Alami Ketidaksesuaian ABO, Inilah Pengalaman Badan Anda

Jakarta - Adakah anda pernah mengalami simptom demam atau air kencing yang dicampur dengan darah sejurus selepas perjalanan darah? Hati-hati, tanda-tanda ini boleh menjadi petunjuk bahawa anda mempunyai ketidaksesuaian ABO.

Ketidaksesuaian ABO adalah keadaan yang berlaku semasa anda menerima perjalanan darah yang berbeza dengan jenis darah anda. Keadaan ini menyebabkan banyak reaksi dalam badan anda, salah satunya adalah penyakit kuning.

Baca juga: Ketidaksesuaian ABO Boleh Menyebabkan 3 Komplikasi ini

Inilah Yang Berlaku Pada Tubuh Anda Apabila Anda Mempunyai Ketidaksesuaian ABO

Secara amnya, ketidaksesuaian ABO menyebabkan penderita mengalami pembengkakan di tempat suntikan untuk perjalanan darah. Terdapat beberapa gejala yang disebabkan oleh keadaan ketidakcocokan ABO seperti demam, sesak nafas, dan sakit otot. Bukan hanya itu, gejala ini disertai dengan loya dan muntah.

Biasanya, seseorang dengan ketidaksesuaian ABO mengalami sakit perut atau belakang. Walau bagaimanapun, gejala yang paling ketara adalah penyakit kuning dan air kencing bercampur darah.

Keadaan ketidaksesuaian ABO agak berbahaya jika tidak dirawat dengan segera. Terdapat beberapa komplikasi kesihatan yang berlaku akibat keadaan ini, seperti pembekuan darah, kegagalan jantung dan penurunan tekanan darah.

Jangan ragu untuk membincangkan kesihatan anda melalui aplikasi apabila anda mengalami beberapa gejala di atas setelah melakukan perjalanan darah.

Ketahui Punca Ketidaksesuaian ABO

Jenis darah dibahagikan kepada 4. Jenis darah A, kumpulan darah B, kumpulan darah AB dan golongan darah O, tentu saja, setiap jenis darah mempunyai protein yang berbeza dari setiap jenis.

Transfusi darah dengan pelbagai jenis darah tentu akan menyebabkan sistem imun menyerang dan memusnahkan sel-sel dalam darah yang diterima. Ia dianggap asing dan boleh memudaratkan badan.

Bukan hanya pemindahan darah, organ yang diterima daripada seseorang dengan jenis darah yang berlainan juga sangat terdedah kepada keadaan ketidakcocokan ABO. Kami mengesyorkan agar anda memeriksa dan mengetahui jenis darah anda untuk mengelakkan keadaan ketidaksesuaian ABO.

Baca juga: Inilah Sebab Ketidaksesuaian ABO Boleh Mencetuskan Jaundis

Lakukan Pemeriksaan untuk Mencegah Ketidaksesuaian ABO

Biasanya, diagnosis dibuat apabila anda mengalami gejala yang disyaki sebagai gejala ketidakcocokan ABO. Bukan hanya itu, apabila gejala muncul ketika anda melakukan transfusi darah, tentu saja perjalanan darah akan dihentikan.

Doktor akan melakukan beberapa pemeriksaan untuk mengesahkan keadaan kesihatan anda dengan beberapa cara, seperti:

1. Ujian Darah

Pemeriksaan ini dilakukan untuk mengetahui jenis darah yang anda miliki dan memastikan tidak ada kerosakan pada sel darah merah.

2. Ujian Urin

Ujian ini dilakukan untuk menentukan kehadiran atau ketiadaan sel darah merah dalam air kencing.

3. Ujian Pertandingan

Pemeriksaan ini dilakukan sebelum pesakit melakukan transfusi darah, fungsinya adalah untuk memastikan darah yang akan ditransfusikan sesuai dengan jenis darah pesakit.

Lakukan Ini untuk Pencegahan Ketidaksesuaian ABO

Pesakit yang disahkan mengalami ketidaksesuaian ABO memerlukan rawatan untuk mengelakkan masalah kesihatan. Rawatan disesuaikan dengan gejala yang muncul. Anda boleh melakukan pemeriksaan di hospital terdekat untuk memastikan keadaan kesihatan anda.

Namun, jangan risau, ketidaksesuaian ABO jarang berlaku kerana ujian keserasian sebelum perjalanan darah. Penting untuk mengetahui jenis darah jenis apa yang anda ada. Keadaan ini adalah untuk memudahkan pasukan perubatan ketika tindakan perubatan perlu dilakukan dalam keadaan kecemasan.

Baca juga: Cara Mengatasi Ketidaksesuaian Abo Berdasarkan Gejala

Rujukan:
Garis Kesihatan (2019) Ketidaksesuaian ABO
Kesihatan Kanak-kanak (2019). Ketidaksesuaian ABO