Perkembangan Bayi 7 Bulan

, Jakarta - Anak kecil anda sudah berusia 7 bulan! Itu bermakna dia telah melepasi separuh tahun pertama hidupnya dengan baik. Ibu dan bapa pastinya tidak sabar untuk melihat perkembangan penting yang dibuat oleh bayi pada usia 7 bulan. Oleh itu, mari kita ketahui di bawah.

Bayi Boleh Merangkak

Bolehkah anak kecil anda merangkak? Soalan ini sering diajukan oleh rakan atau keluarga, seolah-olah bayi belum dapat merangkak pada usia 7 bulan, ini bermaksud bahawa dia mengalami kelewatan perkembangan. Sebenarnya, pada hakikatnya, rata-rata bayi mula merangkak antara usia 6-7 bulan. Bayi juga merangkak tanpa diduga, begitu banyak pakar pediatrik bahkan tidak menganggap kemampuan ini sebagai tonggak penting dalam perkembangan bayi.

Baca juga: Bayi 7 Bulan Belum Mencuba Merangkak, Adakah Biasa?

Adalah perkara biasa bagi si kecil anda masih tidak dapat merangkak. Kerana, untuk melakukan ini, banyak tindakan kompleks mesti diselaraskan. Ia memerlukan otak yang lebih tinggi (korteks) untuk mengaktifkan pergerakan sekumpulan otot dari bahagian atas badan ke bawah, bermula dari bahu, lengan dan akhirnya terus ke kaki. Inilah sebabnya mengapa banyak bayi sering menarik tangan mereka untuk bergerak ke depan dan membiarkan kaki mereka terseret di belakang mereka.

Pada saat bayi mempunyai kawalan yang baik terhadap badan bawahnya, dia mungkin sudah pandai menggulung atau merangkak sehingga dia tidak merasa perlu merangkak lagi. Atau anak kecil anda mungkin merangkak selama beberapa hari, kemudian mengejutkan semua orang dengan berdiri dan menjelajahi perabot di sekelilingnya.

Sebenarnya, beberapa bayi yang mengalami perkembangan normal tidak merangkak, tetapi hanya berdiri dan berjalan segera. Yang perlu diingat, si kecil anda harus menunjukkan beberapa tanda pergerakan ketika berusia 1 tahun, sama ada merangkak, merangkak, berdiri, atau berjalan.

Kerana rata-rata bayi pada usia 7 bulan dapat merangkak dengan kecepatan yang cukup cepat, jadi ibu dan ayah dapat menutup lantai dengan karpet, menyingkirkan semua benda berbahaya yang dapat dicapai oleh bayi, dan membungkus sudut tajam dari dinding atau meja dengan pad styrofoam. Ini penting untuk keselesaan dan keselamatan bayi.

Juga, kerana bayi berusia 7 bulan menghabiskan banyak masa merangkak, berguling, dan mungkin merangkak, lutut mereka memerlukan perlindungan tambahan. Pakai seluar tebal dan jika dia tidak memakai kasut, ibu dan ayah boleh memakai stoking tebal pada bayi.

Baca juga: Rangsangan Motor untuk Kanak-kanak Berjalan Dengan Pantas, Inilah Caranya

Berapa kali bayi berusia 7 bulan diberi makan?

Pada usia 7 bulan, bayi seharusnya diberi makanan pelengkap (MPASI). Ibu bapa juga mungkin perlu memberi makan anak mereka tiga kali sehari dan bukannya hanya dua orang. Namun, jangan putus asa jika si kecil segera mengambil makanan yang diberikan oleh ibu kepadanya. Bukan kerana rasanya tidak enak, tetapi kerana rasanya masih baru bagi si kecil. Tunggu satu atau dua hari lagi, dan kemudian cuba lagi. Pakar mengatakan bahawa bayi memerlukan masa hingga 20 kali untuk membiasakan diri dengan rasa makanan.

Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa rasa yang lebih bervariasi diberikan kepada anak pada usia yang sangat muda, semakin luas lelangitnya ketika dewasa. Oleh itu, apabila si kecil bertambah tua, tidak ada salahnya menawarkan kari, sup sedikit pedas atau makanan lain yang juga dinikmati oleh ibu dan ayah, selagi mereka tidak mengandungi alergen yang berpotensi seperti kacang tanah.

Baca juga: Kenali Jenis Alergi pada Bayi Baru Lahir

Nah, itulah perkembangan bayi pada usia 7 bulan yang perlu diketahui oleh ibu bapa. Sekiranya si kecil anda sakit, jangan panik. Segera hubungi doktor menggunakan aplikasi . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual Ibu boleh meminta nasihat doktor untuk kesihatan kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Ibu bapa. Diakses 2019. Perkembangan Bayi Tua 28 Minggu.