elakkan menggunakan ubat topikal yang belum disahkan oleh pakar dermatologi;

  • Sentiasa pastikan tidak menggunakan pakaian sintetik;

  • Elakkan pengambilan bahan berasid secara berlebihan.

Selain itu, sebarang bintik yang berlaku harus segera diperiksa terlebih dahulu kepada doktor. Sekiranya anda mengalaminya, segera buat janji temu dengan doktor untuk membuat pemeriksaan di hospital melalui permohonannya . Dengan cara ini, anda menjadi lebih praktikal dan tidak perlu beratur untuk melakukan pemeriksaan.

Fahami Gejala Pityriasis Alba

Pityriasis alba akan menyebabkan lesi yang berubah warna pada kulit. Selalunya, mereka dijumpai di pipi, tetapi boleh juga tumbuh di leher, dada, punggung, dan lengan atas. Tompok-tompok ini biasanya bermula sebagai tompok merah jambu atau merah yang secara beransur-ansur memudar menjadi tompok-tompok kulit yang tidak normal.

Lesi biasanya berkisar antara seperempat inci hingga inci, dengan bentuk bulat atau bujur. Batasan lesi tidak ditentukan dengan jelas dan secara beransur-ansur menyatu dengan kulit berpigmen normal. Luka sering meningkat dan mungkin diliputi oleh serpihan kulit yang sangat halus.

Penampilan bersisik paling ketara pada bulan-bulan musim sejuk disebabkan oleh udara yang lebih kering. Semasa musim panas, lesi mungkin kelihatan lebih menonjol ketika kulit yang lain disamak. Luka tidak menyakitkan, tetapi mungkin terdapat sedikit gatal.

Baca juga: Bukan Panu, Inilah 5 Punca Bintik Putih Pada Kulit

Langkah Rawatan Pengobatan Pityriasis Alba

Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk merawat pityriasis alba, iaitu:

  • pelembap. Pelembap yang mengandungi bahan emolien seperti petrolatum, minyak mineral, squalane, atau dimethicone, membantu melembutkan kulit dan mengurangkan skalabiliti, terutama pada wajah. Anda juga boleh meminta cadangan doktor mengenai pelembap mana yang akan digunakan. Selain itu, kebersihan kulit yang baik, secara amnya, dapat membantu mempercepat penyembuhan luka.

  • Hidrokortison Over-the-Counter. Krim hidrokortison 1 peratus boleh digunakan jika ada gatal. Jangan sapukan di sekitar mata atau kelopak mata. Hidrokortison tidak boleh digunakan selama lebih dari empat minggu secara berterusan kecuali atas nasihat doktor. Oleh kerana kanak-kanak lebih terdedah kepada kesan sampingan, ibu bapa harus bertanya kepada pakar pediatrik mereka sebelum menggunakan hidrokortison pada wajah anak.

  • Inhibitor calcineurin topikal. Inhibitor calcineurin topikal Elidel (pimecrolimus) dan Protopic (tacrolimus) adalah ubat bukan steroid yang boleh diresepkan untuk membersihkan ruam. Mereka tidak banyak diperlukan tetapi kadang-kadang disyorkan dalam kes yang lebih teruk. Inhibitor calcineurin topikal digunakan di luar label untuk pityriasis alba. Oleh kerana ia bukan steroid, ia boleh digunakan dengan selamat di kawasan mata.

Baca juga: Pityriasis Alba Rentan Menyerang Kanak-kanak, Inilah Sebabnya

Umumnya rawatan pityriasis alba tidak selalu diperlukan. Sebabnya, kebanyakan kes sembuh sendiri tanpa rawatan. Walau bagaimanapun, beberapa kaedah di atas juga boleh menjadi pilihan.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Pityriasis Alba.
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Gambaran Keseluruhan Pityriasis Alba.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Pityriasis Alba.