5 Latihan yang betul untuk batuk kering

, Jakarta - Tuberkulosis adalah penyakit pernafasan yang merosakkan tisu paru-paru. Penyebab tuberkulosis adalah bakteria Mycobacterium tuberculosis yang menyerang paru-paru. Bagi penghidap tuberkulosis, senaman berat tidak boleh dilakukan. Apabila keadaan pulih, berikut adalah latihan terpilih yang dapat membantu melegakan pernafasan.

  1. Jalan

Berjalan adalah pilihan yang bagus, terutamanya jika anda baru memulakan. Untuk melakukan latihan ini, anda boleh melakukannya di mana sahaja, seperti di taman, pusat membeli-belah, atau di pusat kecergasan dengan menggunakan treadmill . Anda tidak perlu terlalu terburu-buru dalam melakukan sukan ini. Mulakan dengan berjalan tidak terlalu jauh dan dengan perlahan. Walau bagaimanapun, tanyakan terlebih dahulu kepada doktor anda jika anda ingin memulakan program senaman.

  1. Basikal

Basikal pegun boleh berfungsi dengan baik untuk melegakan pernafasan. Anda boleh berbasikal di rumah dengan irama perlahan. Kemudian, anda boleh terus dengan berbasikal di luar rumah untuk mendapatkan udara segar dan menikmati pemandangan. Sekiranya senaman membuat anda sesak nafas, berhenti dan duduk selama beberapa minit sehingga anda merasa lebih baik.

  1. Angkat Lengan Ke Hadapan

Untuk melakukan ini, cubalah menahan berat di sisi dan telapak tangan menghadap ke dalam. Tarik nafas, kemudian hembuskan perlahan-lahan sambil mengangkat tangan anda lurus ke depan di ketinggian bahu. Tarik nafas perlahan semasa anda menurunkan lengan. Pergerakan ini dapat menguatkan lengan dan bahu atas. Buat dua set 10-15 pengulangan.

  1. Berlatih dengan Diafragma

Pergerakan ini bertujuan untuk menguatkan otot pernafasan utama, iaitu diafragma. Caranya ialah berbaring dengan lutut dibengkokkan atau duduk di kerusi, sebelah tangan di dada dan satu di bawah tulang rusuk anda. Kemudian, perlahan-lahan menyedut hidung anda, sehingga perut membuat tangan anda naik. Menghembuskan nafas dengan mengetap bibir dan mengetatkan perut dan tangan di dada tidak bergerak. Lakukan ini selama 5 hingga 10 minit, tiga atau empat kali sehari. Pergerakan ini akan melegakan pernafasan.

  1. Adakah Tai Chi

Tai Chi adalah amalan kuno dari China yang lembut dan mengalir. Sukan ini sangat sesuai untuk orang yang mengalami gangguan pernafasan. Tai Chi adalah senaman lembut untuk jantung dan paru-paru dan dapat membantu menguatkan otot. Selain itu, senaman ini juga dapat membuat anda lebih santai dan mengurangkan tekanan.

Berikut adalah beberapa sukan yang boleh dilakukan oleh penghidap tuberkulosis. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penyebab tuberkulosis dan senaman yang tepat untuk penghidap tuberkulosis, anda boleh meminta doktor kegemaran anda di aplikasi melalui perkhidmatan panggilan video / suara atau berbual. Dalam aplikasi , anda juga boleh membeli vitamin atau ubat, dan memeriksa makmal tanpa perlu meninggalkan rumah. Mudah dan praktikal. Ayuh, muat turun permohonan di App Store atau Google Play.