Warga Emas Sering Mengalami Sakit Kepala, Hati-hati dengan Penyakit Ini

, Jakarta - Sakit kepala adalah penyakit yang tidak menua usia. Sakit kepala boleh dialami oleh sesiapa sahaja, baik orang dewasa maupun kanak-kanak. Walau bagaimanapun, orang tua cenderung mengalami sakit kepala lebih kerap atau lebih mudah daripada orang muda.

Selain itu, sakit kepala yang dialami oleh orang tua juga boleh menjadi tanda penyakit tertentu. Penyakit boleh menjadi serius atau tidak, bergantung pada keadaan sakit kepala yang dialami. Dipetik dari WebMD, Berikut adalah sejumlah penyakit yang berisiko bagi orang tua yang mengalami sakit kepala.

Baca juga: Saya Berikut adalah 3 lokasi berbeza untuk sakit kepala

  1. Penyakit serebrovaskular

strok adalah penyakit yang disertai sakit kepala. Dipetik dari WebMD, Kajian itu melibatkan 163 pesakit yang mengalami strok, 60 persen di antaranya mengalami sakit kepala. Sementara 46 peratus dari mereka mengalami sakit kepala yang sangat teruk dan selebihnya mengalami sakit kepala ringan, tetapi cukup menyakitkan. Sakit kepala mungkin tiba-tiba atau perlahan.

  1. Trauma kepala

Kira-kira 30 peratus orang berusia 65 tahun ke atas mengalami penurunan sekurang-kurangnya sekali setahun. Kejatuhan boleh menyebabkan hematoma subdural atau pendarahan ke otak akibat kecederaan kepala kecil. Trauma otak boleh mengancam nyawa atau hilang sendiri. Nah, keadaan ini dicirikan oleh sakit kepala. Sakit kepala boleh berkisar dari ringan hingga parah, sekejap-sekejap atau berterusan, dan boleh berlaku di satu atau kedua-dua belah kepala.

  1. Arteritis Temporal

Sakit kepala adalah gejala umum arteritis temporal, yang merupakan penyakit yang menyebabkan arteri membengkak dan sempit. Keadaan ini berlaku pada arteri temporal bersaiz sederhana besar yang mengalir di kedua-dua belah kepala. Sel arteri yang meradang ini kelihatan besar apabila dilihat di bawah mikroskop.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara pening dan sakit kepala, penyakit yang dianggap sama

Arteritis temporal sering berlaku pada orang tua lebih dari 50 tahun. Sakit kepala biasanya digambarkan sebagai berdenyut, sekejap atau berterusan. Sakit kepala boleh berlaku di satu atau kedua-dua belah kepala, biasanya berhampiran pelipis, dahi atau belakang kepala. Orang dengan arteritis temporal juga mungkin mengalami sakit rahang ketika mengunyah.

  1. Neuralgia Trigeminal

Saraf trigeminal berfungsi untuk mengawal perasaan wajah. Apabila saraf terganggu, seseorang dapat mengalami kesakitan yang luar biasa di bahagian bawah wajah, sekitar hidung, dan di atas mata. Neuralgia trigeminal dipicu dengan melakukan perkara biasa, seperti menggosok gigi, mengunyah, atau meniup hidung. Dalam kes lain, rasa sakit disebabkan oleh tumor yang menekan pada saraf trigeminal.

Keadaan ini lebih kerap berlaku pada orang tua berusia lebih dari 50 tahun dan lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki. Neuralgia trigeminal boleh disebabkan oleh hipertensi, sklerosis berbilang atau diturunkan dalam keluarga.

Baca juga: Sakit Kepala Bolehkah Tanda Tumor Otak?

Itulah keadaan yang dicirikan oleh sakit kepala yang dialami oleh orang tua. Sekiranya anda sering mengalami sakit kepala tanpa sebab yang jelas dan disertai dengan gejala lain yang tidak biasa, lebih baik berjumpa doktor. Sekarang, masa lalu Anda boleh membuat temu janji dengan doktor terlebih dahulu. Pilih saja doktor di hospital yang tepat mengikut keperluan anda melalui aplikasi.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Sakit Kepala dan Migrain Geriatrik.
Prosiding Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Diagnosis dan Pengurusan Sakit Kepala di Orang Dewasa