Nutrien yang mesti dipenuhi semasa trimester pertama kehamilan

, Jakarta - Selama kehamilan, sangat penting bagi ibu-ibu untuk sentiasa menjaga kesihatan dan makan makanan yang sihat, terutama pada peringkat awal kehamilan, alias trimester pertama. Makanan seimbang dan berkhasiat sangat penting untuk menjaga kesihatan calon ibu dan baik untuk perkembangan janin di dalam kandungan.

Walaupun begitu, ini tidak bermaksud semua jenis makanan harus dimakan oleh ibu hamil. Terdapat beberapa jenis pemakanan yang mesti dipenuhi semasa trimester pertama kehamilan. Pengambilan makanan berkhasiat semasa awal kehamilan bukan sahaja bermanfaat untuk wanita hamil, tetapi juga dapat membantu perkembangan janin semasa dalam kandungan. Oleh itu, jenis makanan apa yang harus dimakan oleh ibu hamil pada trimester pertama?

Baca juga: 5 Nutrien Terbaik yang Diperlukan Ibu Semasa Kehamilan

Makanan untuk Kandungan Sihat

Terdapat beberapa jenis nutrien yang perlu diambil oleh wanita hamil pada trimester pertama, termasuk:

1. Kaya dengan Kandungan Asid Folik

Semasa mengandung, ibu mengandung disarankan makan banyak makanan yang kaya dengan asid folik. Jenis pemakanan ini dapat membantu menurunkan risiko keguguran dan kelahiran pramatang. Wanita hamil disarankan untuk meminumnya secara berkala, bermula dari trimester pertama kehamilan. Terdapat beberapa jenis makanan yang mengandungi banyak asid folik, termasuk kacang ginjal, bayam, sawi, selada, dan brokoli.

Folat juga boleh didapati dalam kacang buncis, alpukat, jambu batu, jagung, kacang soya, wortel, dan strawberi. Selain makanan, wanita hamil juga boleh memanfaatkan zat ini dengan mengambil suplemen kehamilan khas yang mengandungi asid folik. Walau bagaimanapun, pastikan anda bercakap dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum memutuskan untuk mengambil makanan tambahan semasa mengandung.

2. Sumber Besi

Selain asid folik, wanita hamil juga disarankan untuk makan banyak makanan yang mengandungi zat besi. Pengambilan nutrien ini dapat membantu mengelakkan anemia pada wanita hamil. Keadaan ini boleh mencetuskan pelbagai gejala termasuk pening dan keletihan. Sekiranya tidak diperiksa, anemia pada wanita hamil boleh mencetuskan komplikasi berbahaya. Jenis makanan yang kaya dengan zat besi, termasuk biji-bijian, kacang, tahu, kacang ginjal, bayam, daging lembu dan unggas, serta telur dan makanan laut.

Baca juga: 4 Tanda-tanda kekurangan zat makanan semasa mengandung

3. Makanan Serat

Wanita yang hamil juga disarankan untuk meningkatkan pengambilan makanan serat. Pengambilan makanan berserat bukan hanya untuk menjaga kesihatan, pengambilan nutrien yang satu ini juga dapat membantu mencegah wanita hamil daripada mengalami sembelit atau bahkan buasir. Beberapa jenis makanan yang tinggi serat adalah buah, sayur, beras perang, dan kacang. Ibu boleh memasukkan jenis makanan ini dalam diet seharian agar kesihatan tubuh dan calon bayi sentiasa terjaga.

4. Meningkatkan Protein

Wanita hamil juga disarankan untuk makan lebih banyak sumber protein, terutama pada trimester pertama kehamilan. Pengambilan nutrien yang satu ini sangat penting untuk membantu pembentukan tisu badan ibu dan bayi. Selain itu, pengambilan protein juga dapat membantu mengekalkan daya tahan dan kesihatan ibu hamil. Protein dapat diperoleh dari beberapa jenis makanan, seperti daging tanpa lemak, telur, unggas, dan ikan.

Baca juga: Makanan Terbaik untuk Kehamilan Trimester Pertama

Selain makanan, ibu juga dapat memenuhi pengambilan nutrien mereka dengan mengambil makanan tambahan khas. Walau bagaimanapun, pastikan anda selalu berbincang dengan doktor anda sebelum mengambil makanan tambahan. Untuk lebih selamat, cuba bincangkan jenis suplemen yang selamat untuk doktor dalam aplikasi ! Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2020. Zat besi dalam diet kehamilan anda.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Trimester Pertama Kehamilan.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Asid Folik dan Kehamilan.
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2020. Diet Trimester Pertama Anda.