Sindrom Edward Boleh Menyebabkan Janin Tidak Berkembang

, Jakarta - Setiap wanita hamil mahu bayi di rahimnya berkembang dengan sempurna. Tetapi pada hakikatnya, terdapat pelbagai jenis masalah dan kelainan yang dapat terjadi semasa kehamilan. Salah satu contohnya ialah sindrom Edward. Sindrom adalah penyebab janin tidak dapat berkembang dengan baik. Bukan hanya menghalang perkembangan, sindrom Edward juga merupakan masalah serius yang boleh menyebabkan kematian bayi atau keguguran. Ayuh, lihat penjelasan lebih lanjut di sini.

Mengetahui Edward's Syndrome

Sindrom Edward, juga dikenali sebagai trisomi 18, adalah keadaan genetik yang jarang berlaku tetapi serius yang menyebabkan pelbagai masalah kesihatan yang teruk. Keadaan ini disebabkan oleh kelainan jumlah kromosom pada sel badan janin. Biasanya, bayi mempunyai 46 kromosom, 23 kromosom dari telur ibu dan 23 dari sperma ayah. Walau bagaimanapun, pada bayi dengan sindrom Edward, terdapat lebihan kromosom nombor 18, iaitu nombor 3. Sebenarnya, hanya ada 2 atau sepasang.

Lebihan kromosom 18 ini adalah penyebab beberapa organ janin tidak berkembang, sehingga berpotensi menyebabkan gangguan serius. Sebenarnya, kebanyakan bayi dengan sindrom Edwards akan mati sebelum atau tidak lama selepas kelahiran.

Sebilangan bayi dengan jenis sindrom Edward yang kurang teruk, seperti mosaik atau trisomi separa 18, dapat bertahan lebih dari satu tahun, dan dalam kes yang sangat jarang berlaku, mungkin memasuki awal dewasa. Namun, mereka cenderung mengalami kecacatan fizikal dan mental yang teruk.

Baca juga: Makluman, Hamil pada Usia Tua Rentan terhadap Edward's Syndrome

Punca Sindrom Edward

Kelebihan kromosom nombor 18 dalam sindrom Edward kadang-kadang disebabkan oleh telur ibu atau sperma ayah yang mengandungi bilangan kromosom yang salah. Apabila telur dan sperma menyatu, kesalahan ini diteruskan ke janin.

Trisomi bermaksud bahawa bayi mempunyai kromosom tambahan pada sebahagian atau seluruh sel badan. Dalam kes trisomi 18 atau sindrom Edward, bayi mempunyai tiga salinan kromosom. Ini menyebabkan banyak organ bayi berkembang secara tidak normal.

Baca juga: Inilah Ujian untuk Diagnosis Sindrom Edward

Sindrom Edward boleh dibahagikan kepada 3 jenis, iaitu:

 • Trisomi 18 Mozek. Ini adalah jenis sindrom Edward yang paling ringan, kerana salinan kromosom 18 yang lengkap terdapat hanya dalam beberapa sel badan. Sebilangan besar bayi dengan jenis ini juga dapat bertahan hingga usia satu tahun.

 • Trisomi 18 adalah separa. Ini adalah jenis sindrom Edward yang paling jarang, di mana hanya salinan kromosom tambahan yang sebahagian atau tidak lengkap muncul.

 • Trisomi 18 Penuh, di mana salinan tambahan kromosom 18 lengkap dan terdapat di setiap sel badan. Ini adalah jenis sindrom Edward yang paling biasa.

Gejala Sindrom Edward yang perlu diperhatikan

Sindrom Edward menjadikan bayi tidak dapat berkembang dengan baik, jadi mereka cenderung dilahirkan dengan badan yang sangat kecil dan lemah. Mereka juga berisiko menghadapi pelbagai masalah kesihatan yang serius, seperti:

 • Masalah jantung, seperti lubang di antara ruang atas jantung (cacat septum atrium) atau ruang bawah (kecacatan septum ventrikel).

 • Gangguan pernafasan.

 • Gangguan buah pinggang.

 • Hernia di dinding perut.

 • Jangkitan paru-paru dan saluran kencing.

 • Bentuk tulang belakang yang tidak normal (bengkok).

Selain masalah kesihatan, bayi dengan sindrom Edward juga dapat mengalami kecacatan fizikal, seperti:

 • Kepala kecil dan berbentuk tidak normal (microcephaly).

 • Harelip.

 • Jari-jarinya panjang, bertindih, dan tangan dikepal menjadi penumbuk.

 • Rahang bawah kecil ( mikrognatik ).

Baca juga: Bayi yang Baru Lahir Boleh Menghidap Sindrom Horner, Benarkah?

Itulah penjelasan mengenai sindrom Edward yang boleh menjadi penyebab bayi tidak berkembang. Wanita hamil perlu melakukan pemeriksaan kebidanan secara rutin untuk mengesan kelainan sejak awal. Sekiranya terdapat tanda-tanda bahawa bayi anda menghidapi sindrom Edward, berbincanglah dengan doktor anda mengenai pilihan rawatan terbaik. Untuk membuat pemeriksaan, anda boleh membuat temu janji dengan doktor di hospital pilihan anda melalui aplikasi . Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
NHS. Diakses pada 2019. Sindrom Edwards (trisomi 18).
WebMD. Diakses 2019. Trisomi 18 (Edward's Syndrome): Gejala, Punca, Diagnosis, Prognosis.